1 (edytowany przez Katiqq 2015-04-22 09:16:34)

Temat: rażąco niska cena w ofercie do odrzucenia

Ja od razu napiszę, że wiem, że to jest pozbawione zdrowego rozsądku, ale chyba muszę wezwać do wyjaśnienia RNC wykonawcę skazanego na odrzucenie.
Art. 90.1 nic nie mówi o sytuacji jak się zachować gdy wiem, że oferta będzie do odrzucenia (brak kosztorysu), a stwierdzam w niej RNC. Zabrakło w przepisie wyłączenia jak w 26.3 " chyba, że ... oferta wykonawcy podlega odrzuceniu".
Podpowiedzcie coś proszę. Postępowanie dofinansowane i na 100% będzie kontrolowane.

2

Odp: rażąco niska cena w ofercie do odrzucenia

No to wezwać. Może i kontrolujący się czegoś nauczy smile  W przypadku braku wezwania w zakresie RNC i słusznego odrzucenia za brak kosztorysu może być to zaniechanie które nie ma wpływu na wynik postępowania.

3

Dzięki Covec.

Ktoś jeszcze coś podpowie?

4

Skoro oferta będzie odrzucona w żadnym wypadku nie wzywaj do wyjaśnienia RNC!

5

Zbytek formalności.

6

To mamy 3 do 1. Nie wzywam.
Dzięki Panowie!

7

Też bym nie wzywała bo może dołączyć ten zapomniany kosztorys jako np. wg niego dowód

8

Ja nie jestem przekonany do końca, że należy angażować zdrowy rozsądek w zam. publiczne.

Przykład? Badanie RNC. W przepisie jest do wartości zamówienia (netto) a wg orzecznictwa wartość zam. należy ubruttowić. Gdzie tu zdrowy rozsądek?? To jest tworzenie nowego, niespisanego prawa. Jak mówię, że będę o siedemnastej, to mówię, że będę o piątej rano?? 
Przepraszam za małą dygresję.

9

Wiemy covec, ale cóż my możemy sad

10

przyjdzie kontrol to nas wyprostuje smile
Katiqq mam podobny problem też mam dofinansowanie z UE, odrzucam bo jedna pozycja kosztorysu nie została wyceniona ani podana cena jednostkowa poprostu pusta rubryka, a też pasowałoby go wezwać RNC, ale jego nie wzywam

11

No i dobrze że nie wzywasz, mija się to z celem.

12

Sądzę, że to będzie dokładnie tak, jak napisał Covec:

covec napisał/a:

W przypadku braku wezwania w zakresie RNC i słusznego odrzucenia za brak kosztorysu może być to zaniechanie które nie ma wpływu na wynik postępowania.

I to przeżyję.