Temat: Przetarg na ochronę a umowa o pracę.
Witam, czy w Przetargu na usługi ochrony zamawiający może żądać aby pracownicy wykonawcy byli zatrudnieni na umowę o pracę ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Przetarg na ochronę a umowa o pracę.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, czy w Przetargu na usługi ochrony zamawiający może żądać aby pracownicy wykonawcy byli zatrudnieni na umowę o pracę ?
art29 ust 1 pkt 4 dopuszcza taką możliwość ale oczywiście jak to bywa "jeżeli jest to uzasadnione przedmiotem lub charakterem tych czynności." jak jest uzasadnienie to można
No własnie ale nie bardzo wiem jakie tutaj mogłoby być uzasadnienie. To normalne usługi ochrony. Poradźcie czy mogę to wpisać bo mam naciski odgórne
Warunek zatrudniania na umowę o pracę jest często stosowany np w postępowaniach na usługi sprzątania. Nie wiem dlaczego przy ochronie miałoby być inaczej.
Możesz.
Dzięki bardzo, pozdrawiam
Warunek zatrudniania na umowę o pracę jest często stosowany np w postępowaniach na usługi sprzątania. Nie wiem dlaczego przy ochronie miałoby być inaczej.
A możesz taki zapis podać?
A możesz taki zapis podać?
Z SIWZ Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego:
"Na podstawie art. 29 ust. 4 pkt. 4 w związku z art. 36 ust. 2 pkt. 9 lit. d ustawy Prawo zamówień publicznych Zamawiający wymaga od Wykonawcy zatrudnienia na podstawie umowy o pracę na pełen etat co najmniej 50 % osób wykonujących czynności w trakcie realizacji niniejszego zamówienia, wymienionych w Wykazie osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia złożonego na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postepowaniu, o którym mowa w Rozdziale 4 pkt. 4.1. lit. c).
Wykonawca po podpisaniu umowy, nie później niż w dniu rozpoczęcia wykonywania usługi przedstawi Zamawiającemu Wykaz osób, które będą świadczyć usługę i udokumentuje formę ich zatrudnienia przedstawiając kopie umów o pracę.
Wykonawca będzie składał u Zamawiającego przez cały okres obowiązywania umowy comiesięczne sprawozdania dotyczące sposobu zatrudniania osób realizujących zamówienie zadeklarowanych przez niego w ?Wykazie osób, które będą uczestniczyć w realizacji zamówienia?
Zamawiający zastrzega sobie możliwość kontroli sposobu zatrudnienia osób wskazanych przez Wykonawcę do realizacji zamówienia . Kontrola może być przeprowadzona bez wcześniejszego uprzedzenia Wykonawcy.
Wykonawca może dokonać zmiany deklarowanych osób, tylko pod warunkiem wcześniejszego uzgodnienia tego faktu z Zamawiającym oraz uzyskania jego zgody. W przypadku zmiany osób Wykonawca zobowiązuje się do przekazania Zamawiającemu kopii umów o prace zawartych z tymi osobami. Obowiązek ten Wykonawca realizuje w terminie 3 dni roboczych od dokonania przedmiotowej zmiany. "
Tutaj link do postępowania - przetarg nr 10/BAB/2015:
http://www.mkidn.gov.pl/pages/strona-glowna/ministerstwo/zamowienia/zamowienia-publiczne/zamowienia-publiczne-2015.php
ok. dzięki lis
Wielkie dzięki LIs
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc