1

Temat: Planowanie zamówień

Do tej pory udzielanie zamówień u nas odbywało się w ten sposób, że przychodzi szef i mówi trzeba ogłosić przetarg na to i na to, a my potem realizowaliśmy. Czy jest gdzieś zapis, bo przeglądam ustawę i nie ma nic o planowaniu zamówień na następnym rok, a wolałabym, żeby szef zaplanował po kolei co trzeba będzie zrobić i żeby mieć więcej czasu na przygotowanie postępowania.

2

Odp: Planowanie zamówień

Nie wiem jaką jednostką jesteście, ale przecież pieniądze na zamówienia realizowane w drodze przetargów muszą być zapisane w budżecie, w którym można sprawdzić jakie wydatki są planowane na dany rok...

3

My zawsze ustalamy budżet na następny rok i wiem, jakie będą realizowane zadania.

4

Anetce na pewno nie o to chodziło, budżet to mamy wsztscy ale nie koniecznie wiemy kiedy co może iść, przychodzi szef i mówi że to zadanie to ma iść natychmiast, takie działanie na zapalenie płuc i wtedy nie trudno o błedy
albo bywa że nagle pilne jest pięć zadań i wszystko na już
ale co na to poradzić?
przepisy tu nie pomogą, chyba tylko rozmowa z szefostwem

5

No tak, skoro mam budżet to wiem jakie postepowania mam przygotować w danym roku wink

6

Maarto założę się że jesteś z budżetówki, samorząd kieruje się troche innymi zasadami, to że zadanie jest w budżecie to nie daje gwarancji że pójdzie
u nas zasada, że kasę trzeba wydać do k. roku nie obowiązuje, chyba że to dotacja

7

danaug napisał/a:

u nas zasada, że kasę trzeba wydać do k. roku nie obowiązuje, chyba że to dotacja

To ja w jakimś innym samorządzie pracuje wink. Mylisz plan finansowy z planem wieloletnim smile

8

Co masz dokładnie Marko na myśli - załóżmy że mówimy o budżecie rocznym, to co, jak nie wydasz pieniędzy na jakiś zakup to coś Ci przepada (musisz zwrócić) ?
W samorządzie jest tak że żadne pieniądze nie przepadają (z wyjątkiem dotacji z budżetówki)

9

Pieniądze jako takie nie przepadają ale przeznaczenie ich może zmienić Rada Miasta...

10

W zasadzie tak (nie zawsze Rada) no ale sam widzisz, zadanie jest w budżecie ale o uruchomieniu procedury decyduje szef - może jej nie uruchomić bo np. coś okazało się bardziej ważne - sprawa idzie na Radę i juz mamy coś innego. Więc rozumiesz że to że coś jest w budżecie to nie znaczy że ja już to mogę robić.