1

Temat: "dodatkowe" roboty

Podczas realizacji umowy:
Co w przypadku zwiększonych ilości tych samych robót,
nie zostały przewidziane jako uzupełniające
kwota do 30 tys. i mamy
kosztorys szczegółowy
piszecie aneksy do umowy?

2

Odp: "dodatkowe" roboty

I to jest właśnie problem nieprzewidzenia uzupełniających.
Musisz zastanowić się na ile to zwiększenie jest istotne dla zamówienia podstawowego i przede wszystkim sprawdzić, czy dopuszczono możliwość wprowadzania zmian do umowy.

3

A jaki rodzaj wynagrodzenia?

4

kosztorysowe

5

Ale jakie zmiany - jeżeli to zwiększenie nie nastąpiło w wyniku dodatkowych decyzji czy zmian w trakcie - to nie są żadne zmiany - przy rozliczeniu kosztorysowym to normalka.

6

Roboty wykazane w kosztorysie ofertowym, które w wyniku rzeczywistego obmiaru robót ilości tych robót są większe niż zakładano.

7

To nie jest zmiana treści umowy!

8

też tak właśnie myślałam

9

No właśnie, dlatego pytałem jaki rodzaj wynagrodzenia, płacisz wedle faktycznego obmiaru i gra.

10

właśnie kiepsko, bo daliśmy zapis  w umowie o nieprzekroczeniu kwoty, ale zobaczymy ....

11

U mnie też jest zawsze taki zapis.

12

Katiqq napisał/a:

To jak rozwiązujesz problem niepewnej (przekroczenia) kwoty ostatecznej, jeśli jest to rozliczenie kosztorysem wykonawczym?

13

Kasandra napisał/a:
Katiqq napisał/a:

To jak rozwiązujesz problem niepewnej (przekroczenia) kwoty ostatecznej, jeśli jest to rozliczenie kosztorysem wykonawczym?

Inwestycje się o to martwią i konsultują z prawnikami.

14

W przypadku wynagrodzenia kosztorysowego płacimy za faktycznie wykonane roboty, a nie jak przy ryczałcie ? za efekt końcowy. Z tego powodu we wzorze umowy muszą znaleźć się zapisy, jak faktycznie rozliczyć te roboty. Należy odpowiednio doprecyzować zapis: ?Jeżeli w toku wykonywania dzieła zajdzie konieczność przeprowadzenia prac, które nie były przewidziane w zestawieniu prac planowanych będących podstawą obliczenia wynagrodzenia kosztorysowego, a zestawienie sporządził zamawiający, przyjmujący zamówienie może żądać odpowiedniego podwyższenia umówionego wynagrodzenia?. Tworzenie tego ?podwyższenia? musi być dokładnie określone w zapisach specyfikacji istotnych warunków zamówienia, a ściślej ? we wzorze umowy.

15

u mnie techniczni "z ostrożności" chcą spisywać aneks do umowy na zwiększenie ILOŚCI prac, gdyż jest to początek budowy i jest ryzyko, że kwota zostanie przekroczona.
Jak dla mnie jest to zbędne , gdyż jest to specyfika rozliczenia kosztorysem powykonawczym, ale może faktycznie, jest to po to , żeby nie było potem, że nikt niczego nie wiedział :-D

16

U mnie natomiast, aneksu zawsze domaga się księgowość smile