1

Temat: Drugie kryterium

Mamy prawo żądać zabezpieczenia należytego wykonania do 30%.

Czy uważacie, że drugim kryterium mogłoby być zaproponowana przez Wykonawcę zwiększona wysokość należytego wykonania? Np 1 dodatkowy punku za każdy dodatkowy procent wniesionego zabezpieczenia na poczet należytego wykonania, oczywiście powyżej tych 30 % ?

2

Odp: Drugie kryterium

Nie za bardzo, po co takie kryterium i co będzie wnosiło do sprawy?

3

A co wnosi długa gwarancja, skoro ja za 3 lata mogę wykonawcy w polu szukać?

W przypadku zabezpieczenia należytego wykonania rzetelny wykonawca nie ma się czego obawiać, natomiast wyższe zabezpieczenie (które przecież trzymam w ręce w postaci gwarancji czy gotówki) daje mi większe możliwości ochrony przed błędami nieudolnego wykonawcy. Mam prawo zaspokajać swoje roszczenia w wyższej wysokości.

4

Chyba istotne co jest przedmiotem zamówienia, bo co do zasady kryteria nie mogą dotyczyć sytuacji podmiotowej wykonawcy, a taką niewątpliwie będzie zwiększenie ZNWU.

5

Chodzi mi głównie o roboty  budowlane.

6

Katiqq napisał/a:

Chyba istotne co jest przedmiotem zamówienia, bo co do zasady kryteria nie mogą dotyczyć sytuacji podmiotowej wykonawcy, a taką niewątpliwie będzie zwiększenie ZNWU.

Moim zdaniem ZNWU nijak ma się do podmiotowości, jednak osobiście nie postawiłbym takiego kryterium...

7

Pomysł świetny ale pipi dobrze gada że nie, bo art 150 mówi jakie może być maksymalne zabezpieczenie.

8

bipi napisał/a:

Moim zdaniem ZNWU nijak ma się do podmiotowości, jednak osobiście nie postawiłbym takiego kryterium...

Bipi ja nie bardzo rozumiem co do mnie mówisz. Jak ma się nijak do podmiotowości? Podmiotowość określają warunki w art. 22, gdzie wymienia się syt. ekonomiczną i finansową. Czym innym wg Ciebie jest wysokość kwoty ZNWU, jeśli nie odniesieniem do podmiotowości wykonawcy?
Ciekawam Twojej opinii.