1

Temat: Roboty dodatkowe.

Witam wszystkich forumowiczów.
Proszę o radę jak należy postąpić zg z prawem w sytuacji opisanej niżej.
W trakcie są Roboty budowlane. Kosztorysant sporządzając dokumentację nie zauważył, że wentylacja nie ma wyjścia w dachu. W trakcie robót zostało to zauważone i otrzymałam protokół konieczności. Wynagrodzenie wykonawcy jest ryczałtowe. Co powinnam zrobić w stosunku do kosztorysanta, przecież ja nie mogę płacić za jego błędy? Wykonawca żąda dodatkowej zapłaty.

2

Odp: Roboty dodatkowe.

wykonawca nie ma podstaw żądać dodatkowego wynagrodzenia. dokumentację sporządzał projektant i na pewno uwzględnił to wyjście więc wykonawca niech nie czaruje
przy wynagrodzeniu ryczałtowym kosztorys jest elementem pomocniczym a nie decydującym

3

Problem polega na tym, że kosztorysant tego nie zauważył i nie było tego w przedmiarze.

4

ale to nie problem, fakt że jeżeli juz robi przedmiar to powinien go zrobić dokładnie ale wykonawca zobowiązał sie wykonać całe zamówienie zgodnie z dokumentacją - patrz art. 632 KC

5

niestety przy wynagrodzeniu ryczałtowym wszelkie błędy w dokumentacji obciążaja Wykonawcę. Nie ma możliwości podniesienia wynagrodzenia.

6

monia13 napisał/a:

niestety przy wynagrodzeniu ryczałtowym wszelkie błędy w dokumentacji obciążaja Wykonawcę. Nie ma możliwości podniesienia wynagrodzenia.

A gdyby wykonawca widząc luke w dokumentacji zrobił z własnej inicjatywy to czego w niej zabrakło i wykazalby że zamawiający czerpie z tego korzyść to Sąd Najwyższy nakazałby zamawiającemu zapłacić za to  smile

7

Ależ nie Marko, nawet SN nie nakazałby - Wykonawca składając ofertę wiedział co ma wybydować i to zgodnie ze sztuką budowlaną, to że niedość starannie skalkulował swoją ofertę (nie przewertował dokumentacji) to już jego problem

8

Zapewniam Cie że wiem co mówie (pisze) wink

9

Dobrze MARKO ALE tY MÓWISZ O BRAKACH W DOKUMENTACJI  a Wioleta o kosztorysie, przyznasz że to różnica

10

Najśmieszniejsze jest to, że wszystko wykonywała jedna osoba tzn. oględziny, dokumentację projektową, przedmiary i teraz jest moim inspektorem nadzoru. Wczoraj otrzymałam od niego protokół konieczności, gdzie podpisuje dokument w którym jest napisane, że wentylacja była zdemontowana na poziomie stropu nad II pietrem, a dla zapewnienia sprawnego działania wentylacji należy przewody wyprowadzić ponad dach ;-).
W dzisiejszej rozmowie, delikatnie z nim rozmawiałam, był zły i powiedział, że wykonawca tego nie zrobi i nie da mi gwarancji. Nie jest to duża kwota- brutto 1450,00. Z rozmowy wywnioskowałam, że szykują się następne protokoły konieczności, mino że praktycznie umowa 3 grudnia powinna się zakończyć.

11

dziwny ten Twój projektant - inspektor, powinien trzymać Twoją stronę a wygląda na to że jest w zmowie z wykonawcą. tzn sam spartolił dokumentację a teraz to uważa że winny jest ... kto?
masz trudny orzech - ale powiedz czy ta wentylacja ponad dach była ujęta w dokumentacji projektowej (w rysunku lub opisie) czy nie

12

Mam prawie identyczny przypadek na tapecie, z tym, że inspektor nadzoru stwierdził (po fakcie), że robota "dodatkowa" nie powinna być wykonywana. Z drugiej strony nie wstrzymał robót mad
Głęboko się teraz zastanawiam po czyjej stronie występują inspektorzy nadzoru inwestorskiego bo na pewno nie po stronie inwestorów...

