1

Temat: zobowiązanie

Jak traktować podmiot trzeci, który nie będzie brał bezpośredniego udziału w wykonywaniu zadania? KIO w wyroku 1502/14 z dnia 7 sierpnia 2014 r. wypowiedziała się, że ...nieuprawnione jest twierdzenie, że udostępnienie go poprzez go poprzez doradztwo i wsparcie merytoryczne w całym okresie realizacji zamówienia nie jest faktycznym udziałem w jego realizacji.
Zatem, od podmiotu, który udostępnia wiedzę i doświadczenie w formie doradztwa, powinnam żądać dokumentów dodatkowych (aktualny odpis itp.)?

2

Odp: zobowiązanie

ab123 napisał/a:

Zatem, od podmiotu, który udostępnia wiedzę i doświadczenie w formie doradztwa, powinnam żądać dokumentów dodatkowych (aktualny odpis itp.)?

moim zdaniem nie.

3

To chyba zależy od przedmiotu zamówienia, bo nie wyobrażam sobie jakiejś skomplikowanej rb gdzie W powołuje się na doświadczenie podmiotu 3 świadczone w postaci doradztwa i wsparcia merytorycznego smile.

4

Jeszcze jedno pytanie, jeżeli w zobowiązaniu podmiot trzeci powoła się na podwykonawstwo (udział bezpośredni), to w formularzu ofertowym w części: nazwa podwykonawców, na których zasoby wykonawca się powołuje na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b...wykonawca wpisuję nazwę firmy podmiotu trzeciego. Czy tym samym musi wskazać jeszcze część zamówienia, którą zamierza powierzyć podwykonawcy?

5

Powinien wykazać.

6

O! Znalazłam odpowiedni wyrok i nawet świeży KIO 695/14
Wykładnia literalna przepisu art. 36b ust. 1 p.z.p. wskazuje, iż podanie nazw (firm) podwykonawców dotyczy sytuacji, gdy wykonawca powołuje się na ich zasoby w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu. W sytuacji, gdy wykonawca samodzielnie spełnia te warunki dotyczy natomiast art. 36b ust. 1 p.z.p. in principio - zgodnie z którym zamawiający może żądać wskazania przez wykonawcę części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom.

7

Dołączę się.
zgodnie z 36b. żądaliśmy wskazania części zamówienia, która zostanie podzlecona.
Żądaliśmy również złożenia dokumentów (dot. braku podstaw do wykluczenia) od podmiotu użyczającego.

I teraz, przykładowo podmiot trzeci udostępnia osoby do wykonania zamówienia, ale nie zostały złożone w/w dokumenty.   Żądać o uzupełnienie?

Druga sytuacja, użyczył roboty budowlanej (referencji) i też nie przedstawił w/w dokumentów.

I trzecia, użyczył syt. finansowej (opinię bankową) i też brak dokumentów podmiotu trzeciego.

Jak potraktować te powyższe sytuacje?

8

Ktoś pomoże ?

9

Powyższe dokumenty podlegają uzupełnieniu, co do doświadczenia to czy użyczający będzie brak udział w wykonaniu zamówienia?

10

Marcel wiem, że podlegają uzupełnieniu ;-)

Problem w tym, że w ustawie jest napisane, ,że mogę ich w ogóle żądać, JEŚLI podmiot użyczający będzie brał udział w realizacji zamówienia.

A ze zobowiązań nie wynika czy będzie czy nie będzie, bo chyba wszyscy wiemy jak wyglądają te zobowiązania składane przez wykonawców.

Wychodzi na to, że najpierw muszę zapytać o wyjaśnienia dot. charakteru użyczenia zasobów i jeśli w odpowiedzi będzie, że te podmioty będą brały udział w realizacji to zażądać tych dokumentów, a jeśli to będzie na zasadzie konsultacji i doradztwa to żądać wtedy już nie mogę.

I jeszcze, jak miałby wyglądać udział w realizacji zamówienia przy pożyczaniu zdolności finansowej ?

11

Jeżeli żądałeś a nie dał, to wzywaj do uzupełnienia

12

Ciągle się nie rozumiemy :-)
Par.3 ust.4 rozporządzenia: ".....a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, zamawiający może żądać...".

No i żądała, ale ze zobowiązań nie wynika, czy będą brały udział czy nie.
Więc mam zakładać, że nie będą brały udziału i dlatego nie dali dokumentów czy najpierw wezwać do wyjaśnień o charakter udostępnienie zasobów i jeśli będzie to czynny udział w realizacji wtedy wezwać do uzupełnienia?

13

Jeżeli masz wątpliwości co do udziału podmiotu trzeciego wezwij do wyjaśnień. To wykonawca ma wykazać w jaki sposób będzie korzystał z podm 3. Par 1.6.2 rozporządzenia mówi co wykonawca powinien zawrzeć w zobowiązaniu, jeżeli tego nie ma dopytaj, jeżeli nie wyjaśnią a samo zobowiązanie jest lakoniczne nie uznaj tego zobowiązania. Na podstawie tych informacji na pewno ocenisz czy podm 3 musi złożyć dodatkowe dokumenty czy nie (ZUS US itp)

14

Ok, dzięki czyli wzywam do wyjaśnień.

Co do par1.6.2 niestety w swojej SIWZ nie wpisałem, że żądam tych informacji, które są tam wymienione, więc W nie miał obowiązku ich zawsze w zobowiązaniu i teraz muszę dopytywać.

A masz może pomysł, jak mogłoby wyglądać wyjaśnienie W w przypadku gdy podmiot trzeci udostępnia zdolność finansową (opinię bankową) ? Tzn kiedy należałoby uznać, że jest będzie to faktyczny udział podmiotu w realizacji zamówienia

15

Unikam zdolności finansowej jako warunku więc cie nie pomogę smile

16 (edytowany przez Arek1980 2015-03-18 09:11:16)

No ja z policy OC zrezygnowałem (ekonomiczna) bo za dużo problemów ale finansową wolę mieć.

A teraz pytanko, bo kolejny krzak w ofercie:

W wpisał w wykazie osób, że 3 osoby będą mu udostępnione (umowy . Następnie dał papiery podmiotu trzeciego (zus, us, itp), natomiast trzy zobowiązania są podpisane są przez te osoby, że to one użyczają potencjału technicznego, swojej wiedzy, uprawnień budowlanych,itp i że będą brać udział w realizacji.

Trochę zgłupiałem, no bo jeśli mam papiery podmiotu trzeciego to chyba ten podmiot powinien podpisać te zobowiązania ?

17

Chodzi o to że zobowiązanie podpisali we trzech (3x podpis)?

18

Nie.

3 osobne zobowiązania, każde podpisała osoba, która użycza swojej osoby (dziwnie to brzmi wiem).

Ale w ofercie są jeszcze papiery podmiotu trzeciego (krk, zus, us, ośw. o braku podstaw do wykluczenia).

Teraz zgłupiałem, czy ten podmiot jest użyczającym i zostały błędnie wystawione zobowiązania (bo powinna je wystawić ta firma, która dała te papiery, a nie osoby użyczające), czy też te papiery dali bo widzę, że przewidzieli podzlecenie części zamówienia (tylko po co dawać te papiery dla podwykonawcy). ehh

19

Albo jedno zobowiązanie firmy która dała krk zus us albo 3 zobowiązania osób + komplet dla każdego z nich - krk zus us

20

Ok, dzięki.
Teraz jakoś muszę to napisać, bo w sumie nie wiadomo co W miał na myśli w ofercie :-)

21

Nie, nie - jeśli to osoby udostępniają siebie, to jest to dysponowanie bezpośrednie i żadnych zobowiązań nie powinno być!!! Jeżeli ten podmiot 3 ich udostępnia, to tak. Trudno zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi wink

22

bipi napisał/a:

Trudno zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi wink

smile

23

Arek1980 napisał/a:

Ok, dzięki czyli wzywam do wyjaśnień.

Co do par1.6.2 niestety w swojej SIWZ nie wpisałem, że żądam tych informacji, które są tam wymienione, więc W nie miał obowiązku ich zawsze w zobowiązaniu i teraz muszę dopytywać.

A masz może pomysł, jak mogłoby wyglądać wyjaśnienie W w przypadku gdy podmiot trzeci udostępnia zdolność finansową (opinię bankową) ? Tzn kiedy należałoby uznać, że jest będzie to faktyczny udział podmiotu w realizacji zamówienia

w tym przypadku konieczne jest żadanie dokumentow ponieważ podmiot " pożyczajacy pieniądze"  zobowiązuje  się do udostępnienia  zasobów zgodnie z ust. 2b art. 26 ustawy Pzp. odpowiada solidarnie z Wykonawcą za szkodę Zamawiającego powstałą wskutek nieudostępnienia tych zasobów, chyba że za nieudostępnienie zasobów nie ponosi winy. ,

24

bipi - a jeśli udostępniają siebie to i tak powinni złożyć: oświadczenie, zus, us, krk, wypis z ewidencji jeśli mają działalność ?

25

Jeżeli udostępniają siebie, to powyższe dok. nie są potrzebne, wykonawca dysponuje bezpośrednio.