1

Temat: rażąco niska cena a badanie 30%

mam pytanie w związku z art. 90 ust. 1 -zamawiający bada różnice procentowa miedzy wartością zamówienia lub średnią arytmetyczną, co w sytuacji gdy w ofertach zostały podane tylko ceny brutto (wartości poszczególnych ofert są zbliżone i żadna nie odbiega o więcej niż 25% od średniej ze wszystkich złożonych ofert) natomiast jest spora różnica w stosunku do wartości szacunkowej zamówienia powiększonej o 23% VAT a cenami brutto ofert. I teraz moja wątpliwość: czy mogę oprzeć się wyłącznie o sprawdzeniu procentowym tylko w odniesieniu do średniej ze wszystkich ofert i stwierdzić ze nie zachodzi podejrzenie rażąco niskiej ceny czy też powinnam sprawdzić także odniesienie do wartości zamówienia? Jednak w drugim przypadku nie do końca jestem pewna czy wartości szacunkowej zam. powinna być powiększona o podatek VAT w stawce 23% czy też w różnych stawkach, zależnych od elementów przedmiotu zamówienia (dostawy, usługi, montaż, szkolenie, serwis) wiec wynik porównania może nie być zbyt miarodajny.

2

Odp: rażąco niska cena a badanie 30%

Sprawdzasz jedno i drugie. Zasada jest taka, że porównywać należy porównywalne czyli albo brutto do brutto, albo netto do netto. I nawet gdyby tylko w jednej sytuacji wystąpiła różnica, to wzywasz gdy budzi Twoje wątpliwości i obligatoryjnie gdy różnica wynosi 30% i więcej.

3

Heh, tematów już było na forum w tym zakresie, jak czytam kolejne pytania to mnie szlak trafia, głupi przepis z którego nie wiadomo co ma wynikać !!!

4

oj tak szlag szlag

5

To i ja dorzucę swoją sytuację:

RB, dofinansowane, podzielone na dwie części.

Część A:
10 ofert, wszystkie mieszczą się poniżej 30% odstępstwa od średniej arytmetycznej. Jedna jest jednak niższa o 35% od wartości szacunkowej. większość jest niższa o ok 25% od wartości szacunkowej.
Czy należy wezwać do wyjaśnień tą jedną firmą ?

Część B:
12 ofert, wszystkie mieszczą się poniżej 30% odstępstwa od średniej arytmetycznej. PIĘĆ jest jednak niższych o ok. 35% od wartości szacunkowej. 
Czy należy wezwać do wyjaśnień te pięć firm analogicznie do sytuacji z części B, czy jednak uznać, że w części B zachodzi mniejsze ryzyko rażąco niskiej ceny ze względu na to że pięć firm dało bardzo podobne ceny?

6

Katiqq napisał/a:

Sprawdzasz jedno i drugie. Zasada jest taka, że porównywać należy porównywalne czyli albo brutto do brutto, albo netto do netto. I nawet gdyby tylko w jednej sytuacji wystąpiła różnica, to wzywasz gdy budzi Twoje wątpliwości i obligatoryjnie gdy różnica wynosi 30% i więcej.

A skąd taki wniosek? Mój szkolący twierdzi, że porównujemy wartość zamówienia (netto) i cenę oferty, która z definicji jest brutto. Tak dosłownie jest napisane w ustawie. A może ustawodawca zrobił to specjalnie, żeby badać rażąco niską cenę, gdy cena oferty netto będzie niższa od wartości zamówienia o 30%+vat? Czemu netto z netto lub brutto z brutto? Z czego to wynika?

7

Wynika to z logiki, porównywanie brutto-brutto, netto-netto jest najbardziej miarodajne i sprawiedliwe, fakt jest taki że sama ustawa mówi zupełnie inaczej, lecz w tym temacie również wypowiedzziało się UZP:
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;3060

8

MArcel odpowiesz coś do #5?

Z opinii, którą podesłałeś, wynika, że muszę i dla części a i b wezwać do wyjaśnień. Łącznie 6 firm. hm...

9

Ja to wszystko rozumiem, tylko, że znamy przepis,  ustawodawca sam zdefiniował pojęcie ceny i wartości zamówienia. Dla zamawiających takie rozwiązanie jest przecież bardziej korzystne, ponieważ (przy porównaniu netto-brutto) powoduje, że realny  próg różnicy między ceną (netto) oferty i wartością zamówienia (netto) to nie 30%, tylko 43% (dla podstawowej stawki podatku vat). Pytanie tylko, jak do tego podejdą kontrole:)
A tak przy okazji, jakie Ty Marcel przyjąłeś rozwiązanie?