Teraz mam zgryz: jak zapłacić za coś na co nie mam umowy... :roll:

13

Bartosz napisał/a:

jak zapłacić za coś na co nie mam umowy... :roll:

http://www.rp.pl/artykul/70372.html

14

Bartosz napisał/a:

Teraz mam zgryz: jak zapłacić za coś na co nie mam umowy... :roll:

Nie płać!
Tylko Sąd Najwyższy może Cie zmusić do zapłaty smile

15

W ekspertyzie technicznej jest mowa o wentylacji ale wg. mnie  tutaj mowa jest o wentylacji  pozostałej. W dokumentacji nie widzę, żeby była mowa o wentylacji pomieszczeń kuchni. Problem polega na tym, że wentylacja ma początek ale nie kończyła się na dachu - projektant tego nie widział i uważa,że zrobił wszystko prawidłowo. Nie chcę go "oskarżać", nie jestem ekspertem, ale uważam, że jeżeli wentylacja była w kuchni i nie ma ujścia na zewnątrz, to.... Nie ulega wątpliwości, że ten co robił to wcześniej to zpartolił robotę, nie dokończył wentylacji i to przyczyniło się  m.in. do zawilgocenia dachu + inne czynniki i musiało dojść do tego remontu. Nadmieniam, że dach remontowany był 6 lat temu.

16

Piotrze, chyba Sąd Ostateczny wink

17

witam.
a u mnie wystąpił podobny przypadek ale roboty dodatkowe wyszły aż na 1/4 wartości całego zamówienia, w każdym razie powyżej 14 tyś. euro. Mam podpisaną umowę z wynagrodzeniem ryczałtowym i też jakoś nie widzę podstaw aby udzielić dodatkowego.
a więc co? wykonawca może domagać się chyba tylko sądownie podwyższenia wynagrodzenia??

18

RobertoX27 napisał/a:

a więc co? wykonawca może domagać się chyba tylko sądownie podwyższenia wynagrodzenia??

Nie może.
Co najwyżej może Cię pozwać z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia.

19

więc co proponujecie? domagać sie od wykonawcy wykonania przedmiotu zamówienia w całości, pomimo iż nie było tego w projekcie i przedmiarach? a gdyby sie uchylał zastosować sankcje z umowy??

20

Nie było w projekcie bo? Błąd projektanta? jeżeli tak, to musi to wykonać w ramach wynagrodzenia podstawowego. Z czego wynika ta dodatkowa robota?

21

przy dociepleniu wyszło że trzeba przedłużyć dach;) Naczelnik wydziału nadzorującego inwestycję chce teraz zrobić nowe postępowanie na wykonanie tej roboty, właśnie szacują wartość i  pewnie bedą chcieli się zmieścić poniżej progu, więc mam problem czy to puścić??????????

22

Puść smile

23

Roberto, wg. normy art.632 KC jeżeli strony umówiły się o wynagrodzenie ryczłtowe , to przyjmujacy zamówienie nie może żądać jego podwyższenia , choćby w czasie trwania umowy nie można było przewidzieć rozmiaru lub kosztów prac. Uważm ,że prace o których piszesz powinny zostać wykonane w ramach ryczałtu.

24

jak to zostawię bez niczego to może być bezpodstawne wzbogacenie, bo rozmiar prac w stosunku do wartości zamówienia jest spory i wykonawca miałby spore straty - więc bezpodstawne wzbogacenie albo powództwo na podstawie 357 kc - i tak źle i tak niedobrze
sensownym wyjściem byłoby zrobienie nowego postępowania (gdy będzie powyżej 14) ale brak czasu, (roboty budowlane) postepowanie zajełoby mi miesiąc no chyba że zastosowałbym inny tryb?????????
a jak poza ustawa podpiszę wniosek to może ktoś później się do nas przyczepi???...

25

To zostaje tylko jedno wyjście o którym pisze Jacek smile  zostanie uraz do ryczałtu wink