1

Temat: RNC - wielokrotne wyjaśnienia

W odpowiedzi na wezwanie do wyjaśnień co do RNC (ryczałt, wezwanie dość ogólne, przepisane zapisy z art 90.1, z uwagą, że nie mogą być lakoniczne, itp) otrzymałem takie wyjaśnienia:

1. najtańszy wyjaśnił szczegółowo, oferty od dostawców na materiały, wykaz roboczogodzin dla poszczególnych pracowników, itp

2. trzech odpowiedziało w stylu: posiadam wolny park maszynowy, z uwagi na wieloletnią współpracę z dostawcami mam duże zniżki na materiały (dwóch podało, że to ok 40-50%), będę wykonywał samodzielnie bez udziału podwykonawców, lokalizacja firmy powoduje, że nie będzie dodatkowych kosztów związanych z delegacjami pracowników, wynajmu mieszkań, itp

3. jeden odpisał podobnie, ale napisał, jeszcze, że do obliczeń przyjął zysk x% i roboczogodzinę y zł. natomiast w formularzu ofertowym W mieli wypełnić tabelkę ze składnikami cenotwórczymi i tam wpisał wyższe. Byłaby to zmiana treści oferty. Jak do o to dopytać ?

Te wyjaśnienia wyraźnie różnią się od tych od W najtańszego.
Czy mogę dopytać pozostałych, w odniesieniu do tego co napisali, o np. przesłanie dowodów na takie zniżki u dostawców ?
I nadal w oparciu o 90.1 ?

2

Odp: RNC - wielokrotne wyjaśnienia

Zamawiający ma prawo i możliwość wezwania do wyjaśnienia RNC wielokrotnie.

3

Ok.
Marcel, czy wezwanie co do większej szczegółowości wyjaśnień, w odniesieniu co do tego co napisali, z zażądaniem dowodów np. zniżek na materiały będzie ok?

Jeśli w odpowiedzi mi takiej oferty dostawcy dla nich nie przedstawią (mogą od lat na gębę się umawiać) to będę musiał ich odrzucić ?

4

W wyjaśnieniach możesz naprowadzić wykonawcę czego dotyczy problem i jakich dokumentów będziesz się spodziewał celem udowodnienia że cena RNC nie jest, może przedstawi inne kalkulacje niżeli te przez Ciebie wskazanie i będzie to wystarczające.

5

A co z  pkt. 3 ?

Nie jest możliwe odwołanie wyjaśnień, gdyż byłoby to prowadzenie negocjacji z Wykonawcą.
Jednocześnie przytoczone przez niego składniki cenotwórcze są inne niż w formularzu ofertowym. Jak postąpić w tym przypadku ?

6

Tutaj o negocjacjach nie może być mowy, Wykonawca ma wyjaśnić i tyle, skoro są niewystarczające to do odrzucenia.

7

Marcel.

Wyjaśnienia niewystarczające, bo no zbyt ogólne, to właśnie piszę pisma o dalsze wyjaśnienia, ewentualnie o złożenie dowodów do tych zbyt ogólnych wyjaśnień.

Ale co zrobić z takim W który oprócz wyjaśnień wpisał, że cenę obliczył w oparciu o roboczogodzinę X zł, i zysk Y zł, a w formularzu ofertowym były inne podane (wyższe) ?

8

Witam,
A co w przypadku, gdy wykonawca w odpowiedzi na wezwanie na złożenie wyjaśnień w sprawie r.n.c. złożył pismo, w którym bardzo ogólnie stwierdza, że cena nie jest rażąco niska. Dzień później (mieszcząc się w pierwotnie wyznaczonym terminie na złożenie wyjaśnień) bez powtórnego wezwania ze strony Zamawiającego sam dodatkowo składa szczegółową kalkulację zaproponowanej w ofercie ceny???

9

winter16, myślę, że jest ok.