1

Temat: Zobowiązanie podm 3 - kwestie formalne

Dostałem Zobowiązanie podmiotu 3 bardzo lakoniczne. "Będę brał udział wspierał....." itp itd bez konkretów.

1) W takim przypadku wzywam do wyjaśnień zobowiązania na podstawie 26.4 (a może 87.1) i mogę to robić wielokrotnie?
Czy w takim wypadku kolejne wyjaśnienia mogą zawierać nowe dane dotyczące zobowiązania?
2) Czy wzywam do uzupełnienia brakującego dokumentu na podstawie 26.3 tylko raz?

2

Odp: Zobowiązanie podm 3 - kwestie formalne

Ja bym wezwał do uzupełnienia, wyjaśnienia nie pomogą jeżeli zmienią treść a nie o to chodzi.

3

Dwie wątpliwości natury formalnej:
1. W siwz zastrzeżono formę pisemną dla zobowiązania podmiotu trzeciego. Wykonawca składa papier, o prawidłowej treści, podpisany przez przedstawicieli wykonawcy i podmiotu , gdzie podpis wykonawcy jest oryginalny, ale podpis podmiotu wygląda na kolorową kopię (tzn. zapewne W podpisał sie na skanie lub kserokopii). Dodatkowo jest pieczatka za zgodność, bez podpisu. Wzywam do uzupełnienia oryginału?
2. Kopię referencji podmiotu trzeciego poświadczył wykonawca. Czy obecne brzmienie zapisu w rozporządzeniu przesądza o konieczności poświadczania "swoich" dokumentów przez podmiot trzeci?

4

lzmiuw napisał/a:

Dwie wątpliwości natury formalnej:
1. W siwz zastrzeżono formę pisemną dla zobowiązania podmiotu trzeciego. Wykonawca składa papier, o prawidłowej treści, podpisany przez przedstawicieli wykonawcy i podmiotu , gdzie podpis wykonawcy jest oryginalny, ale podpis podmiotu wygląda na kolorową kopię (tzn. zapewne W podpisał sie na skanie lub kserokopii). Dodatkowo jest pieczatka za zgodność, bez podpisu. Wzywam do uzupełnienia oryginału?

1. Skoro masz podpis na dokumencie to jest on traktowany jako oryginał.

lzmiuw napisał/a:

2. Kopię referencji podmiotu trzeciego poświadczył wykonawca.

No i dobrze jest.

5

Marcel napisał/a:

Skoro masz podpis na dokumencie to jest on traktowany jako oryginał.

Ale podpis podmiotu udostępniającego nie jest oryginalny, to skan lub ksero.

6

Skoro jesteście pewni że to skan to należy wezwać do uzupełnienia, trzeba sprawdzić, bo często skany są takie jak podpis, dobry sprzęt mają smile