1

Temat: kosztorys-wyn. kosztorysowe

Mam pytanie, że wymienione rozbieżności mogę poprawię na podst. art/ 87 ust. 2 pkt 3 pzp :
1. średnica rur powinna być 110 mm, a wykonawca zastosował 100 mm.
2. ilość jest niezgodna powinno być 182,20m2, a wykonawca podał 182,00 m2.
3. Kategoria gruntu niezgodna powinno być III-IV, a wykonawca podał I-IV.
4.Powinien być kamień kruszony (Melafir), a wykonawca zast. kruszywo łamane.
5. Powinny być studzienki o śr. 425 mm, a wykonawca dał śr.315-425 mm.
6. Powinna być mieszanka asfaltu lanego...wykonawca dodał ...grysowego.
7. Powinny być kręgi żeliwne, a wyk. wpisał kręgi betonowe.
8. Grubość wykopu powinna być do 1 m, a wykonawca podał do 0,4 m.

2

Odp: kosztorys-wyn. kosztorysowe

Tak.

3

A co KNR? Jeśli np. jest inny niż w przedmiarze albo kiedy nie jest podany wcale?

4

Błędny KNR można poprawić.

5

A jeżeli w przedmiarze mam podane 2 KNR np. 2-310314-01 i 2-31 0314-02, a wykonawca podał tylko 2-310314-01, mogę też to poprawić?

6

A czy chcąc poprawić omyłki z art. 87 ust. 2 pkt 3 muszę najpierw skorzystać z wyjaśnień z art. 87 ust. 1 ?

7

To zależy jaki to błąd, co do zasady niekoniecznie.

8

Dot. właśnie błędów wymienionych na samej górze i KNR.

9

Witam,
mam pytanie dotyczące kosztorysu ofertowego. W postępowaniu w trybie PN wynagrodzenie kosztorysowe. Wykonawca w złożonych kosztorysach zaoferował cenę 0 zł za sprzęt (np. wyciąg jednomasztowy z napędem elektrycznym, samochód dostawczy 0,9t, środek transportowy). Przy zaoferowaniu ceny 0 zł za materiał jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że np. zostało mu z innej budowy ale co zrobić przy sprzęcie wycenionym na 0 zł? Będę wdzięczna za pomoc.

10

Wpisanie wartości 0 złotych w niektórych pozycjach wyceny świadczy o tym, że nie zostały one pominięte i w efekcie nie można uznać, że wykonawca nie oferuje ich wykonania.

Podobne stanowisko zajęła Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z 5 października 2009 r.; sygn. akt  KIO/UZP 1324/09, przyznając, że nie można mówić o braku możliwości zaoferowania ceny jednostkowej w poszczególnych pozycjach w wysokości 0 zł.

11

ale nie ma to znaczenia, że dotyczy sprzętu? przecież samochód na powietrze nie pracuje..

12

Nie ma znaczenia, trzeba patrzeć na całokształt ceny ofertowej, może mają hybrydę.

13

Ceny sprzętu w KNR np samochód, wyciąg odnoszą się do transportu wewnętrznego na budowie i mogą nie być potrzebne bo transport pomiędzy placem budowy a magazynem może być wykonywany ręcznie albo np. taczką smile, a prace mogą się odbywać na parterze i wyciąg też nie będzie potrzebny. Trzeba po prostu spojrzeć na specyfikę danego zadania.

14

trzeba się trzymać zasad jak dajemy podstawę wyceny KNR -y wszystkim to nie patrzmy potem na specyfikę, bo po to się daje przedmiary wszystkim aby każdy Wykonawca miał taki sam rozbieg ............
jeżeli daje się  ilość robót do wykonania z odniesieniem  do stwior gdzie wyraźnie określono jak wykonać gdzie i z czego to każdy sobie może dowolnie wycenić i wtedy nie sprawdzamy poprawności pod względem przestarzałych katalogów

15

Nie do końca jeśli remont odbywa się w budynku na jednym piętrze to ciężko płacić komuś za transport wewnętrzny samochodem, KNR zostały stworzone wiele lat temu, ale już tam dano możliwość modyfikacji ponieważ często w zestawieniu  sprzętu pojawia się środek transportowy zamiast samochód więc tam można wstawić dowolny element nawet za 0 zł jeśli nie jest potrzebny. KNR podany jeden Wykonawca będzie potrzebował środka transportowego drugi nie więc każdy ma jednakowy rozbieg. A tak na marginesie ja jestem zwolennikiem żądania od Wykonawców do oferty kosztorysów uproszczonych, a nie szczegółowych nie ma później takiego  problemu czy wycenił samochód który w całości może jest warty 0,80 zł. Kosztorys szczegółowy dostarcza tylko zwycięzca postępowania przed podpisaniem umowy. A ja mam w archiwum o wiele mniej papieru smile.

16

witam,
w siwz określono wynagrodzenie ryczałtowe ale żądano koszotorysu uproszczonego. W ofercie podano cenę ryczałtową, która różni się od sumy z kosztorysu uproszczonego. Czy należy to poprawić jako omyłkę rachunkową? Czy obowiązuje cena ryczałtowa? Będę wdzięczna za odpowiedź smile

17

obowiazuje cena ryczaltowa chyba ze SIWZ ma inne zapisy...

18

w siwz napisano, żeby w ofercie podać cenę wynikającą z kosztorysów powiększoną o VAT i już.

19

A ja mam inny problem, wykonawca w jednej z pozycji wskazał wartość natomiast ta pozycja powinna być pusta bo jest tak jakby rozdziałem a poniżej są wyceny, tak był skonstruowany kosztorys, czy uważacie że najpierw wezwac do wyjasnien a jak stwierdzi ze sie pomylił to poprawić jako inna omyłka? wartość całego kosztorysu zmniejszy sie o 6%