1

Temat: Pisemne zobowiązanie warunkiem udziału w postępowaniu?

Witam Was!,

i przechodzę do meritum smile
Czy jest taka możliwość aby zgodnie z art. 5 pzp w zakresie "...nie stosuje się przepisów ustawy dotyczących obowiązku żądania dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu..." zaliczyć również dokument: pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego?

Z jednej strony pisemne zobowiązanie podm. trzeciego w rozporządzeniu nie widnieje, a z drugiej za jego brak wykluczamy wykonawcę, ponieważ nie wykazał spełnienia warunków udziału w postępowaniu... smile

W mojej sytuacji każdy wykonawca (działalność regulowana) musi wykazać się dysponowaniem potencjałem podmiotu trzeciego (w naszym wypadku praktyka na bazie); taki charakterystyczny przetarg na usługi. Kiedy zażądam pisemnego zobowiązania jestem przekonany, że dostanie ten papier tylko jeden wykonawca...i cała konkurencyjność padnie...

Co Wy na to?

2

Odp: Pisemne zobowiązanie warunkiem udziału w postępowaniu?

Możliwość odstąpienia od żądanych dokumentów odniosłabym raczej do tych tupu ZUS, US, CEiDG, ponieważ jak sam piszesz zostały one wymienione w rozporządzeniu. Zobowiązanie podmiotu trzeciego wiąże się z solidarną odpowiedzialnością W i podwykonawcy i ze wzg na rangę tego dokumentu raczej bym go żądała.

3

Jeden, jedyny argumenty (ale za to sensowny) za tym, żeby wymagać pisemnego zobowiązania podm. trzeciego jest taki, że nie ma go  w rozporządzeniu...

4

Niestety tak właśnie jest.

5

Trzeba wymagać.