1

Temat: Wykaz robót a poświadczenie

Witam,

chciałem zapytać się, jak się mają informacje z Wykazu robót do informacji w poświadczeniach. To znaczy, czy np. skoro w Wykazie jest wskazana data zakończenia robót, to czy koniecznie poświadczenie musi też zawierać tę informacje- żeby była jakaś weryfikacja, czy roboty nie zostały wykonane np. dalej aniżeli 5 lat wstecz.

Czy jedynie z treści poświadczenia, ma wynikać, że roboty zostały wykonane należycie i możemy nie wskazywać daty ich wykonania?

2

Odp: Wykaz robót a poświadczenie

herman napisał/a:

Czy jedynie z treści poświadczenia, ma wynikać, że roboty zostały wykonane należycie i możemy nie wskazywać daty ich wykonania?

Dokładnie tak, wykaz wykonawcy jest tutaj wiodący.

3

A co zrobilibyście z taką sytuacją:
Wzywam Wykonawcę do uzupełnienia doświadczenia. Wykonawca w uzupełnionym  wykazie robót wskazuje złożoną robotę budowlaną i pisze, że w ramach tej roboty wykonał to czego ja żądałam. Czyli wykaz jest ok. Ale... oczywiście załącza poświadczenie, w którym wymieniony jest dokładny zakres prac, z którego jednak nie wynika,że w ramach tej roboty Wykonawca zrealizował żądany przeze mnie zakres prac. Dodatkowo patrząc na charakter tych robót budowlanych mogę się domyślać, że raczej w wykazie napisał coś co nie jest prawdą. Wiem,że poświadczenie ma tylko potwierdzać należyte wykonanie, ale przecież  jeżeli zachodzi pewnego rodzaju sprzeczność, to nie mogę tego pominąć.
Dodam, że Wykonawca z pewnością nie wygra tego przetargu, nie chcę go też wzywać do dodatkowych wyjaśnień, bo nie mam czasu. Chciałabym go wykluczyć, tylko co wówczas zrobić z wykazem, w którym on pisze, że zrobił to czego ja żądałam.
Mam nadzieje, że za bardzo nie skomplikowałam:(
Co sądzicie?

4

http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/warunki-udzialu-w-postepowaniu-zasady-skladania-dokumentow/zakres-i-znaczenie-tresci-poswiadczen-referencji/

5

Czyli co Marcel, mówisz żeby mu to uznać?