Cytaty z wyroków stanowiły właśnie swego rodzaju pouczenie, czym grozi złożenie byle jakich wyjaśnień. Ok, pierwszy wyrzuciłem, faktycznie może za dużo.
Zmieniłem trochę treść wezwania, dorzuciłem fragment o tym, że to nie tylko wątpliwości Z skłoniły go do wszczęcie procedury rnc, ale przekroczenie progu 30% (napisałem ogólnie wartości zamówienia, nie dodawałem powiększonej o podatek VAT, żeby nie siać fermentu).
Kolejna sprawa, w opiniach czytam, że wezwanie powinno być konkretne, wskazywać które elementy budzą wątpliwości, ale ja mam tylko cenę ryczałtową i podane składniki cenotwórcze (robocizna, koszty pośrednie, koszty zakupu, zysk). Nie mogę ich zmuszać o np przesłanie kosztorysu, bo w sumie w ogóle nie musieli go robić).
Powiedzcie mi czy takie wyjaśnienia wystarczą faxem lub mailem (w siwz formę pisemna zastrzegłem dla złożenia oferty, uzupełnień, wycofania oferty, zmiany oferty).
Wzór pisma:
W związku ze złożoną przez Państwa ofertą w postępowaniu jw. prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego informujemy, że cena oferty jest niższa o ponad 30% od wartości zamówienia i wydaje się rażąco niska w stosunku do przedmiotu zamówienia co budzi nasze wątpliwości co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami określonymi przez Zamawiającego lub wynikającymi z innych przepisów.
W związku z powyższym, działając na podstawie art.90 ust.1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2013r., poz. 907 z późn. zm.) zwracamy się do Państwa o udzielenie wyjaśnień, w tym złożenie dowodów, dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny, w szczególności w zakresie:
oszczędności metody wykonania zamówienia, wybranych rozwiązań technicznych, wyjątkowo sprzyjających warunków wykonywania zamówienia dostępnych dla wykonawcy, kosztów pracy, których wartość przyjęta do ustalenia ceny nie może być niższa od minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie art.2 ust.3-5 ustawy z dnia 10 października 2002r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U. Nr 200, poz.1679, z późn. zm.), pomocy publicznej udzielonej na podstawie odrębnych przepisów.
Wyjaśnienia odnoszące się do ceny oferty powinny wskazywać, co spowodowało możliwość obniżenia ceny oraz stopień, w jakim cena została obniżona dzięki wskazanym czynnikom. Odpowiedź wykonawcy nie może być lakoniczna i powierzchowna, aby można ją było potraktować, jako wyczerpującą i rozwiewającą wątpliwości (wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 5 stycznia 2007 roku ? sygn. akt V Ca 2214/06: "Dla zakwalifikowania oferty do dalszego postępowania nie jest wystarczające złożenie jakichkolwiek wyjaśnień, lecz wyjaśnień odpowiednio umotywowanych, przekonujących, że zaproponowana oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny".)
Obowiązek wykazania, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny, spoczywa na wykonawcy.
Jednocześnie informujemy, że w przypadku nie złożenia wyjaśnień lub jeżeli dokonana ocena wyjaśnień wraz z dostarczonymi dowodami potwierdzi, że oferta zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia, Państwa oferta zostanie odrzucona na podstawie zapisów art.89 ust.1 pkt.4 w związku z zapisami art.90 ust.3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych.
Wyjaśnienia należy przesłać faksem na nr .................... lub drogą elektroniczną na email: ......................................... w terminie do dnia .............................
Wyjaśnienia w formie pisemnej prosimy niezwłocznie dostarczyć do siedziby Zamawiającego.