51

Odp: zobowiązanie

Piszesz, że w pierwszej kolejności warto wyjaśniać.

Tylko jak zadać w tym przypadku pytanie żeby treść wyjaśnienia Wykonawcy nie została kiedyś przez kontrole uznana za uzupełnienie ?

Co do uzupełnień zawsze uważałem, że Z musi konkretnie wskazać co W ma uzupełniać bo inaczej wychodzi, że Z sam nie wie co ma zrobić i zrzuca to na W.

52

Wyjaśnienia są wskazane lecz nie we wszystkich wypadkach, fakt jest taki że nie mogą zmieniać treści złożonej oferty a tutaj faktycznie ryzyko jest spore.
W tym wypadku skoro zobowiązanie jest niejasne wezwijcie o uzupełnienie o czym pisałem wcześniej.

53 (edytowany przez Arek1980 2015-03-26 06:42:23)

Ok.
Rozumiem, że jeśli Wam W przepisuje częściowo treść art. 26 2b w zobowiązaniu to już uznalibyście jego treść za niejasną i wezwali do uzupełnienia?

Sorki, że tak męczę, ale nie chcę natknąć się na jakiegoś upier... W, który mi odpisze, że jego zobowiązanie jest ok bo zgodnie z czymś tam jest wystarczające.

Czy mogę dla przyśpieszenia procedury wpisać, że jeśli podmiot trzeci będzie brał udział to należy od razu uzupełnić jego dokumenty (zus, us, itp) czy to jednak będzie źle wyglądać?

ps. a taki zapis w zobowiązaniu : "do oddania do dyspozycji przy realizacji zamówienia osób..... NA OKRES KORZYSTANIA Z NICH PRZY WYKONYWANIU ZAMÓWIENIA"

jest dla Was jasny, że będzie brał udział i w tym momencie wzywam od razu do uzupełnienia dokumentów podmiotu trzeciego ?