1

Temat: kryterium doświadczenie Wykonawcy

Witam,
przy usługach niepriorytetowych ustalono kryterium pozacenowe w postaci doświadczenia Wykonawcy mierzonego ilością wykonanych usług (punktacja obliczana wg wzoru matematycznego). Na potwierdzenie Wykonawcy mają składać odrębny wykaz. Postępowanie powyżej progu - ogłoszenie poszło, a ja mam wątpliwość czy kryterium został prawidłowo sformułowane - mianowicie nie wyłączyłam z punktacji tych usług, które zostaną wykazane na potwierdzenie spełniania minimalnego warunku udziału w postępowaniu  (tzn. one również - o ile zostaną ujęte na tym osobnym wykazie - będą punktowane). Czy takie działanie jest prawidłowe? Czy powinnam szybko zmodyfikować zapisy zanim zostanie opublikowana SIWZ?

2

Odp: kryterium doświadczenie Wykonawcy

Ja tak robię, aczkolwiek spotkałem się także ze stanowiskiem, że punktujemy tylko te ponad warunek. Jednak nie widzę przeciwwskazań takiego postępowania.

3

Grunt, to wszystkich liczyć według tego samego systemu.

4

Tak, ale przy jednej tylko ofercie (sytuacja hipotetyczna, ale możliwa), oferta dostanie max punktów nawet wtedy, gdy Wykonawca na potwierdzenie kryterium wskazał tylko te minimalnego usługi, które były obligatoryjne, żeby w ogóle spełnić warunek. Czy takie kryterium jest wtedy logiczne? Nie powinniśmy - z istoty dodatkowego kryterium - jednak premiować czegoś ponad to minimum?

5 (edytowany przez bipi 2015-03-09 08:14:54)

A dlaczego nie logiczne - oceniasz doświadczenie - nie ważne ile jest w warunku - tak jak napisał covec - byleby wszyscy na tych samych warunkach.
PS. Warunki a kryterium to 2 niezależne sprawy.

6

Trochę mnie uspokoiliście. Dzięki.

7

aby być w ogóle ocenianym musi wykazać np. 3 usługi
aby otrzymać punkty w kryterium doświadczenie np. za każdą usługę ponad te 3 wymagane  = 1 pkt.  max do 10
cena 90
doświadczenie 10

8

Tak tylko, że ja mam już opis mojego kryterium i sposobu obliczania punktów. Pytanie tylko czy ten opis jest ok?

9

Ja trochę nie rozumiem - skoro kryterium oceny oferty jest Doświadczenie Wykonawcy to badaj jego doświadczenie - dlaczego mam nie brać pod uwagę doświadczenia z warunku??? Przecież Kryterium to Doświadczenie Wykonawcy a nie Doświadczenie dodatkowe Wykonawcy. Tak zgodzę się, że jeśli badam np. zastępowalność personelu kluczowego, to punktuję dopiero te dodatkowe osoby ("zastępców") ale tutaj logika mi nakazuje punktować doświadczenie całe - nie tylko dodatkowe (ponad warunkowe).

10

no tak tylko jak wykaże tylko 3 wymagane to otrzymuje 0 pkt

11

myszy1953 napisał/a:

no tak tylko jak wykaże tylko 3 wymagane to otrzymuje 0 pkt

Niekoniecznie - jeśli jest stosowany wzór matematyczny to otrzyma ilość punktów wg obliczeń.

12

ale dlaczego mam punktować wymagane minimum
< niż 3 - odrzucone
3  ocena 0
za każdą powyżej 3 - 1 pkt , max 10