Temat: Plan zamówień łączyć czy nie łączyć
Posiadamy w Planie pozycje usługi biur podróży i w tej pozycji zaPlanowana i wykonana kwota wynosi 71tys. w dniu wczorajszym komórka organizacyjna złożyła wniosek na wyjazd za 30tys. - łączna kwota wynosi już 101tys. więc przeprowadzam postępowanie poniżej 30 tys. euro według własnego regulaminu.
Ale w dniu dzisiejszym dowiedziałem się, że ośrodek przystąpił do drugiego etapu realizacji projektu w którym to już zostało wydane 71 tys. i Planuje kolejne wydatki w kategorii usług biur podróży ale nie wie jeszcze jaka kwota będzie na to przeznaczona ponieważ będzie to wynikać z diagnozy potrzeb uczestników, ale wsparcie dla uczestników musi jeszcze zostać zaakceptowane przez instytucję od której dostajemy pieniądze na realizację projektu (pieniądze z projektów UE).
Więc moje pytania i wątpliwości:
1. czy mogę przeprowadzić postępowanie na które złożono mi wczoraj wniosek w postępowaniu poniżej 30 tys. euro?
2. Wprowadzić do Planu w terminie późniejszym kwotę jaką przeznaczymy dodatkowo na usługi biur podróży i jak wyjdzie, że należy zrobić postępowanie powyżej 30 tys euro to się takie przeprowadzi?
3. czy ewentualne kontrole zaakceptują takie podejście zamawiającego, i nie stwierdzą, że zostało to zrobione w celu nie stosowania ustawy?