1

Temat: zmiana ustawy Pzp

od 1.07.2015 wchodzi zmiana dwóch artykułów:
http://www.dziennikustaw.gov.pl/DU/2015/605

co ta zmiana wnosi do postępowań?

czy w formularzy będzie trzeba dodać pozycję dotyczącą poniższego zapisu:

"Wykonawca, składając ofertę, informuje zamawiającego, czy wybór oferty będzie prowadzić do powstania u zamawiającego obowiązku podatkowego, wskazując nazwę (rodzaj) towaru lub usługi, których dostawa lub świadczenie będzie prowadzić do jego powstania, oraz wskazując ich wartość bez kwoty podatku"?

2

Odp: zmiana ustawy Pzp

No niestety tak to wygląda wink

3

Niedługo będziemy zobowiązani sprawdzać,  czy wykonawca odprowadza do ZUS składki w odpowiedniej wysokości.

4

No - słowo klucz - INFORMUJE składają ofertę - znowu bubel ............. jak informuje?
Ustnie ? - składając oświadczenie pisemne ?- a jak nie poinformuje - to co? - odrzucenie oferty ?- wyjaśnienie ?, uzupełnienie ?, poprawienie ? -

Idąc dalej tym tokiem ? gdzie jest miejsce składania oferty ?- W informacji, wg. Pana Nowickiego (zresztą mającej wiele racji) widnieje, iż tym momentem jest ? ?Za czynność złożenia oferty należy uznać samo wejście osoby wraz z ofertą do pomieszczenia wskazanego w specyfikacji istotnych warunków zamówienia, jako miejsca składania ofert. Czynność ewidencjonowania oferty (rejestracji oferty) przez zamawiającego jest czynnością techniczną i wykraczającą poza pojęcie składania oferty. Może bowiem dojść do sytuacji, gdy na 1 minutę przed upływem terminu składania ofert, oferty chce złożyć kilku wykonawców, którzy w tym czasie już znajdują się w pomieszczeniu.? 

CHOLERA - bubel za bublem.

5

co w końcu wpisujecie do SIWZ po zmianie od jutra czy taki zapis jak proponuje szad?? u nas w formularzy ofertowym zawsze jest wartość brutto czy w takiej sytuacji trzeba wymyślić jakiś dodatkowy druk oświadczenie czy co??

6

Trzeba dać info do SIWZ i formularza, jak sobie pomyślę to mnie trafia!!!!

7

Ale teraz tak, zasadniczo np. JST mało to będzie dotyczyło, załóżmy wykonawca wykonuje usługę czy r.budowlaną to przecież już ma zakupione materiały i nam ich nie sprzedaje, a więc wszelakie zapisy sobie podarujemy, chyba że kupujemy materiały z zał. nr 11 bezpośrednio, tak ja to rozumiem.

8 (edytowany przez jo 2015-06-30 12:35:52)

a co z firmami zagranicznymi bez przedstawicielstwa w Polsce?? jest też ponoć jakiś odwrócony Vat ??

9

W jednej z dzisiejszych SIWZ znalazłem taki zapis:

Składając niniejszą ofertę, zgodnie z treścią art. 91 ust. 3a ustawy ? Prawo zamówień publicznych informujemy, że wybór oferty :
1)    nie będzie prowadzić do powstania obowiązku podatkowego po stronie Zamawiającego, zgod-nie z przepisami o podatku od towarów i usług, który miałby obowiązek rozliczyć
2)    będzie prowadzić do powstania obowiązku podatkowego po stronie Zamawiającego, zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług, który miałby obowiązek rozliczyć ? w następującym zakresie: i tu tabelka z nazwą towaru i ceną netto

I teraz co. Jeżeli podadzą ceny netto to doliczamy vat w odpowiedniej wysokości (art.91. 3a) i zmieniamy cenę?

10

poczekajcie za kilka chwil samo się wykluje z jajka smile

11

Zamieszczać informacje po noweli powinno się w SIWZ czy f. ofertowym jeżeli dokonuje się zakupów towarów z zał. nr 11 do ustawy o VAT, w innym przypadku tzn., r.budowlanych, usług w ramach których występują ewentualnie towary z zał. nr11 do ustawy o VAT nie stosuje się, nie zamieszcza się  znowelizowanych zapisów o VAT dot. Pzp.

