1

Temat: Brak ex ante

Mam postępowanie z WR na druki komunikacyjne i nie było ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy. Wartość powyżej progów unijnych, a muszę zawrzeć umowę do 10.06.
Czy będzie to naruszenie przepisów? Co robić?Mogę skorzystać z art. 146.2.1)?

2

Odp: Brak ex ante

Brak publikacji ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy nie jest przesłanką unieważnienia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy ma charakter fakultatywny.

W trybie zamówienia z wolnej ręki musisz uważać na termin zawarcia umowy jedynie w  sytuacji kiedy zostanie wniesiony środek ochrony prawnej (art. 183 ust. 1 ustawy Pzp). Ponieważ w tym trybie nie mamy do czynienia z wyborem oferty, a co za tym idzie z koniecznością zawiadamiania o powyższym wyborze, termin standstill określony w art. 94 ust. 1 ustawy Pzp w tym przypadku nie obowiązuje.

W przypadku zamówienia z wolnej ręki, nie dotyczy obowiązek informacyjny, o którym mowa w art. 94 ust. 1 ustawy Pzp, zatem wystarczy, że dochowasz tylko terminu wstrzymania się z zawarciem umowy wymaganym przez art. 146 ust. 2 pkt 1 ustawy Pzp.

3

przy zamówieniu powyżej progów unijnych przy WR nie ma obowiązku zawiadamiania Prezesa UZP ??

4

jo napisał/a:

przy zamówieniu powyżej progów unijnych przy WR nie ma obowiązku zawiadamiania Prezesa UZP ??

Jest - jeżeli wartość przekroczy 207 000 euro - to jest obowiązek - ta wartość dotyczy zarówno rob. bud, dostaw i usług.

5 (edytowany przez Katiqq 2015-05-20 11:22:03)

Nie możesz skorzystać z 146.2.1, bo jak sama napisałaś nie publikowałaś ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy. Przede wszystkim miałaś obowiązek zawiadomić Prezesa UZP zgodnie z 67.2 podając uzasadnienie faktyczne i prawne zastosowania trybu udzielenia zamówienia.
Szczerze powiedziawszy nie wiem jak z tego wybrnąć. Gdyby nie obowiązek zawiadamiania Prezesa UZP wystarczyłoby opublikować ogłoszenie o zamówieniu i odczekać 10 dni i zmieściłabyś się do 10.06.
IMO podpisując umowę ryzykujesz jej unieważnienie przez Prezesa UZP.

6

Justine chyba ma takie zamówienie tzn unijne

7

zawiadomienie poszło do prezesa

8

Darek W. napisał/a:

W trybie zamówienia z wolnej ręki musisz uważać na termin zawarcia umowy jedynie w  sytuacji kiedy zostanie wniesiony środek ochrony prawnej (art. 183 ust. 1 ustawy Pzp). Ponieważ w tym trybie nie mamy do czynienia z wyborem oferty, a co za tym idzie z koniecznością zawiadamiania o powyższym wyborze, termin standstill określony w art. 94 ust. 1 ustawy Pzp w tym przypadku nie obowiązuje.

W przypadku zamówienia z wolnej ręki, nie dotyczy obowiązek informacyjny, o którym mowa w art. 94 ust. 1 ustawy Pzp, zatem wystarczy, że dochowasz tylko terminu wstrzymania się z zawarciem umowy wymaganym przez art. 146 ust. 2 pkt 1 ustawy Pzp.

Darku wybacz, ale nie do końca się zgodzę z tym co napisałeś. Bezpieczniej jest opublikować ogłoszenie o zawarciu umowy, bo gdyby tego nie zrobiono, w sytuacji gdy brak także ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy czas na wniesienie odwołania wynosi aż 6 m-cy  (182.4.2)

9 (edytowany przez Katiqq 2015-05-20 11:21:20)

Justine napisał/a:

zawiadomienie poszło do prezesa

To dobrze. Odczekaj 10 dni i podpisuj umowę.

10 (edytowany przez Justine 2015-05-20 08:40:33)

15 dni liczone od dnia publikacji ogłoszenia o udzieleniu zamówienia?
Czy liczone od innego terminu?
Ja mam procedurę "unijną"
Zakręciło mnie trochę

11 (edytowany przez Justine 2015-05-20 09:44:17)

Kaitqq
Skąd te 15 dni??

A gdyby teraz dać ogłoszenie ex ante i po 10 dniach od publikacji - zawrzeć umowę, czyli około początku czerwca.
A później dać ogłoszenie o udzieleniu zamówienia?
Byłoby dobrze??

12

Odpowiedź masz w poście 5. Na jakim etapie jesteś? Wysłałaś zaproszenie do negocjacji?

13

Prezes i zaproszenie do negocjacji wysłane w dniu 21.04.
Na początku maja przyszły dokumenty od wykonawcy
Robię protokół z negocjacji i szykuję umowę.
Tylko, że termin jej obowiązywania nie może być inny jak od 10.06.

I teraz się zastanawiam, czy dawać ogłoszenie ex ante, odczekać 10 dni i podpisać umowę, a potem ogłoszenie udzieleniu zamówienia.
Czy będzie dobrze?