10

ja bym się jednak trzymał zapisów ustawy. jak wartość zamówienia - to netto. póki co opinie uzp nie są aktami prawnymi.

ten art. to w ogóle jest bez  sensu. wystarczy, że np. na 4 oferty, 3 będą zbliżone cenowo a 4 cena z kosmosu, to ceny tych 3 mogą się okazać niże od 70% średniej przez to, że ta jedna jest wygórowana, i trzeba uruchamiać procedurę RNC (np. 3 oferty po 200 tys a 4 za 500 tys. i te 3 poniżej 70% średniej cen, bo to ok. 206 tys.) logiki w tym przypadku nie ma żadnej.
np. przy usługach geodezyjnych czasem jest taki rozstrzał cen, że masakra.

11

Ala napisał/a:

A tak przy okazji, jakie Ty Marcel przyjąłeś rozwiązanie?

Brutto z brutto, netto z netto, ale robię to bardziej z bezpieczeństwa niżeli z przekonania.

12

Ok, dzięki.

13

Marcelku!!! I Ty taki zwolennik porównywania ceny z wartością zamówienia jednak dałeś się przekonać?

14

Info sprzed 5 min z działu prawnego UZP:
"Pomimo, że nie jest to do końca logiczne, opinie, które od nich wychodzą mówią o porównaniu w tym przypadku wartości brutto oferty z wartością szacunkową zamówienia (netto)" :-)

15

bipi napisał/a:

Marcelku!!! I Ty taki zwolennik porównywania ceny z wartością zamówienia jednak dałeś się przekonać?

Z bólem, ale jednak.

16

Arek1980 napisał/a:

Info sprzed 5 min z działu prawnego UZP:
"Pomimo, że nie jest to do końca logiczne, opinie, które od nich wychodzą mówią o porównaniu w tym przypadku wartości brutto oferty z wartością szacunkową zamówienia (netto)" :-)

Skąd ta opinia?, telefoniczna?

17

"Pomimo, że nie jest to do końca logiczne, opinie, które od nich wychodzą mówią o porównaniu w tym przypadku wartości brutto oferty z wartością szacunkową zamówienia (netto)"

potwierdzam, też jestem w posiadaniu takiej interpretacji prawników z uzp (pismo ze stycznia)

18

To ja poproszę skan smile

19

Ja też bym bardzo prosiła smile

20

Marcel tak, telefoniczna. Ale nie na szybko, że ktoś tak wymyślił, tylko po 10 min wsłuchiwania się w melodię pan wrócił i powiedział, że znalazł kilka opinii które wysyłali do konkretnych podmiotów i wszystkie były spójne w tym zakresie: wartość brutto oferty do wartości szacunkowej zamówienia.

Hektor jeśli można też bym chciał tą opinię. Nie ukrywam, że mam problem, bo pytać 5 na 10 a potem rozstrzygać zapewne różne wyjaśnienia, które są wystarczające a które nie, to szczerze mówiąc wolałbym tego uniknąć.
Ale muszę pamiętać, że kontrola (dofinansowanie) gdzieś, kiedyś może mnie zapytać więc wolę mieć podkładkę.

21

A ja znalazłam dość świeżą opinię, ale tuż sprzed nowelizacji i jest w niej napisane: W chwili oceny ofert, jednym z obiektywnych wyznaczników tego, czy cena może być uznana za rażąco niską jest wartość zamówienia z podatkiem VAT.

strona 4 od góry
http://www.gminarzgow.pl/new/dokumenty/sesje_rg/wyjasnienienia%20UZP%20z%20dnia%2006-10-2014.pdf

22

Hmm, ale już kilka linijek niżej w wyroku KIO jest napisane:
".... szacunkowa wartość przedmiotu zamówienia jest znacznie wyższa niż zaoferowana przez wykonawcę cena".

23

Katiqq napisał/a:

A ja znalazłam dość świeżą opinię, ale tuż sprzed nowelizacji i jest w niej napisane: W chwili oceny ofert, jednym z obiektywnych wyznaczników tego, czy cena może być uznana za rażąco niską jest wartość zamówienia z podatkiem VAT.

strona 4 od góry
http://www.gminarzgow.pl/new/dokumenty/sesje_rg/wyjasnienienia%20UZP%20z%20dnia%2006-10-2014.pdf

Ale tu mowa o nowym brzmieniu przepisu art 90.1 i nowych zasadach obowiązujących w tym zakresie. Dla mnie jakkolwiek brzmi to niedorzecznie to porównuję netto (wartość zamówienia ustalona na podstawie art 32.1) do ceny brutto z oferty.
Cieszę się z przytoczonych przez was opinii bo one potwierdzają że nie popełniam błędu.

24

A ja stosuję ten przepis z sensem - porównuję elementy, które są porównywalne wink A co UZP ma powiedzieć? Przecież nie mogą się przyznać, że walnęli babola wink

25

bipi, tych baboli jest tyle że sami już z nie wiedzą co mówią smile