1

Temat: zoc na materiały eksploatacyjne

w formularzu ofertowym zawarłam pozycję do wypełnienia przez wykonawce tzn. miał podać nazwę producenta tuszu/tonera i nazwe produktu. tymczasem wykonawca podal jedynie nazwę producenta. tym sposoberm nie wiem czy zaoferowane przez niego produkty odpowiadają siwz zaznaczam iz nie są to produkty oryginalne tzn. producenta drukarek a zamienniki

ponadto w siwz zawarłam zapis aby "opakowania, w których dostarczone zostaną materiały muszą posiadać czytelną nazwę producenta i listę kompatybilności (listę typów drukarek, kserokopiarek, urządzeń wielofunkcyjnych, do których są przystosowane)". Jeden z wykonawców twierdzi że wykonawca  wygrywający zaoferował tonery na opakowaniach których nie ma listy kompatybilności. Jak się dowiedzieć czy tak jest faktycznie?  w internecie nie znalazłam żadnyvch informacji na ten temat. Czy powinnam wogole ruszać ta sprawę?

2

Odp: zoc na materiały eksploatacyjne

Wskazanie samej nazwy producenta nie wystarczy, powinien wskazać też model. Oferta do odrzucenia jako niezgodna z SIWZ. Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego prowadzone jest w oparciu o przepisy ustawy Prawo zamówień publicznych, do kwestii nieuregulowanych w jej przepisach stosuje się zaś przepisy Kodeksu cywilnego (art. 14 ustawy Prawo zamówień publicznych). Ponieważ ustawa Prawo zamówień publicznych nie definiuje pojęcia oferta, w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego. Do elementów istotnych definicji pojęcia oferta należy określenie oferowanego produktu. Przy czym takie samo wymaganie zostało określone w SIWZ, aby wykonawca podał dane dotyczące oferowanych, konkretnych produktów. Wykonawca załączył do oferty informację stanowiącą nazwę producenta, która nie określała konkretnego produktu. Zamawiający zatem otrzymując informację o samym producencie nie może dokonać oceny oferowanego produktu pod względem spełniania opisanych wymagań.
Kompatybilność na opakowaniu powinna być wskazana. Jeżeli nie ma, moim zdaniem mozna wezwać do wyjasnienia.

3

jacek0707 napisał/a:

Wskazanie samej nazwy producenta nie wystarczy, powinien wskazać też model. Oferta do odrzucenia jako niezgodna z SIWZ.

Popieram.

4

dzięki za pomoc

5

a co w przypadku gdy wykonawca podał producenta , który nie produkuje tonerów o nazwach wskazanych przez niego:
np. topner do drukarki Lexmark E340 - wykonawca napisał: Lambda 24016SE OM.
Toner o tej nazwie oferuje na rynku firma Lexmar nie lambda (przedstawiciel Lambdy po moim zapytaniu potiwerdził iż nie mają w swojej ofercie takich tonerów)
Tak podanych (błednie) pozycji w ofercie mam 5. Czy powinnam przyjąć to jako oczywista omylkę pisarską? Poprostu produkt podany przez wykonawcę nie istnieje tzn. biorąc pod uwagę nazwe producetna (która podał) oraz nazwe produktu wskazaną przez wykonawcę.

6

Jeśli to omyłka, to na pewno nie oczywista.
Proponuje zwrócić się do wykonawcy o wyjasnienia.
Jeśli potwierdzi, że to omyłka, oferta bedzie do odrzucenia.

7

co ja bym bez was zrobiła dzieki:)

8

A JESZCZE JEDNO ODRZUCAM JAKO NIEZGODNĄ Z SIWZ?

9

Jeśli produkt podany przez wykonawcę nie istnieje to ja bym odrzucił na podstawie art. 89.1.8 PZP w zw. z art. 387.1 KC w zw. z art. 140.1 PZP.

10

Masz racje Piotr. Facet, który w ofercie wskazał mi (i załączył jego dokumenty) gościa, który będzie wykonywał zamówienie (nie zył od 8 miesięcy) - tłumaczył sie przed prokuratorem i sądem. Biedaczysko, zamówienia ma z głowy przez 5 lat... I koncesje stracił bidulek...:)

11

poprosiłam o wyjasnienia i wykonawca oczywiście stwierdził, że w formularz oferty wkradła się omulka pisarska:) i prawidlowa nazwa producenta jest inna:)

12

Czyli odrzucasz j.w.

13

tak dokładnie tak zrobię smile