1

Temat: Wadium

Przetarg nieograniczony - roboty bud. pn. "Modernizacja chodnika". Zamawiający wymagał wpłaty Wadium w kwocie 3000,00 zł.
Wykonawca dzień przed otwarciem ofert wpłacił Wadium w formie przelewu bankowego w wymaganej wysokości,  załączając do oferty dowód wpłaty. Tytuł przelewu brzmi : "zabezpieczenie należytego wykonania umowy budowy boiska".
Tydzień przed otwarciem ofert ww. Wykonawca wpłacił zabezpieczenie należytego wykonania umowy w kwocie 7500,00 zł na zadanie pn. "Budowa boiska"
Czy można uznać Wadium będące na koncie Z w odpowiedniej wysokości z niepoprawnym tytułem przelewu?

2

Odp: Wadium

Coś tu namieszane.

3

Raczej bym nie uznał.

4

Zamawiający w postępowaniu Nr 15/15 wymagał wpłaty wadium w kwocie 3000,00 zł.
Wykonawca wpłacił wadium w terminie w formie przelewu bankowego w wymaganej wysokości, ale  tytułem : "zabezpieczenie należytego wykonania umowy budowy boiska - dot. postępowania Nr 8/15", zamiast wadium.....

Zamawiający z tym samym Wykonawcą (j.w.) tydzień wcześniej podpisał umowę, gdzie wymagane było zabezpieczenie należytego wykonania umowy, które oczywiście zostało wpłacone.
    Wykonawca  pomylił się w tytule przelewu do obecnego postępowania, tj. Nr 15/15, wypełniając przelew nie wykasował tytułu, który dot. innego postępowania, tj. 8/15 i nie wadium a zabezpieczenia n.w.u.

Czy w takim przypadku  można uznać wadium będące na koncie Z w odpowiedniej wysokości z niepoprawnym tytułem przelewu?

5

Uważam, że nie można uznać za prawidłowo wniesione. Wg mnie, od chwili upływu TSO oferta złożona w postępowaniu 15/15 nie była zabezpieczona wadium - Zamawiający nie mógłby skutecznie z wadium "skorzystać". Jeśli w tytule przelewu nie ma żadnego nawiązania do przedmiotowego postępowania, a w dodatku tytuł wskazuje na faktycznie istniejącą inną sprawę, to IMO wadium brak.

6

Też bym nie uznał.