1

Temat: kolejność wzywania do wyjaśnień

Witam,

1) wykonawca złożył taki wykaz robót i referencje, z których nie wynika, że spełnia warunek udziału w postaci wykonania dwóch robót o x kwocie (rozbieżności pomiędzy kwotą z wykazu, a referencjami).

2) ponadto w jego ofercie zachodzą przesłanki wystąpienia RNC (niższa o około 40%).

Pytanie:
Czy można wezwać jednym pismem do wyjaśnień w zakresie RNC oraz do wyjaśnień w zakresie wykazania spełniania warunków udziału wiedzy i doświadczenia?

Czy należy to robić wedle ściśle określonej kolejności ( i tracić np. tydzień na oczekiwania na wyjaśnienia RNC, potem pewnie je uznać i czekać kolejne dni na wyjaśnienie drugiej kwestii)

2

Odp: kolejność wzywania do wyjaśnień

Ja robię tak:
1. wyjaśnienia rnc i inne oraz oczywiste omyłki - razem
2. po wszystkich wyjaśnieniach wzywam do uzupełnień

3

Dokładnie jak Arek.

4

Czy można wzywać do wyjaśnień rnc oraz złożonych dokumentów. A potem do wyjaśnień kosztorysów i ewentualnych uzupełnień? Nie mam sprawdzonych wszystkich kosztorysów. Ofert jest 20, a czas leci... i tak zaraz będę wnioskować o przedłużenie terminu związania z ofertą. U mnie jest komisja przetargowa, ale tak naprawdę tylko "na papierze", wszystko praktycznie robi jedna osoba. A jeśli jest tak dużo ofert, to niestety jest jak jest... szef udaje, że wszystko gra...

5

Według mnie i tak najpierw musisz sprawdzić wszystkie kosztorysy. Po tym wysłać do wszystkich RNC. Jak oferta nie podlega odrzuceniu z powodu RNC jest dopiero sens wzywać do uzupełnień dokumentów/innych wyjaśnień.

6

Czyli na początek wyślę o przedłużenie terminu związania ofertą, tylko, że trochę to będzie dziwne, no ale cóż.

7

No niestety, znowelizowane przepisy znacznie wydłużyły proces badania ofert.

8

Tylko, czy jakaś kontrola nie zarzuci mi, że nie wysyłałam wezwań do wyjaśnień itp.?

9

Co w sytuacji kiedy oferta wykonawcy posiada znamiona RNC oraz Zamawiający powziął równolegle informacje, że złożone dokumenty (np. poświadczenia) nie tylko nie potwierdzają informacji z wykazu robót, ale według domniemanego ich wystawcy zostały sfałszowane. Jaka jest kolejność w takiej sytuacji? Wykluczenie na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 3 (złożyli nieprawdziwe informacje mogące mieć wpływ na wynik postępowania), czy dalej najpierw rażąco niska cena, a dopiero potem wszelkie wyjaśnienia, w tym i te dotyczące złożonych nieprawdziwych poświadczeń?

10

taki tema się już przewinął na forum większość twierdzi że najpierw RNC potem 26.3 + wyjaśnienia wyjątech chyba tylko jeżeli np nie wpłynęło wadium  to od razu do kosza (ale do obliczenia średniej arytmetycznej bierzemy) ja tam do końca nie wiem czy nie można by było razem wszystkiego

11

Przedłużyłam okres związania ofert ze względu na ilość złożonych ofert i wyn. kosztorysowe. Nie wszyscy wyrazili zgodę, teraz dla badania RNC i tak biorę pod uwagę wszystkie złożone oferty?

12

Do średniej arytmetycznej tak.