1

Temat: żadanie o przedstawienie zakupu leku

Witam
Czy w postępowaniu ofertowym na zakup leków można wezwać wykonawcę do przedłożenia dowodu zakupu leków na potrzeby realizacji umowy, skoro zamawiający posiada wiedzę że jest wstrzymany w obrocie polskim od września 2013r.  a wykonawca ten lek zaoferował w swojej ofercie

2

Odp: żadanie o przedstawienie zakupu leku

Wezwanie do wyjaśnienia jak najbardziej z prośbą o dowody, jak w zapytaniu ofertowym to co za problem?

3

Marcel jeżeli GIF wstrzymał, to co tu wyjaśniać?

4

To jakim cudem jest w posiadaniu?, magazynuje?

5

Nawet gdyby miał zmagazynowane, to nie może sprzedać, bo jest wycofany z obrotu. Zamawiający nie miał takiej wiedzy na dzień ogłoszenia postępowania?

6

wstrzymanie w obrocie danym produktem leczniczym nie jest równoznaczne z niedopuszczeniem go obrotu na terytorium RP. Lek posiada pozwolenie na dopuszczenie do obrotu wydane przez Prezesa Urzędu na czas NIEOKREŚLONY - skutkuje to tym, iż przedmiotowy produkt leczniczy może znajdować się w obrocie na terenie Polski bez klauzuli czasowej. Z kolei firma farmaceutyczna ma obowiązek zgłaszania do Urzędu wstrzymania obrotu każdym swoim produktem leczniczym, to wstrzymanie może być spowodowane np. trudnościami z dostępnością substancji czynnej, opóźnieniami dostaw,utratą refundacji (jako decyzja biznesowa) i tym podobnymi

7

No właśnie, dlatego też bym wyjaśnił.

8

inny wykonawca Y  zażądał aby ten wykonawca przedłożył dowody zakupu tego leku, bo tylko wtedy udowodni że na dzień składania propozycji cenowych posiadał te leki. Wykonawca X wcześniej oświadczył że zabezpieczył odpowiednią ilość aby zrealizować zamówienie ale ja osobiście mam wątpliwości. Wykonawca X powołał się również że Zamawiający zabezpieczył swoje interesy poprzez wprowadzenie kar umownych do projektu umowy, jednakże kary dotyczą realizacji umowy a nie na etapie składania propozycji, na dzień składania skoro wykonawca zaoferował te leki to winien je posiadać

9

Może sobie żądać i Zamawiający i inny Wykonawca - z tym, że takie żądanie jest nic nie warte wink

10

bipi a więc Zmawiający nie ma prawa żądać dowodu zakupu? jest to postępowanie prowadzone poza ustawą pzp

11

Aaaaa, to zmienia postać rzeczy - jeśli napisałaś w dokumentacji, że taki dokument będziesz wymagać to OK. Ale jeśli nie było o tym dokumencie/dokumentach w ogóle mowy, to nie powinnaś go teraz żądać...

12

bipi nic takiego nie napisałam w dokumentacji, tylko tyle że "uprzejmy" wykonawca poinformował zamawiającego o fakcie wstrzymania leku i ma wątpliwości czy konkurencja go posiada, zamawiający tez ma taką wątpliwość

13

Ale on wcale go nie musi mieć w momencie składania ofert!

14

olimpia1981 napisał/a:

wstrzymanie w obrocie danym produktem leczniczym nie jest równoznaczne z niedopuszczeniem go obrotu na terytorium RP. Lek posiada pozwolenie na dopuszczenie do obrotu wydane przez Prezesa Urzędu na czas NIEOKREŚLONY - skutkuje to tym, iż przedmiotowy produkt leczniczy może znajdować się w obrocie na terenie Polski bez klauzuli czasowej. Z kolei firma farmaceutyczna ma obowiązek zgłaszania do Urzędu wstrzymania obrotu każdym swoim produktem leczniczym, to wstrzymanie może być spowodowane np. trudnościami z dostępnością substancji czynnej, opóźnieniami dostaw,utratą refundacji (jako decyzja biznesowa) i tym podobnymi

Olimpia ja znalazłam coś takiego:
Główny Inspektor Farmaceutyczny niezwłocznie po otrzymaniu decyzji wojewódzkiego inspektora o wstrzymaniu na obszarze jego działania obrotu określonych serii produktu leczniczego w uzasadnionym przypadku wydaje decyzję o wstrzymaniu obrotu tym produktem na obszarze całego kraju.

15

Kating w przypadku tego leku to Departament  Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych  i Produktów Biobójczych ogłosił wstrzymanie tego leku.
Pytanie moje czy ja moge wystapić o dowód zakupu do wykonawcy?

16

Wg mnie nie.

17

Nie, brak podstawy prawnej.

18

Olimpia jeżeli to nie tajemnica to możesz napisać co to za lek? Każde wstrzymanie leku podlega zgłoszeniu do GIF i każde wycofanie wstrzymania także.

Jak Bipi - o dowód zakupu nie możesz wystąpić.