26

Odp: rażąco niska cena a badanie 30%

Ja przyznam dla bezpieczeństwa porównuję brutto z brutto.

27

bipi napisał/a:

A ja stosuję ten przepis z sensem - porównuję elementy, które są porównywalne wink

I ja też!!!

28 (edytowany przez covec 2015-03-17 12:30:42)

A ja mam ubaw wink na średnio 8 ofert, zawsze trafi się wykonawca który da rażąco Wysoką cenę smile i ten wykonawca co to ceną chce powalczyć już drży smile

Ja liczę zgodnie z literalnym brzmieniem przepisu. Są definicje pojęć więc co tu wymyślać jeszcze można? wink

29

to jeszcze jeden dowód na słabość tego państwa

30

a potem przyjdzie taki ciupas z UKS lub RIO i będzie nas porządkował, a przełożeni patrzyli bykiem

31

hektor2014 napisał/a:

"Pomimo, że nie jest to do końca logiczne, opinie, które od nich wychodzą mówią o porównaniu w tym przypadku wartości brutto oferty z wartością szacunkową zamówienia (netto)"

potwierdzam, też jestem w posiadaniu takiej interpretacji prawników z uzp (pismo ze stycznia)

Ja też bardzo proszę o tą interpretację. Bardzo!

32

No ja chyba porównam jednak zgodnie z literalnym brzmieniem oraz opinią prawników UZP, a więc cenę z wartością zamówienia (szacunkową).
W tym przypadku mam na 22 oferty 1 do wyjaśnienia, w przypadku porównania brutto do brutto miałbym do wyjaśnienia... 14 ofert, więc robi się absurd w drugą stronę.

Dodam, że w żadnym przypadku nie zachodzi odstępstwo powyżej 30% od średniej arytmetycznej złożonych ofert. Ot, taka magia kosztorysów inwestorskich.

PS. Ma ktoś wzór jakieś mądrego wezwania do wyjaśnień rażąco niskiej ceny na rb ? Chciałbym zobaczyć na ile szczegółowe ma być wezwanie i czy należy wskazywać W jakie dokumenty/wyliczenia byłyby pożądane przez Z.

33

sygn. akt KIO 148/15)

Co prawda rzeczywiście szacunkowa wartość zamówienia, zgodnie z art. 32 ust.
1 ustawy Prawo zamówień publicznych, odnosi się do ?całkowitego szacunkowego wynagrodzenia wykonawcy, bez podatku od towarów i usług?, a w art. 90 ustawy Prawo zamówień publicznych nie wskazano, że wartość ta ma być powiększona o ten podatek, jednak nie można tego przepisu interpretować z całkowitym pominięciem zasad logiki. Tak więc należy porównywać ze sobą rzeczy porównywalne, czyli wartość netto z netto lub brutto z brutto, inaczej już na samym wstępie porównanie to będzie obarczone wadą w istotny sposób fałszującą jego wynik, gdyż przy podstawowej stawce podatku od towarów i usług ? 23%, prawie cała wartość 30% zostanie ?konsumowana? przez ów podatek i realnie będzie się porównywać pozostałe 7% lub też zsumowane 53%, a nie wskazane w przepisie 30%.

34

Było do przewidzenia, że KIO będzie próbowało naprawiać gnioty wink

35

bipi napisał/a:

Dostałam sentencję samego wyroku po znajomości. Czy ktoś ma możliwość znaleźć linka do całego wyroku?

36

Na SzuKIO jest wink

37

Bipi wiesz, że ja Ciebie baaardzo lubię? Wyślesz mi na maila, prooooszę smile

38

Katiqq napisał/a:
bipi napisał/a:

Dostałam sentencję samego wyroku po znajomości. Czy ktoś ma możliwość znaleźć linka do całego wyroku?

Wyrok do pobrania pod tym linkiem: ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2015_0148.pdf

39 (edytowany przez jo 2015-03-19 07:15:31)

a co mi wyrok kio pomorze jak kontrola będzie stosować wykładnię literalnego brzmienia
kio namawia do logicznego interpretowania przepisów a zasadzie w tym przypadku do przeliczeń niezgodnych z zapisami ustawy

40

Kontrola niech sobie stosuje - KIO jest organem orzekającym w sprawach dotyczących Pzp i zawsze się możesz na KIO powołać wink

41

lisvitalis napisał/a:

Wyrok do pobrania pod tym linkiem: ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2015_0148.pdf

Dziękuję bardzo.

42

Ja także posłałem sad

43

No pięknie. Miałem na dziś przygotowane pismo do wysyłki do 1 wykonawcy.
Teraz muszę dorobić 13 pism.

44

Arek1980 napisał/a:

No pięknie. Miałem na dziś przygotowane pismo do wysyłki do 1 wykonawcy.
Teraz muszę dorobić 13 pism.

Pocieszę Cię - nie jesteś sam w produkcji masowej wezwań do RNC!

45

bipi napisał/a:

Ja także posłałem sad

A ja w odpowiedzi podziękowałam smile

46

Czyli co? Odchodzimy od wykładni literalnej art. 90?

47

Powiedzcie mi czy macie jakiś sposób aby przyśpieszyć proces badania ofert w sytuacji gdy muszę W wezwać do RNC, wyjaśnień i ewentualnie uzupełnień?
Czy muszę to zrobić 3 etapowo:
1. rnc - odrzucam albo przyjmuję wyjaśnienia
jeśli przyjmuję to :
2.wezwanie do  wyjaśnienia co do dokumentów
jeśli w wyniku wyjaśnień okaże się, że któryś dokument jet nieprawidłowy to
3. wezwanie do uzupełnienia dokumentów

48

covec: w razie kontroli wolę mieć wyrok po swojej stronie, niż żeby to kontrolujący mógł się nim posłużyć :-)

49

A UZP milczy w temacie...Zgodnie z art. 154 pkt 13 ustawy to Prezes "dąży do zapewnienia jednolitego stosowania przepisów o zamówieniach..."

50

co do Arek1980 jo robię równolegle RNC i wezwania nie wiem czy dobrze