1

Temat: Rażąco niska cena jeszcze raz

Mam taki dylemat.

Wezwałem wykonawcę do złożenia wyjasnień w przedmiocie RNC w związku z wyliczeniem średniej arytmetycznej wszystkich ofert.
Wykonawca w odpowiedzi napisał że jego oferta zawiera cenę stanowiącą 110% wartości szacunkowej zamówienia brutto. Oznacza to że cena oferty przekracza nasz szacunek ale z powodu przepisu Pzp musieliśmy wezwać wykonawcę do złożenia wyjaśnień.

Dla mnie jako zamawiającego oczywistym jest że wykonawca nie złożył oferty z RNC, nasz szacunek jest ustalony b. dobrze i co do niego nie mam wątpliwości, a skoro cena oferty jest wyższa od szacunki to w/g mnie nie ma tu RNC.

Jednocześnie zastanawiam się czy takie wyjaśnienie jest wystarczające. Brak konkretnych wyliczeń itp uzasadniających podanie takiej a nie innej ceny jedynie suche stwierdzenie że cena nie jest RN bo stanowi 110% wartości szacunkowej zamówienia.

Czy to stanowi podstawę odrzucenia oferty? Czy może powonieniem zastosować logiczne myślenie, ocenić że faktycznie nie ma RNC i uznać ofertę za prawidłową?

2 (edytowany przez covec 2015-03-26 10:36:31)

Odp: Rażąco niska cena jeszcze raz

Można zapytać przewrotnie, czy zamawiający musiał wezwać wykonawcę w do wyjaśnień?

Jeżeli cena oferty wydaje się rażąco niska w stosunku do przedmiotu zamówienia i budzi wątpliwości zamawiającego co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami określonymi przez zamawiającego lub wynikającymi z odrębnych przepisów, i teraz dopiero jest, że w szczególności....

Skoro cena oferty jest wyższa od waszego szacunku to raczej zamówienie jest możliwe do wykonania (od strony finansowej) więc wydaje się, że nie powinna ona budzić wątpliwości zamawiającego.

3

Jeszcze jedna kwestia dot. RNC- jak odnieść się do kosztów pracy? Wiem,że od 1 stycznia 2015r. minimalne wynagrodzenie za pracę wynosi 1680 zł, ale jak ma się to do ceny oferty? Mam stawkę roboczogodziny, ale jak to analizować? Czy jest jakaś minimalna stawka roboczogodziny?

4

Jeżeli oszacowanie przedmiotu zamówienia było w porządku, a wykonawca złożył ofertę z ceną netto przekraczającą tą wartość, to wezwanie do wyjaśnienia było zupełnie nieuzasadnione.

5

Jak macie kasę to wybierać ofertę, jak pisze radas wezwanie kompletnie nieuzasadnione.

6

Jarosław, pamiętaj o jednym, dopóki cena oferty nie będzie o co najmniej  30% niższa od..., może się Tobie "nie wydawać" i "nie budzić Twoich (zamawiającego) wątpliwości" wink i nikt Tobie nic nie zarzuci. Taka konstrukcja przepisu.

7

Ala napisał/a:

Jeszcze jedna kwestia dot. RNC- jak odnieść się do kosztów pracy? Wiem,że od 1 stycznia 2015r. minimalne wynagrodzenie za pracę wynosi 1680 zł, ale jak ma się to do ceny oferty? Mam stawkę roboczogodziny, ale jak to analizować? Czy jest jakaś minimalna stawka roboczogodziny?

Bardzo Was proszę o coś w tym temacie...

8

jarosław napisał/a:

Mam taki dylemat.

Wezwałem wykonawcę do złożenia wyjasnień w przedmiocie RNC w związku z wyliczeniem średniej arytmetycznej wszystkich ofert.

No ale jak wypadła cena oferty w stosunku do śr. arytmetycznej?

Jeśli jest niższa o 30% lub więcej to niestety, zgodnie z opinią UZP, jesteś zobligowany wezwać do wyjaśnień.

9

Ala napisał/a:

Budowlanką się nie zajmuje, ale skoro ma być najniższa to takie wynagrodzenie ma być. Jak liczone? -trudno powiedzieć, ale za miesiąc ma być najniższa.
Należałoby zajrzeć do ustawy o najniższym wynagrodzeniu, może tam są jakieś podpowiedzi. Może kodeks pracy.

10

Arek1980 napisał/a:
jarosław napisał/a:

Mam taki dylemat.

No ale jak wypadła cena oferty w stosunku do śr. arytmetycznej?

Jeśli jest niższa o 30% lub więcej to niestety, zgodnie z opinią UZP, jesteś zobligowany wezwać do wyjaśnień.

Oczywiscie wezwałem wykonawcę do wyjasnień z tego powodu - wartość jego oferty była niższa o 30% od średniej arytmetycznej wszystkich ofert.

Pic polega na tym że ta średnia artm. jest dużo wyższa od mojego szacunku. Paranoja.

Uznałem wyjasnienia wykonawcy za wystarczające pomimo ich ograniczonej treści.