1

Temat: Warunek doswiadczenia

Witam.

Co sądzicie o tak postawionym warunku w rb. poniżej progów ue? Przebudowa oddziału szpitalnego.

"Warunek zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał minimum jedną robotę budowlaną polegającą na budowie lub przebudowie lub remoncie w rozumieniu prawa budowlanego, obiektu użyteczności publicznej, w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie § 3 ust. 6, o wartości tej roboty minimum 300 000 zł brutto.

A może postawić na 2 roboty a nie na jedną.

pozdrawiam, dziekuję za sugestię

2

Odp: Warunek doswiadczenia

Ja bym odpuścił budynek użyteczności publicznej i zamienił na kategorie z PB (XI) lub określił wprost budynek jako szpital czy też budynek szpitalny, no i pewnie x2

3

nie będzie zarzutu że wskazujemy szpital it, ograniczamy konkurencje itd?

4

Na pewno zrezygnuj z zapisu o obiekcie użyteczności publicznej.

5

Szpital to budynek bardzo specyficzny różniący się od "zwykłych" budynków i moim zdaniem takie ograniczenie jest uzasadnione właśnie tą specyfiką.

6

Nie do końca, miałem podobny przypadek i ciężko musiałem się tłumaczyć, dlatego też wolę tego zapisu unikać.

7

a jakie zapisy stosujesz Marcel

8

Zbliżone do proponowanych przez Ciebie, jednak bez użyteczności publicznej.

9

Ja określam kategoriami i też nie miałem problemów.

10

Marcel napisał/a:

Nie do końca, miałem podobny przypadek i ciężko musiałem się tłumaczyć, dlatego też wolę tego zapisu unikać.

Ale się wytłumaczyłeś? Ja wolę się tłumaczyć niż wybrać jakiegoś Boba budowniczego - taka jest prawda. wink

11

Jakoś przeszło, ale łatwo nie było wink

12

Nie rezygnuj z tego - pojęcie dosyć szerokie - i nie uściślaj do szpitala - bo nie chodzi o budynek przecie tylko o roboty budowlane - bo nie ma różnicy czy wykonał w szpitalu czy banku - oba są budynkami użyteczności - a doświadczenie w wykonywaniu robót wykonawca będzie miał.

13

... polegające na budowie lub przebudowie lub remoncie w rozumieniu prawa budowlanego ... jest ok.

14

Dzięki

15

W przypadku środków europejskich kontrolujący traktują warunek w wykonaniu budynku użyteczności publicznej jako naruszenie zasad uczciwej konkurencji i nakładają korektę 25%.

Marcel, tłumaczyłeś się w ramach jakiegoś projektu dofinansowanego ze środków UE, czy była to innego typu kontrola?

16

W ramach UE.

17

Moje zamówienie nie jest z UE. Czy bezpiecznie jest wpisać b. uzyteczności publicznej?

18

Ja na to uważam przy stawianiu warunku.