1

Temat: Pozacenowe kryterium oceny oferty - brak w ofercie

Witam,

Dałem w przetargu kryteria oceny oferty:
1. Cena 95%.
2. Termin płatności faktur 5%.

Wykonawcy złożyli oferty z tym, że niektórzy nie podali terminu płatności. No i teraz jak ocenić oferty i czy w ogóle oceniać? Odrzucić czy wezwać do uzupełnienia ?

Moim zdaniem oferta ma brak, którego nie można uzupełnić bo na jakiej podstawie?

Proszę o pomoc.

2

Odp: Pozacenowe kryterium oceny oferty - brak w ofercie

Brak terminu płatności = oferta niezgodna z SIWZ.

3

Dokładnie jak Marcel "oferta niezgodna z SIWZ"

4

Czyli art. 89 ust. 1 pkt. 2). Trochę szkoda, bo akurat najniższa cena... a wiadomo jak to jest w jst, każda złotówka się liczy.

5

Nic się nie poradzi, czasami tak bywa sad

6

Na przyszłość proponuję zapis w SIWZ:

Uchybienie wymogom sporządzenia oferty polegające na braku wskazania terminu płatności ? uznane będzie przez zamawiającego jako zaoferowanie przez wykonawcę najkrótszego możliwego terminu do zaoferowania.

7 (edytowany przez Darek W. 2015-05-19 12:12:28)

A ja proponuję na przyszłość taki zapis w SIWZ:

Podanie terminu (ilości dni) mniejszego niż ..... dni i/lub większego niż .... dni lub brak podania terminu płatności faktury w formularzu ofertowym będzie skutkować odrzuceniem oferty na podstawie  art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 907 z późn. zm.).

8

Ja właśnie wpisuję jak Darek W.

9

W podanym przez Darka przykładzie nie pasuje mi:
1) zwrot "i/lub" wink
2) że przez niechlujstwo osoby sporządzającej ofertę pozbawiamy się być może oferty z najniższą ceną - o czym świadczy post Williama... ale jak ktoś jest masochistą (w szerszym słowa tego znaczeniu) to i owszem dobry zapis tongue

10

Zgadza się, w każdym razie zapis regulujący tę kwestię być musi.

11

MIRAS napisał/a:

W podanym przez Darka przykładzie nie pasuje mi:
1) zwrot "i/lub" wink
2) że przez niechlujstwo osoby sporządzającej ofertę pozbawiamy się być może oferty z najniższą ceną - o czym świadczy post Williama... ale jak ktoś jest masochistą (w szerszym słowa tego znaczeniu) to i owszem dobry zapis tongue

Lepiej teraz "niechluja" odrzucić, niż później z "niechlujem" się borykać.

12

Tak jak jedna jaskółka wiosny nie czyni, tak jeden pracownik nie czyni wykonawcy.

13

Niestety - nie oceniamy pracowników przygotowujących ofertę tylko ofertę przygotowaną przez pracownika - czyli wykonawcę.

14

ja stosuje zapis w SIWZ  jak MIRAS, przeciez szkoda by było odrzucic najtansza oferte...

15 (edytowany przez Darek W. 2015-05-21 08:11:29)

Marta napisał/a:

ja stosuje zapis w SIWZ  jak MIRAS, przeciez szkoda by było odrzucic najtansza oferte...

Nie ma najtańszych - teraz są tylko najkorzystniejsze - a skąd wiesz, że wykonawca chce akurat wykonać zam. w najkrótszym terminie lub mieć zapłacone w najdłuższym terminie?

16 (edytowany przez Marta 2015-05-21 08:01:00)

Darek W. napisał/a:
Marta napisał/a:

Nie ma najtańszych - teraz są tylko najkorzystniejsze - a skąd wiesz, że wykonawca chce akurat wykonać zam. w najkrótszym terminie?

masz racje najkorzystniejsze, ale Zamawiający musi sie jakos zabezpieczac, uwazam ze mniejszy ból dla W. strata wadium niz calego zamowienia...........
a po drugie- przeciez Z. uzna w takiej sytuiacji minimum ktore wymaga...wiec jak ma sie nie zgodzic na to Wykonawca?przeciez w przeciwnym razie nie spelnia wymogow SIWZ gdy nie godzi sie na minimum....
skoro nic nie wpisal =proponuje minimum i co za tym idzie 0 punktow w tym kryterium.

17

Witam,
przetarg na organizację kampanii społecznej, jedno kryterium cena a drugie, bardzo proszę o pomoc, termin płatności , termin wykonania odpadają. Myślałam o doświadczeniu ale znalazłam art. na BZP, który wyraźnie zaprzecza temu aby doświadczenie było brane pod uwag bo skoro żądam spełnienia udziału w postępowaniu doświadczenia i ilość wykonanych usług polegać będzie na organizacji happeningów.
Bardzo prosze o wskazówki

18

Możesz np. oceniać kwalifikacje osób, które będą tę kampanię wymyślać - np. doświadczenie w prowadzeniu kampanii reklamowych itp.

19

MIRAS napisał/a:

Na przyszłość proponuję zapis w SIWZ:

Uchybienie wymogom sporządzenia oferty polegające na braku wskazania terminu płatności ? uznane będzie przez zamawiającego jako zaoferowanie przez wykonawcę najkrótszego możliwego terminu do zaoferowania.

Rozumiem chęć ratowania postępowania, pomimo błędów wykonawców, ale czy formularz ofertowy nie powinien być zmieniany?

Mam inny przypadek.
wykonawca w postępowaniu gdzie oceniana jest odległość z punktu A do punku B, podał błędna odległość. W siwz nie był określony sposób wyliczenia odległości, ale z żadnej przeglądarki nie wychodzi podana odległość. Co w takim przypadku?

20

Jeżeli w SIWZ nie było podany sposób wyliczenia odległości to jest problem, bo jak mu udowodnisz że ta podana jest błędna?

21

Przyjmij możliwie najkrótszą odległość mierzoną w linii prostej.

22 (edytowany przez jarosław 2015-06-01 08:21:56)

Powracając do tematu automatycznego uzupełnienia oferty.
Jeżeli już to raczej należałoby przyjąć najmniej korzystny współczynnik dla wykonawcy z drugiej strony......
Dlaczego to zamawiający ma podejmować decyzję za wykonawcę w ofercie poprzez stosowanie tych klauzul. Przecież to najważniejszy element oświadczenia woli wykonawcy którym jest jego oferta.
No i później te spory - "..... przecież ja nic takiego nie oferowałem..." smile