Początkowo jak było przygotowywane postępowanie to miało nie być ex ante, ale teraz nie zmieszczę się w terminach z art. 182 pkt.1 na odwołania (bo to procedura unijna).
Stopniowo wpadam w panikę, że zawalony jest ten termin.

14

Poczekaj, bo teraz i ja się zakręciłam

15 (edytowany przez Katiqq 2015-05-20 11:17:19)

Najpóźniej 30.05 (czyli raczej 29.05) kończysz negocjacje. Zgodnie z 94.1.1 jeśli zawiadomienie o wyborze prześlesz faxem, mailem to po 10 dniach podpisujesz umowę, czyli 10.06. Zgodnie z 182.4.1 wykonawcy mają 30 dni na wniesienie odwołania liczone od dnia 10.06, pod warunkiem, że 10.06 opublikujesz ogłoszenie o zawarciu umowy.
Nie sądzę żeby opublikowanie ex ante miesiąc po wysłaniu zaproszenia coś ci dało.
Teraz dobrze

16 (edytowany przez Justine 2015-05-20 11:26:24)

Rozumiem, ale ja mam dostawę druków do Wydz. Komunikacji i nie wysyłam zawiadomienia o wyborze oferty, gdyż negocjować będę z jedynym wykonawcą(PWPW).

No i teraz myślę:
-dać ogłoszenie ex ante
-odczekać 10 dni(art.146.2.1)
-podpisać protokoły i inne papiery
-podpisać umowę
-dać ogłoszenie o udzieleniu zamówienia

chodzi mi o możliwość odwołania z art. 182.4.1 i zablokowania możliwości podpisania umowy

poddaję się...

17

Musiałabyś poszukać protokołów z kontroli jak traktowane jest ogłoszenie o zamiarze opublikowane z opóźnieniem - czy pozwala na skrócenie okresu na wniesienie odwołania.

18 (edytowany przez Katiqq 2015-05-20 11:47:06)

Tak sobie myślę, że jeśli 66.2 stanowi o tym, że ogłoszenie o zamiarze publikujesz po wszczęciu postępowania=przesłaniu zaproszenia, to na dobrą sprawę możesz to zrobić teraz, ale dalej musisz postąpić zgodnie z 146.2 - umowa została zawarta  po upływie 10 dni od dnia publikacji takiego ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. Czyli dzisiaj przesyłasz, i jeśli dzisiaj opublikują (na co nie licz), to umowę możesz zawrzeć 1.06.
Powinno być ok.
I żeby nie mieć takich problemów zawsze publikuję ogłoszenie o zamiarze. Sama widzisz co się dzieje.

19

No właśnie tak sobie planowałam, ale moja kadra kierownicza stwierdziła, że skoro nie ma obowiązku publikacji ex ante, to nie publikujemy, bo czasu będzie wystarczająco dużo.
Wyszło inaczej....

20

Jeżeli, przeprowadzając postępowanie w trybie negocjacji bez ogłoszenia lub zamówienia z wolnej ręki, zrezygnowałeś z publikacji ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy, a następnie zmieniłeś zdanie albo po prostu przypomniało ci się o tym ogłoszeniu zbyt późno i już minęły terminy w jakich publikacja ogłoszenia dałaby ci pozytywny efekt z art. 146 ust. 2 ustawy Pzp, masz jeszcze szansę wpłynąć na długość terminu do wnoszenia odwołania z korzyścią dla siebie. 
W sytuacji, gdy udzieliłeś zamówienia publicznego, ale nie opublikowałeś ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy w trybie negocjacji bez ogłoszenia lub zamówienia z wolnej ręki zostały wyróżnione dwie długości terminów do wnoszenia odwołań zależne od faktu publikacji i treści ogłoszenia o udzieleniu zamówienia (art. 182 ust. 4 ustawy Pzp). I tak:
jeżeli opublikujesz (zamieścisz) ogłoszenie o udzieleniu zamówienia zawierające uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu, terminy na wniesienie odwołania będą wynosiły odpowiednio:
dla postępowań o wartości zamówienia niższej niż progi unijne - 15 dni od dnia zamieszczenia ogłoszenia w BZP,
dla postępowań o wartości zamówienia równej lub przekraczającej progi unijne - 30 dni od dnia publikacji ogłoszenia w DzUUE,
jeżeli natomiast w ogóle nie opublikujesz w DzUUE (nie zamieścisz w BZP) ogłoszenia o udzieleniu zamówienia albo jeżeli opublikowane (zamieszczone) przez ciebie ogłoszenie nie będzie zawierało faktycznego i prawnego uzasadnienia wyboru trybu, terminy na wniesienie odwołania będą wynosić odpowiednio:
dla postępowań o wartości zamówienia niższej niż progi unijne - 1 miesiąc od dnia zawarcia umowy,
dla postępowań o wartości zamówienia równej lub przekraczającej progi unijne - 6 miesięcy od dnia zawarcia umowy.

21

Jeszcze negocjacje nie są zakończone i umowa będzie do podpisu około 10.06. więc dam ex ante i po 10 dniach zawrzemy umowę.
Myślę, że tak będzie ok