1

Temat: poprawienie oferty

Oferta złożona na zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych, formularz ofertowy z podziałem na dwa elementy
wartość - cena za projekt                   
wartość - cena roboty budowlane
Wykonawca złożył ofertę wpisując ( na logikę biorąc ) cenę za projekt w rubryce za roboty budowlane , a za roboty w miejsce ceny za projekt wartość całkowita stanowi dobrze wyliczoną sumę tych elementów.
projekt - 1500 000,00
roboty - 45 000,00
cena razem : 1 950 000,00

Jak należy postąpić po kolei , poprawiać samodzielnie , pytać wykonawcę  itd.

BARDZO PILNIE PROSZĘ

2

Odp: poprawienie oferty

Zakładam, że wynagrodzenie ryczałtowe, a kryterium ceny odnosiło się do łącznej ceny za projekt i roboty, dobrze rozumiem?

3

Jeżeli nie umówiliście się na rozliczenie etapowe, tylko po odbiorze robót, to nie ma potrzeby zmiany. Schody zaczynają się jak rozliczacie się oddzielnie za projekt i oddzielnie za roboty ...

4

radas napisał/a:

Zakładam, że wynagrodzenie ryczałtowe, a kryterium ceny odnosiło się do łącznej ceny za projekt i roboty, dobrze rozumiem?

Tak

5

Myszy mam złe przeczucia bo nie widzę podstaw do wprowadzania jakichkolwiek zmian ...

6

no nie mów,że nie można poprawić, to nie kwalifikuje się jako błąd pisarski ? ja się załamię

7

Z innych dok. nie wynika poprawność kalkulacji cen?

8

nie,  ceny tylko na formularzu oferty bo to projektuj buduj wiadomo ,że projekt miał kosztować ułamkową część robót budowlanych oczywiście w rzeczywistości są to inne ceny....
inwestycja  podzielona na dwa zadania a te na etapy projekt - budowa i w I zadaniu dobrze wypełnili a w drugim źle wpisali
cena oferowana brutto za całość wyliczona prawidłowo jedynie ta zamiana
oczywiście oferta miała być złożona na całość ale z tym podziałem

9

coś podobnego : fragment wyroku 1818/11

nie wypełniono wszystkich rubryk w formularzu ofertowym i nie można było stwierdzić czy oferowany produkt spełnia wymagania Zamawiającego. Mimo to KIO dalej wskazuje :\"Dlatego też Zamawiający nie może pozostawić żadnych elementów treści oferty
do końca niewyjaśnionych. W tym celu Zamawiający winien dążyć do wyjaśnienia
ewentualnej niezgodności oferty z treścią SIWZ wzywając wykonawcę do złożenia wyjaśnień
w trybie art. 87 ust.1 ustawy, a następnie gdyby było to możliwe winien poprawić stwierdzone omyłki na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 3 Pzp .Oceniając postępowanie Zamawiającego w niniejszym postępowaniu stwierdzić należy, że
wybór najkorzystniejszej oferty był przedwczesny, gdyż Zamawiający nie dokonał
wyjaśnienia wszystkich wątpliwości co do treści oferty złożonej przez wykonawcę\"

10

Dlatego też od tego należało by zacząć, wyjaśnić, jak potwierdzą się Twoje przypuszczenia to bym poprawił.

11

myszy1953 napisał/a:

Oferta złożona na zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych, formularz ofertowy z podziałem na dwa elementy
wartość - cena za projekt                   
wartość - cena roboty budowlane
Wykonawca złożył ofertę wpisując ( na logikę biorąc ) cenę za projekt w rubryce za roboty budowlane , a za roboty w miejsce ceny za projekt wartość całkowita stanowi dobrze wyliczoną sumę tych elementów.
projekt - 1500 000,00
roboty - 45 000,00
cena razem : 1 950 000,00

Jak należy postąpić po kolei , poprawiać samodzielnie , pytać wykonawcę  itd.

BARDZO PILNIE PROSZĘ

POMYLIŁAM SIĘ cena razem 1 545 000,00 suma prawidłowa

12

ja mam zamiar wyjaśniać  bo wiem jak odpowie (ja bym tak odpowiedziała) że popełnił oczywisty błąd pisarski i wtedy mu poprawimy uważam ,że w wyniku jego wyjaśnień nie powstanie  żadna nowa treść, która została wpisana do oferty, nie zmienimy  również treści już w ofercie widniejącej ale raczej przypiszemy w sposób prawidłowy treść do określonej rubryki formularza.

13

Dokładnie.

14

dzięki Marcelku ! miłego wolnego

15

myszy1953 napisał/a:

ja mam zamiar wyjaśniać  bo wiem jak odpowie (ja bym tak odpowiedziała) że popełnił oczywisty błąd pisarski i wtedy mu poprawimy uważam ,że w wyniku jego wyjaśnień nie powstanie  żadna nowa treść, która została wpisana do oferty, nie zmienimy  również treści już w ofercie widniejącej ale raczej przypiszemy w sposób prawidłowy treść do określonej rubryki formularza.

Myszy zdecyduj się ... albo poprawiasz jako oczywistą omyłkę albo wyjaśniasz; nie możesz przecież najpierw wyjaśniać a potem mówić, że to było oczywiste, bo jak jest oczywiste, to nie ma co wyjaśniać .... Kłopot w tym, że to nie jest oczywista omyłka (!) tylko zamierzony albo niezamierzony błąd wykonawcy. Sprawa jest trudna, bo nie jest to też inna omyłka (nie widzę tutaj niezgodności z siwz). Opcje do rozważenia są trzy:
1) zostawić jak jest - ryzykowne zwłaszcza w obliczu odstąpienia od umowy po wykonaniu projektu
2) unieważnić postępowanie
3) odrzucić ofertę jako nieważną - sprzeczną z zasadami współżycia społecznego (art. 58 par. 2 k.c.)
Najmniejsze zło to zostawić tak jak jest - wszelkie zmiany treści oferty będą de facto niedopuszczalnymi negocjacjami po TSO sad

16

a czy ja gdzieś napisałam ,że jest to oczywista omyłka?  na etapie badania ofert mamy prawo zapytać o treść wpisaną w poszczególne rubryki z 67.1
opcja 1 nie wchodzi w grę,
opcja 2 - w art.93 nie widzę podstawy,
opcja 3 - ???
zresztą znalazłam wyrok z 18 listopada 2014 roku KIO 2230/14

17

A co zrobisz jak odpisze, że nie ma mowy o żadnym "oczywistym błędzie pisarskim"?
Ja bym odrzucił - w cholerę z takimi wykonawcami ...

18

spokojnie , trochę tolerancji