26

Odp: rażąco niska cena

Marcel napisał/a:

Popatrzcie jeszcze na taki aspekt, wykonawca składa ofertę nie zabezpiecza jej wadium od razu wylatuje z postępowania, jednak cenę jego oferty bierze się do średniej, wykonawca ma ewidentny błąd rachunkowy znacznie zawyżający średnią, poprawić jej nie możemy bo wykonawcy nie ma w grze ale średnią znacznie zawyża i daje błędne dane!

Ale co z tego wynika, bo nie rozumiem? wink

27

seniorcristobal napisał/a:

A ten Pan chyba piszę komentarze do ustawy więc się nie urwał z księżyca...

Z Księżyca na pewno nie, ale miał parę wpadek - jak każdy wink BTW, uwzględnienie cen z otwarcia - bez weryfikacji przeczyłoby celowi przepisu - czyli odniesienie m.in. do rynku.

28

Czyli podsumowując, najpierw badanie pod względem omyłek pisarskich, rachunkowych, innych omyłek, po ewentualnych poprawkach np. rachunkowym-  analiza RNC i ewentualne wezwania do wyjaśnienia, czy tak właśnie waszym zdaniem?

29

Tak

30

Marcel napisał/a:

... czy tak właśnie waszym zdaniem?

A naszym zdaniem, nie. Ten Pan pisze komentarze do ustawy, a tamten Pan jest bardzo znany i lubiany i też ma rację (zapewne).
Ludzie na forum też dochodzą do swoich wniosków, też nie głupich.

Ja mam w związku z powyższym pytanie, czy można uczynić zam. zarzut za niezastosowanie się do opinij szanownego Pana X, skoro to nie jest żaden organ uprawniony do wykładni przepisów? Zresztą wykładnia się zmienia dziś ten ma "rację", jutro inny.

UZP wydało opinię ani słowem nie odnosząc się do zagadnienia czy chodzi o ceny przed, czy po badaniu ofert. Przepis też jednoznaczny nie jest. KIO wytyczy jak zwykle trzy ścieżki, a i tak wyroki wydaje w indywidualnych sprawach.

Szkoda słów...

31

cytat z innego forum:
"Wystąpiłam do UZP o wyjaśnienie jakie kwoty porównujemy i dostałam oficjalną odpowiedź - opinie, iż porównujemy cenę ofertową brutto
1) z wartością szacunkową zamówienia podstawowego netto
lub
2) średnią arytmetyczną cen brutto wszystkich ofert.
Odpowiedź UZP jest z 26 stycznia 2015 r."
i co wy na to ważniejszy wyrok KIO czy oficjalne stanowisko UZP??

32

A kto ma ostatnie zdanie? KIO wink

33

tak a gwarancji że za 2 tygodnie nie będzie innego wyroku niema

34

Nie ma, musisz coś wybrać wink Moją radę znasz - reszta należy do Ciebie wink

35

Jak nie wybrać i tak będzie źle smile

36

jo napisał/a:

i co wy na to ważniejszy wyrok KIO czy oficjalne stanowisko UZP??

art. 154 pkt 13, 11 Prezes Urzędu:

- dąży do zapewnienia jednolitego stosowania przepisów o zamówieniach,
- czuwa nad przestrzeganiem zasad systemu zamówień, w szczególności dokonuje kontroli procesu udzielania zamówień w zakresie przewidzianym ustawą

Art. 172.  1. Tworzy się Krajową Izbę Odwoławczą, zwaną dalej ?Izbą?, właściwą do rozpoznawania odwołań wnoszonych w postępowaniu o udzielenie zamówienia.

KIO jest w łonie UZP. KIO nie może działać w oderwaniu od UZP. Problem polega na tym, że przepisy są niejasne. Prezes UZP podaje jakieś tam ogólne wytyczne a KIO musi dopasować te przepisy w poszczególnych sprawach w zależności od stanu faktycznego. Prezes może zakwestionować orzeczenie KIO (odwołujący również) ale stanowiska Prezesa już tak łatwo nie podważysz. KIO prawie zawsze się z opinia Prezesa zgadza (uchwały po kontroli).

37

No proszę Cię covec - chyba sam nie wierzysz w to co piszesz? wink

38

KIO sobie a prezes UZP sobie - spod małego palca - KIO 148/15 a opinia uzp wink

39

bipi napisał/a:

KIO sobie a prezes UZP sobie - spod małego palca - KIO 148/15 a opinia uzp wink

Rozumiem, że chodzi o 11% od średniej arytmetycznej cen ofert złożonych w tym postępowaniu? Nikt nikomu nie zabrania wzywania do wyjaśnień w takim przypadku. Ja zapewne bym tego nie zrobił.

Izba skupiła się na tym, że wyjaśnienia był marne i ryzykowne jest odrzucanie oferty w oparciu o słabe wyjaśnienia (bez dowodów). Może skład KIO dążył do zachowania oferty w postępowaniu (pośrednio) ponieważ stwierdzili, że jest ok cenowo.

40

OK, uściślę: Wyrok 148/15 vs. stanowisko UZP w sprawie porównywania cen/wartości przy badaniu rnc. wink