1

Temat: Art. 38 ust. 4

Zmieniam treść SIWZ, zamieszczam na stronie internetowej. Czy o tym fakcie mam też poinformować wykonawcę który złożył wcześńiej do mnie pytanie do treści SIWZ? W ustawie jest zapis "wykonawcom, którym przekazano SIWZ"

2

Odp: Art. 38 ust. 4

Nie, tylko na stronie, chyba że pobrał od was SIWZ (nie przez internet).

3

Tak myślałam ale chciałam się upewnić smile Dzięki smile

4

no nie bardzo, odpowiada się temu co pytał    jednocześnie przekazując treść innym co pobrali siwz i na stronę internetowej

5

myszy1953 napisał/a:

no nie bardzo, odpowiada się temu co pytał

Skąd ta teza wynika?

6

z ustępu 1 Wykonawca może zwrócić się do zamawiającego........... Zamawiający jest obowiązany udzielić wyjaśnień niezwłocznie .., itd.

a więc z tego przepisu jasno wynika ,że odpowiadasz pisemnie pytającemu ( dobry obyczaj też tak nakazuje szczególnie w urzędach)
wpływają pytania od kilku , odpowiedzi np. skomasowane wysyłam do każdego pytającego z pośrednictwem operatora pocztowego,  innym za pośrednictwem strony internetowej . od momentu umieszczania na stronie nie zdarzyło się aby ktoś przyszedł po siwz w wersji papierowej

7

Ja zamieszczam tylko na stronie, tego wymaga ustawa.

8

nie mówię ,że to źle Marcelku     wink

9

myszy1953 napisał/a:

z ustępu 1 Wykonawca może zwrócić się do zamawiającego........... Zamawiający jest obowiązany udzielić wyjaśnień niezwłocznie .., itd.
a więc z tego przepisu jasno wynika ,że odpowiadasz pisemnie pytającemu ( dobry obyczaj też tak nakazuje szczególnie w urzędach)

Odpowiadasz pisemnie pytającemu wyłącznie w sytuacji, gdy przekazałaś mu siwz
w wersji papierowej, ot tyle!

10

myszy1953 napisał/a:

no nie bardzo, odpowiada się temu co pytał jednocześnie przekazując treść innym co pobrali siwz i na stronę internetowej

Hmmm... mamy chyba różne ustawy wink
Tylko i wyłącznie dobre (?) obyczaje sugerują, żeby wysłać odpowiedzi Pytaczowi - ja nie chcę ryzykować, że niezadowolony Wykonawca spróbuje storpedować mi postępowanie lub betonowy kontroler będzie próbował nałożyć korektę zarzucając np. nierówne traktowanie wink

11

ja odpisuję pytającemu, ale najpierw zamieszczam odpowiedzi na www, a dopiero potem wysyłam temu co pytał. może ustawa tego nie wymaga, ale jak do tej pory żadna kontrola (NIK, RIO. MAiC) nie wskazała tego jako uchybienia.

12

Eliza09 napisał/a:

Zmieniam treść SIWZ, zamieszczam na stronie internetowej."

hmmm.... pytanie dot. zmiany treści SIWZ - tak czytam wink
a więc tylko na stronie internetowej i tym W, którym przekazano SIWZ ...

13

Szad, oczywiście mój przykład jest mocno przejaskrawiony, co nie oznacza, że niemożliwy.

14

bipi napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

no nie bardzo, odpowiada się temu co pytał jednocześnie przekazując treść innym co pobrali siwz i na stronę internetowej

Hmmm... mamy chyba różne ustawy wink
Tylko i wyłącznie dobre (?) obyczaje sugerują, żeby wysłać odpowiedzi Pytaczowi - ja nie chcę ryzykować, że niezadowolony Wykonawca spróbuje storpedować mi postępowanie lub betonowy kontroler będzie próbował nałożyć korektę zarzucając np. nierówne traktowanie wink

a gdzie tu nierówne traktowanie taką samą treść pisma pod jednym numerem wysyłam "pytaczowi"  i umieszczam jednocześnie na stronie internetowej oczywiście bez adresu pytacza,  tylko z tytułem "Wykonawcy za pośrednictwem www.......   ". Pytacz i tak korzysta z odpowiedzi ze strony ponieważ pismo dostaje później

15

myszy1953 napisał/a:

Pytacz i tak korzysta z odpowiedzi ze strony ponieważ pismo dostaje później

No więc jaki sens mu wysyłać ekstra smile

16

no to już chyba zależy po prostu od zwyczajów urzędu a  dla mnie przede wszystkim jak wspomniałam od ustępu 1 tegoż artykułu Wykonawca pyta Zamawiający odpowiada i nie wnikam czy pobrał ze strony czy kolega mu wydrukował tongue

17

myszy1953 napisał/a:

no to już chyba zależy po prostu od zwyczajów urzędu

Dobre, czytałem swego czasu wyrok, w identycznej sytuacji KIO zarzuciło zamawiającemu nierówne traktowanie wykonawców.

18

Apollo napisał/a:

..... KIO zarzuciło zamawiającemu nierówne traktowanie wykonawców.

I o to właśnie chodzi.