1

Temat: Dzielić czy łączyć

Sytuacja następująca kompleks 3 budynków wolnostojących + kotłownia też wolnostojąca (każdy ma inny adres ale wspólne podwórko), w jednym z budynków były przeprowadzone roboty remontowe (kwota poniżej 30 tys. euro), ale ogłosiłem przetarg nieograniczony bo planuję w tym toku kolejne prace remontowe w drugim budynku, więc tu uznałem za zasadne łączenie, ale mam też do wykonania demontaż oraz wykonanie i montaż nowego komina stalowego o wysokości ponad 20 m i wydaje mi się że tu jest zdecydowanie inny zakres prac i mogą go wykonać firmy specjalistyczne zajmujące się konstrukcjami stalowymi czy w tym przypadku też powinien być PN czy może być zapytanie (kwota szacunkowa poniżej 30 tys. euro).

2

Odp: Dzielić czy łączyć

Oszacowałabym łącznie i podzieliła na części w zależności od zakresu prac. Tak wydaje mi się najbezpieczniej. To wszystko to jest jedno zamierzenie budowlane i tak to należy rozpatrywać.

3

jeden obiekt budowlany - jedno zamówienie.poza tym rodzajowo to samo.

4

Moim  zdaniem to jednak rodzajowo to nie to samo bo komin to roboty konstrukcyjne które mogą wykonać firmy specjalistyczne, ale mogę się mylić. Bo jest różnica pomiędzy płytkowaniem i malowaniem ścian, a wykonaniem i montażem komina stalowego wolnostojącego, patrząc na CPV też różnica jest spora chyba że traktujemy wszystko z CPV 45 czyli roboty budowlane. Ale wtedy trzeba by było łączyć np. drogi z malowaniem ściany.

5

Nadal obstawiam swoje zdanie.
Na poparcie
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2830;zamowienia_publiczne_na_roboty_budowlane_realizowane_w_ramach_jednego_projektu_infrastrukturalnego_a_zakaz_dzielenia_zamowienia_na_czesci_w_prawie_krajowym_i_unijnym.html

Stąd to nie projekt budowlany powinien być podstawą dla ustalenia, czy określone prace stanowią jedno zamówienie na roboty budowlane czy też zamówienia odrębne. Wyznacznikiem tym powinien być natomiast zakres planowanych prac budowlanych (przedsięwzięcia budowlanego), definicja zamówienia na roboty budowlane oraz art. 17 ust. 6a dyrektywy 2004/17/WE (i odpowiednio art. 9 ust. 5a dyrektywy 2004/18/WE), który stanowi, że jeżeli proponowane roboty budowlane lub zakup usług może prowadzić do równoczesnego udzielania zamówień w formie odrębnych części, wówczas należy uwzględnić łączną szacunkową wartość wszystkich tych części.

6

Wszystkie roboty budowlane na tym samym obiekcie należy traktować jako jedno zamówienie (malowanie , wymiana okien , stawianie komina). Jedyna wątpliwość dotyczy twojego kompleksu budowlanego (3+1) ale wydaje się że należy traktować go jako jeden obiekt budowlany.

7

Oczywiście, że łączne szacowanie - od dawna w zamówieniach obiekt budowlany to nie tylko budynek - w tym przypadku to cały kompleks.

8

A tak żeby było jeszcze ciekawiej każdy budynek ma inny adres smile kolejno numer b, d i f

9

No właśnie to już nie ma znaczenia. Kiedyś tak było ze obiekt budowlany był utożsamiany z konkretnym budynkiem (np budynek szkoły + sala gimnastyczna jako dwa oddzielne obiekty b.) Od ostatniej zmiany definicji w Pzp OB przykładowa szkoła + sala gimnastyczna stanowią jeden obiekt b.
Tak więc w twoim przypadku, wydaje się że inne adresy nie będą miały wpływu na możliwość podziału wartości szacunkowej zamówienia na poszczególne budynki.

10

Jarosław dobrze prawi smile

11

Ok przekonaliście mnie smile
Ale jeśli już ogłosiłem przetarg na prace remontowe (kosztorys inwestorski  200 000 zł) i teraz mam komin kosztorys inwestorski 120 000 zł. Szacowane osobno, ale na komin też ogłaszam przetarg nieograniczony więc podział zamówienia nie został wykonany w celu uniknięcia stosowania u pzp więc wszystko powinno być ok??? Czy mój tok myślenia wydaje się wam logiczny.

12

Jeżeli drugie postępowanie robisz w procedurze ustawowej, to jest ok.