12 (edytowany przez Katiqq 2015-07-02 06:09:50)

Marcel, a pozwolę sobie zapytać: po czym wnosisz, że tylko te wymienione w załączniku 11 do ustawy o podatku od towarów i usług?
W komentarzu do zmienianego art. 91.3a napisano m.in.: Wykonawca, składając natomiast ofertę, informuje zamawiającego, czy wybór oferty będzie prowadzić do powstania u zamawiającego obowiązku podatkowego, wskazując nazwę (rodzaj) towaru lub usługi, których dostawa lub świadczenie będzie prowadzić do jego powstania, oraz wskazując ich wartość bez kwoty podatku.

Widziałeś co jest w tym załączniku?

Czyli usługi też.

13

Oczywiście Katiqq ma rację - częściowo. Mylisz się że w załączniku są usługi. Natomiast to o czym pisze Marcel, to będzie najczęstszy przypadek ale nie jedyny. W uzasadnieniu do projektu ustawy czytamy:

"W konsekwencji proponowanych zmian obowiązek doliczania wartości podatku VAT płaconego przez zamawiającego do wartości netto wykonawcy będzie miał zatem zastosowanie
w przypadku:
? tak jak obecnie ? wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów,
? mechanizmu odwróconego obciążenia, w odniesieniu do wprowadzonych już, jak i planowanych do wprowadzenia przedmiotowym projektem zmian w ustawie o VAT,
? importu usług lub importu towarów, z którymi wiąże się analogiczny obowiązek doliczenia przez zamawiającego przy porównywaniu cen ofertowych podatku od towarów i usług."

14

Katiqq napisał/a:

Widziałeś co jest w tym załączniku?

Widziałem, jest to wykaz towarów, poza tym zastosujesz przepis przy r.budowlanych czy usługach jak towary te będą częścią składową danego kompleksowego zamówienia?, na pewno nie gdyż bezpośrednio towarów z zał. 11 nie nabywasz, wykonawca jest już w ich posiadaniu które wcześniej zakupił i już rozliczył.

15

MIRAS napisał/a:

Oczywiście Katiqq ma rację - częściowo. Mylisz się że w załączniku są usługi.

Miras ja nie twierdzę, że tam są usługi, tylko, że w komentarzu do przepisu jest mowa o usługach.
Nie wiem natomiast skąd Marcel wie, że przepis dotyczy załącznika 11 do ustawy o VAT.

16

Katiqq, odwrócony VAT dotyczy towarów z zał. 11 więc gdzie problem?

17

Problem w tym, że ja się na tym zupełnie nie znam. Ty poruszasz problem tylko i wyłącznie odwróconego VAT-u, a co z dostawami nabywanymi wewnątrzwspólnotowo, importem usług lub towarów? Przecież przepis dotyczy także ich, a nie są wymienione w tym załączniku.

18

Więc co piszecie w SIWZ w tym temacie?

19

Art.91.3a przytoczyć w SIWZ można ale żadnego sensu w tym nie widzę jeżeli przedmiotem są np. r.budowlane, jeżeli natomiast kupował bym laptopy to i owszem jest to raczej konieczne.

20

Marcel napisał/a:

Art.91.3a przytoczyć w SIWZ można ale żadnego sensu w tym nie widzę jeżeli przedmiotem są np. r.budowlane, jeżeli natomiast kupował bym laptopy to i owszem jest to raczej konieczne.

I usługi...

21 (edytowany przez Darek W. 2015-07-02 09:26:09)

Informacja, a jakże PRAWNA UZP powiedziała mi, iż - cyt. "najbezpieczniej umieścić taką informację w formularzu ofertowym, np. z gwiazdką. Dotyczy to wszystkich rodzajów zamówień" - czyli sami nie wiedza co i jak oraz czekają na KIO.

22

Dzwoniłem na infolinię warszawską w spr. VAT, otrzymałem odpowiedź iż dotyczy to tylko dostaw nabywanych, zgodnych z zał. nr11.

23

nie jestem dobry w tych Vatach.
czy z tego wynika, że jak ktoś zaoferuje nam jakiś produkt bez podatku, to ja będę musiał ten podatek doliczyć?

24

Marcel napisał/a:

Dzwoniłem na infolinię warszawską w spr. VAT, otrzymałem odpowiedź iż dotyczy to tylko dostaw nabywanych, zgodnych z zał. nr11.

Marcel - ja też nie mam o tym pojęcia, ale jeśli tak Ci powiedziano, to dostałeś informację niezgodną z treścią ustawy, w której mowa jest także o usługach.

szad napisał/a:

nie jestem dobry w tych Vatach.
czy z tego wynika, że jak ktoś zaoferuje nam jakiś produkt bez podatku, to ja będę musiał ten podatek doliczyć?

Tak właśnie jak piszesz.

25

sorry może jestem tępy, ale kiedy ktoś i dlaczego ktoś może zaoferować nam jakiś produkt bez podatku?