Odp: rażąco niska cena a badanie 30%
To czy wyjaśnienia są wystarczające zależy tylko i wyłącznie od was, musicie sami stwierdzić czy potwierdzają że cena RNC nie jest.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To czy wyjaśnienia są wystarczające zależy tylko i wyłącznie od was, musicie sami stwierdzić czy potwierdzają że cena RNC nie jest.
jeden oferent złożył dwie oferty z rożnymi cenami przez pomyłkę pisałem o tym w innym poście odrzucam go na podstawie 89.1.1 i 82.1 ale co z braniem tych ofert złożonych do RNC którą wartość wziąć do średniej ?
Obie.
No też do mei wpłynęły pierwsze wyjaśnienia. W skrócie:
1. Cały sprzęt jest naszą własnością, wszystkie prace wykonamy sami bez udziału podwykonawców co obniża koszt realizacji
2. ze względu na wiele zrealizowanych kontraktów w ostatnich latach posiadają 40-50% zniżki u dostawców materiałów
3. podali stawkę robioczogodziny przyjęto do obliczeń i zakładany zysk z %
Czy to wystarczy? W sumie brak jest dowodów czy szczegółowej kalkulacji (pismo poszło takie jak w #68)
Dowody jak najbardziej wskazane, lecz treść wyjaśnień jest najważniejsza, za sam brak dowodów wykluczyć nie można.
Ok. Nie ukrywajmy, dla mnie ceny były ok, ale ustawa narzuciła nakaz do zapytałem. Ale czy takie wyjaśnienia mogę przyjąć czy mam znowu obowiązek dopytać dalej: o dowody, o szczegóły?
tym bardziej, że w piśmie miałem taki zapis:
"Wyjaśnienia odnoszące się do ceny oferty powinny wskazywać, co spowodowało możliwość obniżenia ceny oraz stopień, w jakim cena została obniżona dzięki wskazanym czynnikom."
Na ostatnim szkoleniu na którym byłem w zeszłym tygodniu była Pani z departamentu prawnego UZP i powiedział że "zapis może nie jest najszczęśliwszy" ( fajne stwierdzenie), ale przepis należy traktować literalnie czyli sprawdzamy netto do brutto.
Było oczywiście więcej pytań co z zamówieniami gdzie w wartości zamówienia są uwzględnione zamówienia uzupełniające, zamówienia gdzie do wartości zamówienia wchodzi zakupiony wcześniej materiał itp. - Pani stwierdziła , że trzeba będzie coś z tym kontrowersyjnym przepisem zrobić. Aż się boję co to będzie!
... ale przepis należy traktować literalnie czyli sprawdzamy netto do brutto.
No i popatrzcie jak z nas kretynów robią, wyroki jedno, przepisy i Pani szkoląca drugie!, jaja normalnie
Pracownicy UZP nie będą krytykować - przecież to ich dziecko Ja czekam na więcej wyroków takich jak KIO 148/15 - wszak to KIO ma ostatnie słowo (pomijam SO).
Opieramy się i działamy w chwili obecnej na wyrokach nie przepisach ustawy, to jest chore.
Czy przy sprawdzaniu ofert pod względem RNC bieżemy szacunkową wartość zamówienia bez zamówień uzupełniających? w postępowaniu przyjęlismy możliwość zamówień uzupełniających nawet do 50% no i teraz wychodzi, że cena najtańszej oferty jest niższa niż 70% szacunkowej (z zamówieniami uzupełniającymi) ale wyższa niż 70% średniej arytmetycznej ofert. Wg mnie sensowniej jest porównywać do wartości bez uzupełniających bo wykonawcy nie wyceniają tych dodatkowych 50% (no chyba ze do ich ceny dodamy 50%) Wie ktoś może coś?
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=13643
Dzięki
temat ze szkolenia: 4 oferty wszystkie do wyjaśnienia rnc dwie najdroższe nie złożyły wyjasnień odrzucono za brak wyjaśnień czyli za rażaco niską cenę wybrano najtańszą bo wyjaśnił czyli dwie najdroższe odrzucono z uwagi na rażąco niską cenę a najtańszą wybrano
kolejny temat przetarg roboty budowlane jajtańszy do RNC nie odpowiada (pewnie sie dogadał z 2) odrzucony i jeszcze wadium mu trzeba oddać
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc