1

Temat: szacowanie dostawy energii

Witam,
mam umowę na dostawę energii, która obowiązuje od roku 2014 do końca roku 2015. W tej chwili ENEA zaproponowała nam zawarcie aneksu na lata 2016 - 2017. Wartość umowy realizowanej - podprogowa. Wartość zamówienia na lata 2016 - 2017 również podprogowa. Pytanie tylko czy możemy tak zrobić (wartość całej umowy na lata 2014 - 2017 przedłużonej aneksem to już kwota powyżej 30.000 euro)?

2

Odp: szacowanie dostawy energii

Nie sądzę, trzeba wybrać kolejnego wykonawcę (procedurą adekwatną do czasu i wartości) po zakończeniu umowy podstawowej.

3

A czy ma to jakieś znaczenie czy ten nowy zakres zamówienia zostanie zlecony w ramach aneksu czy umowy? Będzie ten sam wykonawca, ten sam przedmiot i czas realizacji tylko technicznie będzie to aneks a nie umowa? Enea tylko pod warunkiem aneksu zdecydowała się zaproponować nam bardzo korzystne warunki cenowe.

4

Zbyt piękne żeby było prawdziwe smile
http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,105903,10847224,Koniec_umowy___czy_mozna_przedluzyc_ja_aneksem_.html

5

Ale moje zamówienie jest o wartości podprogowej (zarówno to już realizowane, jak i to na lata 2016-2017).

6

Nie zmienia to sprawy, każde nowe zamówienie wymaga szacunku i adekwatnie do tego postępowanie.

7

Marcel, a jeśli:
1) został zrobiony szacunek (przewidywane ilości w okresie 2 letnim - taki nas interesuje), wartość zamówienia ok. 21.000 euro
2) z uwagi na wartość dział merytoryczny napisał przy szacunku, że zamówienie nie podlega regulacjom ustawy Pzp, a zatem zlecenie nastąpi w trybie procedury cywilnej (mogłaby być zatem nawet umowa ustna) to jakie znaczenie ma samo formalne uregulowanie tej kwestii tzn. w nowej umowie bądź w aneksie? Moim zdaniem są to zwykłe technikalia. Czy Zamawiający naruszy takim postępowaniem ustawę Pzp?
Próbuję znaleźć logiczne uzasadnienie takiego postępowania, bo powiem szczerze, że nie mam specjalnie innego wyjścia - dział merytoryczny "pochwalił się" aneksem już po jego zawarciu...

8

Dodam jeszcze, że my nie podlegamy pod ustawę o finansach publicznych - nie musimy zatem nawet tworzyć regulaminów dla "podprogówek", a ponieważ oferta była bardzo korzystna cenowo postanowiono nie szukać innego Wykonawcy.

9

Igulinko Marcel ma rację. Byłoby ok gdyby suma pierwotnie udzielonego zamówienia i aneksu nie przekroczyła 30 tys ?. Jeśli przekroczy to będziesz miała kłopoty z wybronieniem się podczas kontroli.

10

Ja i tak nie mam chyba  - biorąc pod uwagę okoliczności - innego wyjścia i muszę trzymać się zasadności aneksu.

11

Z drugiej jednak strony czy my z tym łączeniem wszystkiego nie popadamy w paranoję? Poprzednie zamówienie zostało oszacowano, zlecone i jest aktualnie realizowane (Zamawiający przewidział dokładnie taki czas realizacji jaki został zawarty w umowie). Nowe zamówienie zostało zaplanowane, oszacowane i zostanie zlecone. Wybór padł na tego samego Wykonawcę. Dlaczego zatem Zamawiający - korzystając z zasady swobody umów - nie może udzielić tego nowego zamówienia aneksem? Przecież tutaj też strony się o coś umawiają, ustalają pewne warunki itp. (moim zdaniem jest to zagadnienie bardziej cywilistyczne niż z pzp).

12

Może i popadamy. Nie mnie to osądzać. Zarzut może być taki, że zamawiający gdyby przewidział udzielenie tego zamówienia w okresie 2014-2017, dokonując należytego oszacowania wartości zamówienia musiałby zastosować ustawę.

13

Nie ma wymogu zwierania umów na 2 lub 3 lata, zamawiający ma prawo podpisać umowy tylko na rok, jednak uważam że przedłużanie aneksem to już wedle prawa nieporozumienie.
Co stoi na przeszkodzie aby podpisać nową umowę, nie aneks?

14

Marcel napisał/a:

zamawiający ma prawo podpisać umowy tylko na rok

Jeżeli ma zabezpieczenie w wieloletniej prognozie finansowej, to nie widzę przeszkód zawarcia umowy na okres dłuższy niż 1 rok i jest to zgodne z przepisami.

15

Oczywiście że tak.

16

Odświeżam wątek: umowa na sprzedaż energii wraz z dystrybucją zawarta na czas nieokreślony. Czy Zamawiający szacując wartość zamówienia mógł postąpić w następujący sposób:
1) oszacował oddzielnie wartość sprzedaży - nie przekroczyła progu
2) oszacował oddzielnie wartość dystrybucji - nie przekroczyła progu
3) pkt 1 i pkt 2 razem już przekraczają próg w okresie 48 m-cy
4) Zamawiający zawarł umowę bez stosowania ustawy - czy miał prawo?

17

Nie, jeżeli kompleksowo robił postępowanie.

18

jak była osobna umowa na dostawę i osobna na dystrybucję, to wg mnie jest ok.

19

W tym wypadku moim zdaniem nie ma to znaczenia.

20

sorry nie doczytałem. myślałem, że kompleksowa obowiązuje, a teraz zamawiający chce to rozbić osobno.

jeżeli zrobił 1 i 2 a potem podpisał umowę na całość, no to zonk.

21

Kompleksowo nie powinno się robić, a osobno.

22

to, że kompleksowo nie, to rzecz wiadoma. robienie kompleksowo nie ma większego (a wręcz żadnego) sensu

23

Otwarty rynek, moim zdaniem postępowanie ogłaszane kompleksowo utrudnia czyn uczciwej konkurencji.

24

większości przypadków ogłaszając przetarg na kompleksówkę dostanie się 1 ofertę.
np. na terenie Wielkopolski tylko ENEA S.A. może świadczyć kompleksową usługę dla firm.
gospodarstwa domowe to całkiem inna bajka. tu możesz większy wybór.

25

zamawiający zawarł jedną umowę z tym samym podmiotem na czas nieokreślony, umowa została zawarta w 2011 r. w trybie KC (ale czy można np. uzasadniać to faktem, iż ani dystrybucja ani sprzedaż nie przekraczały progu, poza tym na dystrybucję mógł zlecić z wolnej ręki, a sama sprzedaż była podprogowa - po prostu technicznie zawarto jedną umowę z tym samym podmiotem)