1

Temat: Błędnie postawiony warunek udziału w postępowaniu

Witam, mam takie pytanie.
W naszej jednostce jest pan,  który notorycznie Błędnie stawia warunek. Nie reaguje na sprostowania i prawie w każdym postępowaniu wali babola. Wygląda to mniej więcej tak:

"warunek zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że wykonał lub wykonuje należycie, w okresie ostatnich trzech lat licząc OD DNIA ZŁOŻENIA OFERTY (czasem do dnia złożenia), a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, co najmniej .... usługi / dostawy .... o wartości nie mniejszej niż..... zł brutto."

Kierownik jednostki twierdzi, że to nie jest błąd i że każdy wie o co chodzi.
Ja się z tym nie zgadzam, uważam, że to jest błąd.
A może się mylę? Jakie są Wasze opinie?

2

Odp: Błędnie postawiony warunek udziału w postępowaniu

Ma być zgodnie z rozporządzeniem, stwierdzenie że każdy wie o co chodzi nie jest na miejscu.

3

powinno byc : w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert

4

Jestem tego samego zdania. Ja w swoich przetargach trzymam się rozporządzenia, ale ten pan uparcie pisze jak pisze i nic sobie z tego nie robi.
Ciekawe, jak się będzie tłumaczył albo on albo kierownik, jak będzie kontrola smile

5

bkk napisał/a:

Witam, mam takie pytanie.
W naszej jednostce jest pan,  który notorycznie błędnie stawia warunek. Nie reaguje na sprostowania i prawie w każdym postępowaniu wali babola. Wygląda to mniej więcej tak:

"Warunek zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że wykonał lub wykonuje należycie, w okresie ostatnich trzech lat licząc OD DNIA ZŁOŻENIA OFERTY (czasem do dnia złożenia), a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, co najmniej .... usługi / dostawy .... o wartości nie mniejszej niż..... zł brutto."

Kierownik jednostki twierdzi, że to nie jest błąd i że każdy wie o co chodzi.
Ja się z tym nie zgadzam, uważam, że to jest błąd.
A może się mylę? Jakie są Wasze opinie?

Nie mylisz się. BABOL.

6

Dziękuję za opinie.

7

zgadzam się z powyższym. rozporządzenie jest wyznacznikiem i musimy je stosować. Zmiana zapisu przez tego pana pociąga konsekwencje w postaci przesunięcia terminu (ważności dokumentów), a tego robić nie wolno.