1 (edytowany przez sinek 2015-04-28 07:03:29)

Temat: Niedoróbka wykryta w obiekcie po rozliczeniu

Postępowanie na RB przeprowadzone w ubiegłym roku, wykonane i rozliczone.  Wykonawca, który wygrał przetarg nie wykonał jednej z prac, która była ujęta w dokumentacji projektowej, ale nie było jej w przedmiarach i kosztorysie (rozliczania kosztorysowe). Odkryliśmy to dopiero teraz. Niewykonanie tego elementu znacznie ogranicza funkcjonowanie wybudowanego obiektu.

Musimy zakupić urządzenie, które umożliwi prawidłowe funkcjonowanie obiektu, zastanawiam się, kto powinien być obciążony kosztami - kosztorysant, inspektor nadzoru czy wykonawca?

2

Odp: Niedoróbka wykryta w obiekcie po rozliczeniu

no na pewno nie wykonawca daliście przedmiar to go wycenił , musicie kupić urządzenie i je zamontować bez szukania winnych     big_smile

3

Kupi sobie sam Zamawiający. Tu nie było ryczałtu. Pytanie gdzie był Zamawiający i Inspektor nadzoru ?

4

Typowe podejście najpierw szuka się WINNYCH zamiast załatwić problem

5

Skoro Zamawiający odebrał, to widocznie nie było to aż tak ważne, żeby obiekt nie mógł funkcjonować - pełna zgoda z Przedmówcami - a może tak najpierw poszukać winnego u siebie?

6

Dziękuję za Wasze uwagi, oczywiście jestem świadom, po czyjej stronie leży wina smile

Wykonawcę wymieniłem jako ostatniego na mojej ?liście winowajców? do niego można mieć najmniejsze pretensje, chociaż miał projekt budowlany i jako doświadczony wykonawca powinien zwrócić uwagę na brak niezbędnego elementu. Wykonawcę zostawiłbym jednak w spokoju.

Problem oczywiście załatwimy, dokupując dodatkowy element,  jednak w wyniku tego niedopatrzenia, mamy przedmiot zamówienia, który nie do końca spełnia swoja rolę, oraz zostaniemy pozbawieni refundacji na dodatkowy element przez instytucje finansującą.  I tutaj rodzi się pytanie, czy za tego typu błędy nie powinien ponosić odpowiedzialności inspektor  nadzoru działający w naszym imieniu?

I jeszcze jedno pytanie, czy muszę organizować postępowanie przetargowe na to ?dodatkowe zamówienie?, czy mogę zlecić to zadanie jako podprogowe. Jednym słowem sumować wartość czy nie? Wolałbym zlecić to poza przetargiem poprzedniemu wykonawcy głównie ze względów gwarancyjnych.

7

jak już tyle zeznałeś to co to za element ?