Temat: "dodatkowe" roboty
Podczas realizacji umowy:
Co w przypadku zwiększonych ilości tych samych robót,
nie zostały przewidziane jako uzupełniające
kwota do 30 tys. i mamy
kosztorys szczegółowy
piszecie aneksy do umowy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Podczas realizacji umowy:
Co w przypadku zwiększonych ilości tych samych robót,
nie zostały przewidziane jako uzupełniające
kwota do 30 tys. i mamy
kosztorys szczegółowy
piszecie aneksy do umowy?
I to jest właśnie problem nieprzewidzenia uzupełniających.
Musisz zastanowić się na ile to zwiększenie jest istotne dla zamówienia podstawowego i przede wszystkim sprawdzić, czy dopuszczono możliwość wprowadzania zmian do umowy.
A jaki rodzaj wynagrodzenia?
kosztorysowe
Ale jakie zmiany - jeżeli to zwiększenie nie nastąpiło w wyniku dodatkowych decyzji czy zmian w trakcie - to nie są żadne zmiany - przy rozliczeniu kosztorysowym to normalka.
Roboty wykazane w kosztorysie ofertowym, które w wyniku rzeczywistego obmiaru robót ilości tych robót są większe niż zakładano.
To nie jest zmiana treści umowy!
też tak właśnie myślałam
No właśnie, dlatego pytałem jaki rodzaj wynagrodzenia, płacisz wedle faktycznego obmiaru i gra.
właśnie kiepsko, bo daliśmy zapis w umowie o nieprzekroczeniu kwoty, ale zobaczymy ....
U mnie też jest zawsze taki zapis.
U mnie też jest zawsze taki zapis.
To jak rozwiązujesz problem niepewnej (przekroczenia) kwoty ostatecznej, jeśli jest to rozliczenie kosztorysem wykonawczym?
Katiqq napisał/a:U mnie też jest zawsze taki zapis.
To jak rozwiązujesz problem niepewnej (przekroczenia) kwoty ostatecznej, jeśli jest to rozliczenie kosztorysem wykonawczym?
Inwestycje się o to martwią i konsultują z prawnikami.
W przypadku wynagrodzenia kosztorysowego płacimy za faktycznie wykonane roboty, a nie jak przy ryczałcie ? za efekt końcowy. Z tego powodu we wzorze umowy muszą znaleźć się zapisy, jak faktycznie rozliczyć te roboty. Należy odpowiednio doprecyzować zapis: ?Jeżeli w toku wykonywania dzieła zajdzie konieczność przeprowadzenia prac, które nie były przewidziane w zestawieniu prac planowanych będących podstawą obliczenia wynagrodzenia kosztorysowego, a zestawienie sporządził zamawiający, przyjmujący zamówienie może żądać odpowiedniego podwyższenia umówionego wynagrodzenia?. Tworzenie tego ?podwyższenia? musi być dokładnie określone w zapisach specyfikacji istotnych warunków zamówienia, a ściślej ? we wzorze umowy.
u mnie techniczni "z ostrożności" chcą spisywać aneks do umowy na zwiększenie ILOŚCI prac, gdyż jest to początek budowy i jest ryzyko, że kwota zostanie przekroczona.
Jak dla mnie jest to zbędne , gdyż jest to specyfika rozliczenia kosztorysem powykonawczym, ale może faktycznie, jest to po to , żeby nie było potem, że nikt niczego nie wiedział :-D
U mnie natomiast, aneksu zawsze domaga się księgowość
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc