1

Temat: Przetarg na ochronę a umowa o pracę.

Witam, czy w Przetargu na usługi ochrony zamawiający może żądać aby pracownicy wykonawcy byli zatrudnieni na umowę o pracę ?

2

Odp: Przetarg na ochronę a umowa o pracę.

art29 ust 1 pkt 4 dopuszcza taką możliwość ale oczywiście jak to bywa "jeżeli jest to uzasadnione przedmiotem lub charakterem tych czynności." jak jest uzasadnienie to można

3

No własnie ale nie bardzo wiem jakie tutaj mogłoby być uzasadnienie. To normalne usługi ochrony. Poradźcie czy mogę to wpisać bo mam naciski odgórne smile

4

Warunek zatrudniania na umowę o pracę jest często stosowany np w postępowaniach na usługi sprzątania. Nie wiem dlaczego przy ochronie miałoby być inaczej.

5

Możesz.

6

Dzięki bardzo, pozdrawiam smile

7

lisvitalis napisał/a:

Warunek zatrudniania na umowę o pracę jest często stosowany np w postępowaniach na usługi sprzątania. Nie wiem dlaczego przy ochronie miałoby być inaczej.

A możesz taki zapis podać?

8

Darek W. napisał/a:

A możesz taki zapis podać?

Z SIWZ Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego:
"Na podstawie art. 29 ust. 4 pkt. 4 w związku z art. 36 ust. 2 pkt. 9 lit. d ustawy Prawo zamówień publicznych Zamawiający wymaga od Wykonawcy zatrudnienia na podstawie umowy o pracę na pełen etat co najmniej 50 % osób wykonujących czynności w trakcie realizacji niniejszego zamówienia, wymienionych w Wykazie osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia złożonego na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postepowaniu, o którym mowa w Rozdziale 4 pkt. 4.1. lit. c).
Wykonawca po podpisaniu umowy, nie później niż w dniu rozpoczęcia wykonywania usługi przedstawi Zamawiającemu Wykaz osób, które będą świadczyć usługę i udokumentuje formę ich zatrudnienia przedstawiając kopie umów o pracę.
Wykonawca będzie składał u Zamawiającego przez cały okres obowiązywania umowy comiesięczne sprawozdania dotyczące sposobu zatrudniania osób realizujących zamówienie zadeklarowanych przez niego w ?Wykazie osób, które będą uczestniczyć w realizacji zamówienia?
Zamawiający zastrzega sobie możliwość kontroli sposobu zatrudnienia osób wskazanych przez Wykonawcę do realizacji zamówienia . Kontrola może być przeprowadzona bez wcześniejszego uprzedzenia Wykonawcy.
Wykonawca może dokonać zmiany deklarowanych osób, tylko pod warunkiem wcześniejszego uzgodnienia tego faktu z Zamawiającym oraz uzyskania jego zgody. W przypadku zmiany osób Wykonawca zobowiązuje się do przekazania Zamawiającemu kopii umów o prace zawartych z tymi osobami. Obowiązek ten Wykonawca realizuje w terminie 3 dni roboczych od dokonania przedmiotowej zmiany. "

Tutaj link do postępowania - przetarg nr 10/BAB/2015:
http://www.mkidn.gov.pl/pages/strona-glowna/ministerstwo/zamowienia/zamowienia-publiczne/zamowienia-publiczne-2015.php

9

ok. dzięki lis

10

Wielkie dzięki LIs smile