Temat: sp. z o.o. sp.k
Wykonawcą jest sp. z o.o. sp.k, gdzie komplementariuszem jest Sp. z o.o.
W postępowaniu zażądałam KRK.
Pytanie: kto składa KRK Sp. z o.o., sp. k i zarząd sp. z o.o.?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wykonawcą jest sp. z o.o. sp.k, gdzie komplementariuszem jest Sp. z o.o.
W postępowaniu zażądałam KRK.
Pytanie: kto składa KRK Sp. z o.o., sp. k i zarząd sp. z o.o.?
Sp.k. - only
dzięki, bo już zgłupiałam
Do oferty winny być złożone dwa KRS dla Wykonawcy sp. z o.o. sp.k i jego komplementariusza czyli sp. z o.o. bo z jego KRS wynika reprezentacja
Taaa - a na jakiej podstawie Myszki???
Uważam jak myszka że na z o.o.
Ale co na z o. o.?
Marcelku - tak odsyłasz wszystkich do rozporządzenia, to teraz ja odeślę Ciebie - pokaż mi przepis, na podstawie którego możemy wymagać czegokolwiek od komplementariusza spółki komandytowej, jakim jest Sp. z o. o.? A już tym bardziej jego KRS?
Jestem tego samego zdania co Myszy i Marcel, a bipi robi burzę w szklance wody
Zaraz, zaraz - czytamy chyba inny dokument (rozporządzenie PRM w sprawie dokumentów)? A nie... przecież to jest stosowanie przepisów z głową... Super - winszuję pomysłowości
Ciekaw jestem co zrobicie jeśli nie złoży KRS Sp. z o. o.??? Wezwiecie do uzupełnienia? A może wadium zabierzecie?
Spokojnie bipi, spokojnie ... po pierwsze primo nie możemy ograniczać kompetencji zamawiającego do samego rozporządzenia, po drugie celem badania ofert jest m.in. to aby sprawdzić czy doszło do skutecznego złożenia oferty przez firmę reprezentowaną przez różne osoby (reprezentantów ustawowych, prokurentów, pełnomocników).
Jeżeli osoby te występują w imieniu firmy (w tym wypadku w imieniu ... sp. z o.o. sp.k. ) Zamawiający musi mieć pewność, że firma ta jest właściwie reprezentowana. Tymczasem sam dok. w postaci KRE sp.k. tego nie wyjaśnia, dlatego nie ma innej opcji aby zweryfikować prawidłowość reprezentacji na podstawie jakiegokolwiek dokumentu - najlepiej KRS komplementariusza, ale nie zawsze, bo dane mogą być nieaktualne, a więc potrzebne będą inne stosowne dokumenty np. uchwała. Należy tak interpretować kompetencje zamawiającego aby badanie ofert nie stało się fikcją. Nie obowiązuje przecież domniemanie, że oferta złożona przez spółkę komandytową, gdzie komplementariuszem jest sp. z o.o. jest zawsze składana zgodnie z reprezentacją komplementariusza.
art. 24 ust. 1 pkt 7 - więc KRK sp. z o.o. na pewno
Ciekaw jestem jaką informację dostaniesz kawaska jeśli złożysz wniosek do KRK o informację z 24.1.7 Pzp DLA OSOBY PRAWNEJ??? Niestety jest to kolejna dziura w Pzp - od dawna zresztą sygnalizowana.
@radas - zdaje mi się, że troszku popłynąłeś Żądanie KRS ma troszeczkę inny cel Nie wnikam dalej, bo nie lubię dyskusji nie opartej na obowiązujących przepisach...
KRS dot. sp. z o.o. jest niezbędny. Jeżeli chodzi o KRK to oczywiście jej nie dotyczy.
Nie odpowiedziałeś radas na pytanie - co zrobisz jeśli nie złoży?
Jeżeli sposób reprezentacji w ofercie nie będzie odpowiadał temu jaki został określony w KRS (informacje ogólnodostępne) to żądam uzupełnienia pełnomocnictwa albo wykazania, że reprezentacja jest prawidłowa, a reprezentacja wskazana w KRS jest nieaktualna. Jeżeli nie będę miał pewności albo nie będę - co najmniej - opierał się na domniemaniu prawdziwości wpisu (art. 17 ust. 1 i 2 ustawy o KRS), że reprezentacja komplementariusza jest prawidłowa, to odrzucam ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 1 lub 8 pzp.
Nie odpowiedziałeś na pytanie?
Otóż to - czyli jednak nie można żądać KRS Sp. z o. o. (ogólnodostępny!) - widzisz - sam do tego doszedłeś - ale pospierać się musiałeś
Oj dobrze już dobrze A tak swoją drogą ... bipi co miałeś na myśli, pisząc "Żądanie KRS ma troszeczkę inny cel", bo nie bardzo rozumiem. Dla mnie cel jest jedyny i oczywisty - ustalenie prawidłowej reprezentacji, badanie poprawności pełnomocnictwa ... jaki inny cel ma przedstawianie KRS?
likwidacja i upadłość ?:)
Dokładnie - likwidacja i upadłość (ale z drugiej strony wiem, w jakim celu 90% to żąda )
Nie odpowiedziałeś na pytanie
Konstrukcja w stylu "wiem ale nie powiem" ... dobre, dobre
Odpowiedziałem - żądanie KRS (odpisu z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej) ma potwierdzić brak podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy.
Zgodnie z kodeksem spółek handlowych, w spółce komandytowej prawo reprezentowania spółki przysługuje wyłącznie komplementariuszom. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, komandytariusz nie ma prawa ani obowiązku prowadzenia spraw spółki. W sytuacji więc, gdy wspólnicy ? osoby fizyczne są komandytariuszami, a komplementariuszem jest spółka, to jej przysługiwać będzie prawo reprezentacji spółki.
Jako osoba prawna spółka z o.o. działa przez swoje organy. Czynności z zakresu reprezentacji dokonuje jej zarząd. Ten sam zarząd będzie również reprezentować spółkę komandytową. Nie będzie on jednak organem spółki komandytowej, ale jej komplementariusza.
Ofertę podpisuje prezes sp. z o.o. jak mam się dowiedzieć czy jest prawidłowo podpisana oferta?
A np. z KRS online
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc