1

Temat: uzupełnienie dokumentu przez osobę nieupoważnioną

Witam
Przedstawiam następujący problem: Wezwałam do uzupełnienia dokumentu potwierdzającego należyte wykonanie usługi. Wykonawca przedstawił kopię referencji potwierdzoną za zgodność przez osobę, której nie udzielono pełnomocnictwa w złozonej ofercie. Referencja przedstawia nalezyte wykoanie usługi ,wartość, datę wykonania ale czy mogę ją uznać? Czy mam odrzucić tą ofertę?

2

Odp: uzupełnienie dokumentu przez osobę nieupoważnioną

IMHO do wykluczenia niestety

3

Jeśli osoba która potwierdziła nie jest członkiem zarządu ani prokurentem to trzeba wykluczyć.

4

A co w przypadku, gdy Wykonawca dostarcza mi niepełny formularz oferty /brakuje 1 strony, najmniej istotnej/, ale najważniejsze dane mam tzn. cenę i podpisy? Wezwać do uzupełnienia nie mogę więc powinnam odrzucić z uwagi na fakt, że oferta jest niezgodna z SIWZ? Czy dać sobie spokój, skoro i tak ta oferta nie wygra?

5

A co powinno być na tej brakującej stronie?

6 (edytowany przez Marcia28 2007-12-03 17:37:06)

o Uważamy się za związanych niniejszą ofertą przez okres 30 dni od upływu terminu
składania ofert.
o Oświadczamy, że w ofercie nie została zastosowana cena dumpingowa i oferta nie
stanowi czynu nieuczciwej konkurencji, zgodnie z art. 89 ust. 1 pkt. 3 i 4 ustawy
z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2006 r. Nr 164,
poz. 1163 z późn. zm.) i art. 5-17 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 roku o zwalczaniu
nieuczciwej konkurencji (Dz.U. z 2003 r. Nr 153, poz. 1503 z późn. zm.).
o Akceptujemy wzór umowy, a w przypadku wyboru naszej oferty zobowiązujemy się
do podpisania umowy na warunkach zawartych w specyfikacji, w miejscu i terminie
wskazanym przez zamawiającego, nie później jednak niż do końca okresu związania
ofertą
o Deklarujemy, że wszystkie oświadczenia, informacje oraz dokumenty zamieszczone
w niniejszej ofercie są kompletne, prawdziwe i dokładne w kazdym szczególe.
Załącznikami do niniejszego formularza, stanowiącymi integralną część
oferty są:
1. ...........................................
3. ..........................................
4. ..........................................

7

To brakująca część oferty.

8

W takim razie oferta jest OK. smile
Te brakujące zapisy nie mają znaczenia prawnego, a tylko psychologiczne.

9

Czyli wszystko jest ok? Nie uzupełniamy i nie odrzucamy?

10

Oferta do odrzucenia. Jeśli żąda się formularza ofertowego to całego a nie jego części.
Oferta niezgodna ze SIWZ.

11

karosi napisał/a:

Oferta do odrzucenia. Jeśli żąda się formularza ofertowego to całego a nie jego części.
Oferta niezgodna ze SIWZ.

Nie wprowadzaj forumowiczów w błąd.
Liczy się treść oferty, a nie formularze.

12

W sumie jedyną ważną informacją z tych, które pominęli jest termin związania ofertą. Pozostałe - tak jak mówi Piotr - sa bez większego znaczenia. Ale  to można obejść. Może był zapis w SIWZ albo na pierwszych stronach formularza ofertowego, ze wykonawca akceptuje zapisy SIWZ bez zastrzeżeń. Wtedy akceptowałby równiez termin związania ofertą.

13

Ustawa nie wymaga oświadczenia wykonawcy w przedmiocie związania ofertą. Art. 85. 1 mówi, że wykonawca jest związany ofertą do upływu terminu określonego w SIWZ.

14

Marcia28 napisał/a:

o Uważamy się za związanych niniejszą ofertą przez okres 30 dni od upływu terminu
składania ofert.
o Oświadczamy, że w ofercie nie została zastosowana cena dumpingowa i oferta nie
stanowi czynu nieuczciwej konkurencji, zgodnie z art. 89 ust. 1 pkt. 3 i 4 ustawy
z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2006 r. Nr 164,
poz. 1163 z późn. zm.) i art. 5-17 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 roku o zwalczaniu
nieuczciwej konkurencji (Dz.U. z 2003 r. Nr 153, poz. 1503 z późn. zm.).
o Akceptujemy wzór umowy, a w przypadku wyboru naszej oferty zobowiązujemy się
do podpisania umowy na warunkach zawartych w specyfikacji, w miejscu i terminie
wskazanym przez zamawiającego, nie później jednak niż do końca okresu związania
ofertą
o Deklarujemy, że wszystkie oświadczenia, informacje oraz dokumenty zamieszczone
w niniejszej ofercie są kompletne, prawdziwe i dokładne w kazdym szczególe.
Załącznikami do niniejszego formularza, stanowiącymi integralną część
oferty są:
1. ...........................................
3. ..........................................
4. ..........................................

jest i część istotna, i część zabezpieczająca interes zamawiającego bowiem stanowi zwiększenie rękojmi w należytym wykonaniu zamowienia a przede wszystkim w wydatkowaniu środków publicznych (art. 35 ust. 1 ustawy o finansach publicznych). Zamawiający ma nieograniczoną prawem swobodę mozliwości żądania skladania oświadczeń związanych głównie z należytym wykonaniem zamówienia. Ważne jest oświadczenie akceptujące wzór umowy, choć nie wymagane prawem, a jednak związane z KC oraz FP.
Niestety najbardfziej zainteresowana nie zajmuje stanowiska. Bezapelacyjnie nie ma prawa wezwania do uzupełnienia  tego dokumentu.

smile nora

15

Gdzieś Pani była jak Pani nie było? smile

16

nora4 napisał/a:

Zamawiający ma nieograniczoną prawem swobodę mozliwości żądania skladania oświadczeń związanych głównie z należytym wykonaniem zamówienia.

A art. 25 ??

17

Nie odzywam się bo już dawno uznałam że nie mam prawa wzywać do uzupełnienia, a wszystkie te zapisy na brakujacej stronie były w SIWZ

18

Marko napisał/a:

Gdzieś Pani była jak Pani nie było? smile

Och, Marko..., to baaaaardzo długa historia. Obecnośc moja na forum nadal będzie okazjonalna. Ale dziękuję za pamięć.

wink nora

19

Piotrek napisał/a:
nora4 napisał/a:

Zamawiający ma nieograniczoną prawem swobodę mozliwości żądania skladania oświadczeń związanych głównie z należytym wykonaniem zamówienia.

A art. 25 ??

niezbędność oświadczeń lub dokumentów i granica ich wymagań jest rygorystyczna dla potwierdzenie spełnienia warunkó udziału w postępowaniu. (25.1.1). Natomiast w zakresie przedmiotowym jest dość duża swoboda w żądaniu różnych oświadczeń. Kierunek jest okreslony w &3 ust. 1 rozporządzenia w sprawie rodzaju dokumentów (...), które zawiera katalog otwarty dla tych dokumentów. Ustawodawca uzył tam wyrażenia "w szczególności" co oznacza, że może te przykładowe wymienione tam dokumenty wymagać dla przedmiotu zamówienia, ale może i inne zależnie co jest  przemdiotem zamówienia.
A, tak na marginesie, czym jest oświadczenia, że wykonawca zapoznal się z treścią SIWZ i nie wnosi zastrzeżeń lub że zobowiązuje się do podpisania umowy w terminie wyznacoznym, przez zamawiającego lub zę czuje sie związany z ofertą przez okres .... dni. ITD...itd.
czy to nie są różnego formatu oświadczenia? Pisząc o swobodzie wymaganych oświadczeń nie miałam na myśli oświadczenia że wykonawca jest zaszczepiony przeciwko wściekliźnie.

wink  nora