1

Temat: ochrona fizyczna ludzi,terenu i mienia

Witam,

mam takie pytanie postępowanie na ochronę fizyczna ludzi, terenu i mienia, w SIWZ zastrzegam zakaz podwykonawstwa dotyczący  kluczowej część zamówienie polegającej na ochronie fizycznej ludzi terenu i mienia. Dopuszczam zakres podwykonawstwa w zakresie zabezpieczenia technicznego, tj. montaż urzadzeń nadawczych, kamer itp. (ponieważ w opisie przedmiotu zamówienia mam,ze Wykonawca ma na czas trwania umowy zamontować kamery z oprzyrządowaniem do istniejącego systemu).

Moje pytanie brzmi:
-wymagam koncesji na potwierdzenie spełnienia warunku posiadania uprawnień,

Co w sytuacji gdy Główny Wykonawca przedłoży mi koncesję w formie ochrony ludzi i mienia, a w zakresie zabezpieczenia technicznego weźmie sobie podwykonawcę i taki zakres wskaże w ofercie. Czy w takie sytuacji to Główny Wykonawca powinien przedłożyć koncesję na całość: tj ochronę mienia i ludzi oraz w formie zabezpieczenia technicznego? Czy wystarczy jak przedłoży tylko koncesje na ochronę mienia i ludzi, bo w zakresie zabezpiecz. techn. ma Podwykonawcę. A jak wówczas zweryfikować podwykonawcę?

2

Odp: ochrona fizyczna ludzi,terenu i mienia

koncesja w zakresie zabezpieczenia technicznego obejmuje:
-  montaż elektronicznych urządzeń i systemów alarmowych, sygnalizujących zagrożenie chronionych osób i mienia, oraz eksploatacji, konserwacji i naprawach w miejscach ich zainstalowania,
montaż urządzeń i środków mechanicznego zabezpieczenia oraz ich eksploatacji, konserwacji, naprawach i awaryjnym otwieraniu w miejscach zainstalowania,

a więc nie dotyczy montażu kamer. Przecież systemy telewizji przemysłowej może zamontować każdy kto ma o tym jakieś pojęcie. Tak więc koncesja tylko dla Wykonawcy.

3

dziękuję za odpowiedź, zrozumiałam.
A jeszcze jedno pytanko:

jak wskażą mi w ofercie podwykonawce właśnie w zakresie montażu kamer, jak zawrzeć (czy muszę w ogóle zawierać zapisy w umowie odnośnie przedstawienia umowy regulującej współprace wykonawcy i podwykonawcy, zapłaty wynagrodzenia itd.)

Będę wdzięczna za odpowiedź

4

cd. czyli tak naprawdę w ochronie musze zastrzec jako kluczową cześc ochrona fizyczna i elektroniczna (tzw. forma zabezpieczenia technicznego),