1

Temat: warunki udziału przy ofertach częściowych

Witam,
mam taki problem:
jedno postępowanie z podziałem na części - warunek wiedzy i doświadczenia określony w ten sposób, że wykonawca ma wykazać, że wykonał co najmniej 2 usługi o wartości xxx zł każda (dot. części od nr ... do nr ....) odpowiadających swoim rodzajem usługom stanowiącym przedmiot zamówienia - i pytanie jak rozumieć warunek tzn. 2 usługi na jedną część (należy sumować), czy 2 usługi bez względu na ilość części, na którą Wykonawca składa ofertę i jak zamawiający oceni charakter usługi odpowiadającej rodzajowo i wreszcie nie wiadomo co zamawiający rozumie przez usługę (prace wykonane w ramach jednej umowy, w ramach jednego roku - nigdzie nie zostało to doprecyzowane???). Czy doszło w tym przypadku do naruszenia ustawy Pzp??? Nikt nie zaskarżył postanowień SIWZ, zamawiający dąży do wyboru ofert.
Co o tym myślicie???

2

Odp: warunki udziału przy ofertach częściowych

Fakt, że nieprecyzyjne określenie, ale wykonawcy przed złożeniem ofert mieli czas żeby dopytać zamawiającego. Rozumiałabym to w ten sposób: jeśli nie rozpisano odrębnie warunków na część I i odrębnie na część II, to znaczy, że warunki spełnią ci, którzy wykażą 2 usługi, każda o wartości nie mniejszej niż wymagana przez Z.
Natomiast odpowiadające rodzajowo to podobne do zamawianych. Jak jest sprzątanie, to rodzajowo podobna nie będzie ochrona mienia.
A co Z rozumiał przez usługę? Nie wiem. Rozumiałabym usługę w ramach 1 umowy. Mieliby problem gdyby w ramach 1 umowy były wykazane 2 usługi i tak opisane w referencjach.

3 (edytowany przez eva 2015-05-20 12:10:49)

Na co to jest przetarg?Jak nazywają się poszczególne części ?
Przedstawiony warunek jest nieprecyzyjny.

4

Szkoda że nikt nie pytał co autor miał na myśli, teraz to już lipa, bo jak nikt nie pytał to każdy wiedział o co biega.

5

Czy Waszym zdaniem byłaby to przesłanka na ewentualne unieważnienie??? Czy tak określony warunek mógł mieć wpływ na wynik postępowania???

6

Igulinko postępowanie unieważnić to nie jest tak hop siup. Nie dość, że muszą być spełnione przesłanki z art. 93, to jeszcze trzeba spojrzeć do ustawy o odpowiedzialności za naruszenie DFP, a tam art.17.3.
Gdyby chcieli unieważnić w oparciu o 93.1.7 to istotne jest czy wada jaką postępowanie jest obarczone uniemożliwiłaby zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego. Jakie umowy podlegają unieważnieniu, to widać w art. 146.1 i takiego przypadku, jaki opisujesz tam nie wymieniono.

7

Katiqq napisał/a:

Igulinko postępowanie unieważnić to nie jest tak hop siup. Nie dość, że muszą być spełnione przesłanki z art. 93, to jeszcze trzeba spojrzeć do ustawy o odpowiedzialności za naruszenie DFP, a tam art.17.3.
Gdyby chcieli unieważnić w oparciu o 93.1.7 to istotne jest czy wada jaką postępowanie jest obarczone uniemożliwiłaby zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego. Jakie umowy podlegają unieważnieniu, to widać w art. 146.1 i takiego przypadku, jaki opisujesz tam nie wymieniono.

Tak, ale jest jeszcze art. 146 ust. 6 ....

8

I myślisz, że Prezes będzie sobie tym zawracał głowę. W swojej "karierze" już przerobiłam odpowiedź od Prezesa, który oświadczył mniej więcej tak: owszem, macie rację, doszło do naruszenia przepisów ustawy, ale to jest postępowanie poniżej progów, a ja w tej chwili mam ważniejsze sprawy na głowie, bo szarpię się z wykonawcami autostrad.

Poza tym czy warto robić kwas i pozostawiać po sobie takie wspomnienia? Skoro art. 182 dopuszcza możliwość złożenia odwołania na postanowienia SIWZ, to dlaczego wykonawcy z niego tak rzadko korzystają? Bo myślą sobie: jakoś to będzie.
No i włąśnie teraz jakoś to jest.