1

Temat: rażąco niska cena z uzupełnienie oferty

muszę wysłać o wyjaśnienia dot. rażąco niskiej ceny. Tego samego wykonawcę muszę wezwać do uzupełnienia oferty. POwiedzcie mi jak robicie, czy wysyłacie równocześnie o wyjaśnienia i uzupełnienia? Bo jeśli nie wyjaśni i nie uzupełni to zostanie odrzucony i wykluczony smile Czy lepiej najpierw wezwać do wyjaśnień jak będą ok to wtedy do uzupełniania? Bo jak nie wyjaśni to będzie automatycznie odrzucony.

2 (edytowany przez piotr66 2015-03-12 11:36:02)

Odp: rażąco niska cena z uzupełnienie oferty

Z mojej praktyki wysyłam dwa odrębne wezwania jedno z 26.3 i drugie z 90.1, powiedziałbym, że dla oszczędności czasu.

3

Ja podobnie jak piotr66 wysyłam dwa odrębne pisma.

4

Najpierw wyjaśnienia, później wezwanie, jak nie złoży wyjaśnień lub będą niewystarczające to wyjaśnienia mijają się z celem i jest to zagrożone utratą wadium (jeżeli było przewidziane).

5

Pełna zgoda z Marcelem. Jest tylko jeden problem: wyjaśnienie Kierowniki Z, że muszę zmarnować przykładowo 6-8 dni a nie 3-4 gdybym to zrobił w jednym piśmie.

6

no niestety kolejność   musi być zachowana najpierw rnc a potem do wszystkich o uzupełnienie w jednym czasie . a kierowniki mają przestrzegać przepisów ustawy Pzp i tyle

7

myszy1953 napisał/a:

no niestety kolejność   musi być zachowana najpierw rnc a potem do wszystkich o uzupełnienie w jednym czasie . a kierowniki mają przestrzegać przepisów ustawy Pzp i tyle

Jawohl!!!  big_smile big_smile big_smile

8

a jaki przepis mówi że nie można  równolegle

9

Pewnie ze można równolegle. Ustawa w żadnym miejscu nie mówi o kolejności podejmowanych działań.

10

Ja mam sytuacje, że mam oferty, w których trzeba wyjaśnić rnc, złożyć wyjaśnienia co do dokumentów, oraz uzupełnić ofertę.
Widzę to tak:

1. rnc i wyjaśnienia co do pozostałych dokumentów - czekam na odpowiedź i albo odrzucam (rnc) albo przyjmuję wyjaśnienia i wtedy:
2. wysyłam pismo o uzupełnienia.

Co do #6 ; jeśli Wykonawcę wzywam do wyjaśnień rnc, a Wykonawca Y ma mi uzupełnić dokumenty, to nie widzę problemu, aby do Y wysłać pismo o uzupełnienie, byle pilnować tego aby wszyscy mieli tyle samo dni na uzupełnienia. Wydaje mi się, że pisma o uzupełnienie nie muszą być wysłane w tym samym dniu.

co do #10: ja wyślesz równolegle i nie uzupełni ci dokumentów, ale również nie wyjaśni rnc to zabierzesz wadium czy nie? :-)

11

Arek1980 napisał/a:

co do #10: ja wyślesz równolegle i nie uzupełni ci dokumentów, ale również nie wyjaśni rnc to zabierzesz wadium czy nie? :-)

I właśnie z tym kłopot dlatego też bezpieczniej w pierwszej kolejności wezwanie RNC, jednak dla tych którzy wysyłają jednocześnie a wykonawca nie uzupełni i nie wyjaśni RNC to wadium moim zdaniem bezwzględnie do zwrotu.

12

ale rozumiem, że nie ma problemu z tym, aby wraz z rnc wysłać o wyjaśnienie jakiegoś dokumentu?
To przyśpieszy proces, gdyż często w wyniku wyjaśnienia trzeba wezwać do uzupełnienia dokumentu.

Więc jeśli wykonawca wybroni rnc i jednocześnie wyjaśni dokumenty to pozostanie mi juz tylko wezwanie do uzupełnienia. Czyli dwa etapy.

13

Wyjaśnienia spokojnie można razem, wezwania po wyjaśnieniach.

14

Dzięki.