Temat: Art. 38 ust. 4
Zmieniam treść SIWZ, zamieszczam na stronie internetowej. Czy o tym fakcie mam też poinformować wykonawcę który złożył wcześńiej do mnie pytanie do treści SIWZ? W ustawie jest zapis "wykonawcom, którym przekazano SIWZ"
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Art. 38 ust. 4
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zmieniam treść SIWZ, zamieszczam na stronie internetowej. Czy o tym fakcie mam też poinformować wykonawcę który złożył wcześńiej do mnie pytanie do treści SIWZ? W ustawie jest zapis "wykonawcom, którym przekazano SIWZ"
Nie, tylko na stronie, chyba że pobrał od was SIWZ (nie przez internet).
Tak myślałam ale chciałam się upewnić Dzięki
no nie bardzo, odpowiada się temu co pytał jednocześnie przekazując treść innym co pobrali siwz i na stronę internetowej
no nie bardzo, odpowiada się temu co pytał
Skąd ta teza wynika?
z ustępu 1 Wykonawca może zwrócić się do zamawiającego........... Zamawiający jest obowiązany udzielić wyjaśnień niezwłocznie .., itd.
a więc z tego przepisu jasno wynika ,że odpowiadasz pisemnie pytającemu ( dobry obyczaj też tak nakazuje szczególnie w urzędach)
wpływają pytania od kilku , odpowiedzi np. skomasowane wysyłam do każdego pytającego z pośrednictwem operatora pocztowego, innym za pośrednictwem strony internetowej . od momentu umieszczania na stronie nie zdarzyło się aby ktoś przyszedł po siwz w wersji papierowej
Ja zamieszczam tylko na stronie, tego wymaga ustawa.
nie mówię ,że to źle Marcelku
z ustępu 1 Wykonawca może zwrócić się do zamawiającego........... Zamawiający jest obowiązany udzielić wyjaśnień niezwłocznie .., itd.
a więc z tego przepisu jasno wynika ,że odpowiadasz pisemnie pytającemu ( dobry obyczaj też tak nakazuje szczególnie w urzędach)
Odpowiadasz pisemnie pytającemu wyłącznie w sytuacji, gdy przekazałaś mu siwz
w wersji papierowej, ot tyle!
no nie bardzo, odpowiada się temu co pytał jednocześnie przekazując treść innym co pobrali siwz i na stronę internetowej
Hmmm... mamy chyba różne ustawy
Tylko i wyłącznie dobre (?) obyczaje sugerują, żeby wysłać odpowiedzi Pytaczowi - ja nie chcę ryzykować, że niezadowolony Wykonawca spróbuje storpedować mi postępowanie lub betonowy kontroler będzie próbował nałożyć korektę zarzucając np. nierówne traktowanie
ja odpisuję pytającemu, ale najpierw zamieszczam odpowiedzi na www, a dopiero potem wysyłam temu co pytał. może ustawa tego nie wymaga, ale jak do tej pory żadna kontrola (NIK, RIO. MAiC) nie wskazała tego jako uchybienia.
Zmieniam treść SIWZ, zamieszczam na stronie internetowej."
hmmm.... pytanie dot. zmiany treści SIWZ - tak czytam
a więc tylko na stronie internetowej i tym W, którym przekazano SIWZ ...
Szad, oczywiście mój przykład jest mocno przejaskrawiony, co nie oznacza, że niemożliwy.
myszy1953 napisał/a:no nie bardzo, odpowiada się temu co pytał jednocześnie przekazując treść innym co pobrali siwz i na stronę internetowej
Hmmm... mamy chyba różne ustawy
Tylko i wyłącznie dobre (?) obyczaje sugerują, żeby wysłać odpowiedzi Pytaczowi - ja nie chcę ryzykować, że niezadowolony Wykonawca spróbuje storpedować mi postępowanie lub betonowy kontroler będzie próbował nałożyć korektę zarzucając np. nierówne traktowanie
a gdzie tu nierówne traktowanie taką samą treść pisma pod jednym numerem wysyłam "pytaczowi" i umieszczam jednocześnie na stronie internetowej oczywiście bez adresu pytacza, tylko z tytułem "Wykonawcy za pośrednictwem www....... ". Pytacz i tak korzysta z odpowiedzi ze strony ponieważ pismo dostaje później
Pytacz i tak korzysta z odpowiedzi ze strony ponieważ pismo dostaje później
No więc jaki sens mu wysyłać ekstra
no to już chyba zależy po prostu od zwyczajów urzędu a dla mnie przede wszystkim jak wspomniałam od ustępu 1 tegoż artykułu Wykonawca pyta Zamawiający odpowiada i nie wnikam czy pobrał ze strony czy kolega mu wydrukował
no to już chyba zależy po prostu od zwyczajów urzędu
Dobre, czytałem swego czasu wyrok, w identycznej sytuacji KIO zarzuciło zamawiającemu nierówne traktowanie wykonawców.
..... KIO zarzuciło zamawiającemu nierówne traktowanie wykonawców.
I o to właśnie chodzi.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc