1

Temat: rażąco niska cena

chciałam się upewnić, bo nie jest to dla mnie logiczne:

-wyjaśnienia dotyczące rażąco niskiej ceny zgodnie z art.90 ust.1 zobowiązana jestem wysłać wówczas, gdy cena oferty w szczególności jest niższa o 30% od wartości zamówienia lub średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert,

-rozumiem, ze badając czy cena oferty jest niższa o 30% średniej arytmetycznej cen WSZYSTKICH złożonych ofert,  biorę pod uwagę również oferty odrzucone????

Proszę o potwierdzenie.

2

Odp: rażąco niska cena

Tak.

3

Dziekuję smile

4

PN podzielony na 6 części, wzywam do złożenia wyjaśnień o RnC na jedną część, wykonawca nie składa wyjaśnień więc go odrzucam na podstawie art. 90 ust. 3 ale w tej jednej części czy całą ofertę na 6 części? Pomóżcie bo się zamieszałam

5

Jeśli podzieliłaś postępowanie na części, odrzucasz ofertę tylko w tej części w której zachodzą przesłanki, a więc np tylko w tej części w której nie złożył wyjaśnień odnośnie RNC.

6

To się robi zabawne w przypadku zamówień udzielanych w częściach. Wykonawca z tą samą ceną w każdej z części, w jednej części zamówienia może mieć cenę niższą o 30 % w każdym z przypadków, a w pozostałych częściach, ze względu na inne ceny wykonawców ubiegających się o zamówienie - jego cena nie wymaga wyjaśnień.

7

moze tak sie zdarzyc

8

rozszerzam pytanie:

średnią liczymy oczywiście przed poprawką oczywistych omyłek?

9

seniorcristobal napisał/a:

rozszerzam pytanie:

Pytanie jest zdumiewające sad chociaż bilansuje je element komiczny, wprowadzający charakter bieżącej narracji big_smile

10

radas napisał/a:

rozszerzam pytanie:

Pytanie jest zdumiewające sad chociaż bilansuje je element komiczny, wprowadzający charakter bieżącej narracji big_smile

?

Piłeś, nie pisz wink

11

?

Piłeś, nie pisz wink

To wyraz samokrytyki do konstrukcji pytania, czy dobra rada?

12

To drugie. Nie widzę powodu w tym przypadku do samokrytyki.

13

ok, może faktycznie trochę przeholowałem wink

14

Przepis brzmi, że "średniej złożonych ofert" - czyli bez uwzględnienia (przed ) poprawką oczywistych omyłek rachunkowych, które zmienią wartość oferty.

Tylko to trochę bez sensu. Przed poprawką oferta łapie się na 30% i musze wzywać do wyjaśnień w zakresie rażąco niskiej ceny.
Chociaż widzę, że gościu sie pomylił ewidentnie i  ta jego omyłka mieści się w ramach zakresu art o omyłce rachunkowej (chyba 87). Jakbym ją poprawił jego oferta wcale nie miałaby znamion rażąco niskiej - no ale nie mogę jej poprawić bo biorę cenę oferty złożonej...

15

Najpierw badasz cenę oferty, jak jest rażąco niska to wzywasz, dopiero po odpowiedzi i uznaniu że RNC nie jest badasz ofertę, czyli ewentualne wezwania do uzupełnienia, poprawianie ewentualnych omyłek, pisarskich, rachunkowych lub innych, ponieważ wcześniejsze badania a późniejsze wezwanie do RNC było by dziwne, bo po co praca zamawiającego skoro oferta może wylecieć gdyż wykonawca np. nie odpisze na wyjaśnienia RNC.

16

Absolutnie nie!
Należy porównywać do (ostatecznych) cen zawartych w ofercie, czyli takich jakie chciał zawrzeć oferent, ale mu jakoś nie wyszło. Na marginesie - zbyt rygorystyczne przestrzeganie prawa (w szczególności pzp) prowadzi do bezprawia.

17

art. 87.2. jest przed art. 90.1 (!)

18

Marcel napisał/a:

Najpierw badasz cenę oferty, jak jest rażąco niska to wzywasz, dopiero po odpowiedzi i uznaniu że RNC nie jest badasz ofertę, czyli ewentualne wezwania do uzupełnienia, poprawianie ewentualnych omyłek, pisarskich, rachunkowych lub innych, ponieważ wcześniejsze badania a późniejsze wezwanie do RNC było by dziwne, bo po co praca zamawiającego skoro oferta może wylecieć gdyż wykonawca np. nie odpisze na wyjaśnienia RNC.

Marcelku przeczytaj co napisałeś!

19

radas napisał/a:

art. 87.2. jest przed art. 90.1 (!)

porządkowo jak najbardziej u mnie też , chyba ,że czytasz do góry nogami

20

W takim razie muszę zmienić szkolących smile

21

Marcel napisał/a:

W takim razie muszę zmienić szkolących smile

może masz takich:

http://www.blogprzetargi.pl/menu/odpowiedzi-na-pytania/czy-uzyte-w-art-90-ust-1-pzp-sformulowanie-lub-sredniej-arytmetycznej-cen-wszystkich-zlozonych-ofert-oznacza-ze-nalezy-do-u/

A ten Pan chyba piszę komentarze do ustawy więc się nie urwał z księżyca...

22

Popatrzcie jeszcze na taki aspekt, wykonawca składa ofertę nie zabezpiecza jej wadium od razu wylatuje z postępowania, jednak cenę jego oferty bierze się do średniej, wykonawca ma ewidentny błąd rachunkowy znacznie zawyżający średnią, poprawić jej nie możemy bo wykonawcy nie ma w grze ale średnią znacznie zawyża i daje błędne dane!

23 (edytowany przez Marcel 2015-03-27 14:07:29)

może masz takich:

http://www.blogprzetargi.pl/menu/odpowiedzi-na-pytania/czy-uzyte-w-art-90-ust-1-pzp-sformulowanie-lub-sredniej-arytmetycznej-cen-wszystkich-zlozonych-ofert-oznacza-ze-nalezy-do-u/

A ten Pan chyba piszę komentarze do ustawy więc się nie urwał z księżyca...

Nie tylko takich, na każdym szkoleniu na którym byłem tak głosili, najpierw wyjaśnienia RNC, później , wezwania, poprawki omyłek.

24

bo nie biorą pod uwagę wszystkich możliwych sytuacji jak np. wyżej wspomniana

25

ta średnia zresztą to jakaś głupota już w trzech postępowaniach pytamy bo dwóch wykonawców dało "przerażająco wysokie ceny" i zawyżyli średnią , przedłuża się postępowania i analizuje te wyjaśnienia .... zgroza ( ale Polacy nic się nie stało -poprawią na jeszcze lepiej )