Temat: rażąco niska cena a badanie 30%
mam pytanie w związku z art. 90 ust. 1 -zamawiający bada różnice procentowa miedzy wartością zamówienia lub średnią arytmetyczną, co w sytuacji gdy w ofertach zostały podane tylko ceny brutto (wartości poszczególnych ofert są zbliżone i żadna nie odbiega o więcej niż 25% od średniej ze wszystkich złożonych ofert) natomiast jest spora różnica w stosunku do wartości szacunkowej zamówienia powiększonej o 23% VAT a cenami brutto ofert. I teraz moja wątpliwość: czy mogę oprzeć się wyłącznie o sprawdzeniu procentowym tylko w odniesieniu do średniej ze wszystkich ofert i stwierdzić ze nie zachodzi podejrzenie rażąco niskiej ceny czy też powinnam sprawdzić także odniesienie do wartości zamówienia? Jednak w drugim przypadku nie do końca jestem pewna czy wartości szacunkowej zam. powinna być powiększona o podatek VAT w stawce 23% czy też w różnych stawkach, zależnych od elementów przedmiotu zamówienia (dostawy, usługi, montaż, szkolenie, serwis) wiec wynik porównania może nie być zbyt miarodajny.