1

Temat: odrzucenie?

W PN na usługę w formularzu oferty wykonawca podał cenę netto i cenę brutto, ale cena netto jest wyższa od ceny netto o 180zł i co z takim przypadkiem zrobić? czy można to uznać za błąd w obliczeniu ceny i odzrucić z art. 89.1.6?

2

Odp: odrzucenie?

Z innych dokumentów nie wynika cena?, np. z kosztorysu ofertowego?

3

nie bo to przetarg na szkolenie. Wykonawca tylko w formularzu oferty powinien wpisać wartość netto , vat i wartość brutto, a wpisał tylko netto i brutto gdzie netto jest większe od brutto. Dziwne nie wiem czy moę odrzucić, ale  omyłka rachunkowa  wydaje mi sie, że to nie jest bo niby skąd mam wiedzieć która cena jest prawidłowa, a w ogóle to CN powinna się równać CB.  I co tu robić?

4

Poproś o wyjaśnienia - w zależności od tego co napiszą, zobaczysz co robić - bez wyjaśnień bym nie odrzucał.

5

madza napisał/a:

W PN na usługę w formularzu oferty wykonawca podał cenę netto i cenę brutto, ale cena netto jest wyższa od ceny netto o 180zł i co z takim przypadkiem zrobić? czy można to uznać za błąd w obliczeniu ceny i odzrucić z art. 89.1.6?

Tak jak mówisz - błąd w obliczeniu ceny, który nie można poprawić na podstawie 87.2 - Nie ma co wyjaśniać. Co powie wykonawca - pomyliłem się - a ty zamawiający weź pod uwagę 1 cenę, a nie drugą?.

6

A ja bym poprosił o wyjaśnienia - 180 zł jest mało istotne, biorąc pod uwagę, że wartość postępowania jest pow. 126.000 pln-ów (nie wiem jak duża jest cena oferty). Po wyjaśnieniach pewnie bym poprawił z 87.2.3. Ale przecież najlepiej odrzucić - po co próbować naprawić wink

7

bipi napisał/a:

A ja bym poprosił o wyjaśnienia - 180 zł jest mało istotne, biorąc pod uwagę, że wartość postępowania jest pow. 126.000 pln-ów (nie wiem jak duża jest cena oferty). Po wyjaśnieniach pewnie bym poprawił z 87.2.3. Ale przecież najlepiej odrzucić - po co próbować naprawić wink

A co chcesz naprawiać - są dwie ceny - może i prawidłowo obliczone przez wykonawcę - nie ma przecież kalkulacji ceny - dlatego też składam się do tego, iż są dwie oferty  - nie jedna i dlatego odrzucenie na podst. 89.1.1 w związku z 82.1

8

A ja bym poprawił.

9

A wykonawca nie może po otwarciu ofert zdecydować w wyjaśnieniach, którą cenę zam. winien wziąć po uwagę - w tym przypadku, w tej sytuacji.

10

Wartość tego konkretnie szkolenia jest niewielka tzn. 5-6 tys zł ale robimy to pn bo w ciągu roku mamy dużo szkoleń bo realizujemy 3 projekty i łączną ich wartość przekracza 30 tys euro.
A co jeśli wykonawcę poproszę o wyjaśnienia a on powie że się pomylił i jedna z podanych przez niego wartości jest prawidłowa.  To co  mogę uznać że ta kwota jest prawidłowa ? Czy w razie kontroli nie będą się czepiać i zarzucać że między zamawiającym a wykonawcą były jakieś negocjacje dotyczące złożonej oferty?Patrząc na inne oferty to i tak i tak nie wygrają.

11

madza napisał/a:

Wartość tego konkretnie szkolenia jest niewielka tzn. 5-6 tys zł ale robimy to pn bo w ciągu roku mamy dużo szkoleń bo realizujemy 3 projekty i łączną ich wartość przekracza 30 tys euro.
A co jeśli wykonawcę poproszę o wyjaśnienia a on powie że się pomylił i jedna z podanych przez niego wartości jest prawidłowa.  To co  mogę uznać że ta kwota jest prawidłowa ? Czy w razie kontroli nie będą się czepiać i zarzucać że między zamawiającym a wykonawcą były jakieś negocjacje dotyczące złożonej oferty?Patrząc na inne oferty to i tak i tak nie wygrają.

Właśnie o tym pisałem powyżej.

12

Wyjaśnienia raczej na nic się nie zdają, co nie zaszkodzi zapytać.

13

ok  dziekuje za opinnie

14 (edytowany przez bipi 2015-05-05 10:47:15)

Jeśli oferta nie ma szans, to oczywiście nie ma się co wysilać - w innym przypadku próbowałbym ją uratować.
PS. Następnym razem sugeruję, żeby w ofercie wymagać podania tylko ceny brutto.

15 (edytowany przez Marcel 2015-05-05 11:44:26)

Zgadza się, a większość daje netto, VAT, brutto, i po co?, dla kłopotów wink za nudno by było big_smile

16

pewnie tak zrobię. Człowiek uczy się na błędach smile