1 (edytowany przez Bitter 2015-05-21 12:11:35)

Temat: Po kontroli, prośba

Witam.

Przetarg na usługę.  W protokole kontroli dot. elementu  "Czy zakres świadczenia wykonawcy wynikający z umowy jest tożsamy z jego zobowiązaniem zawartym w ofercie " dostałem informację, iż  kontrola ustaliła, iż

"Do oferty wykonawcy dołączono zaparafowany wzór umowy, który obowiązywał przed modyfikacją SIWZ. Zgodnie z art. 87. ust. 1 w toku badania i oceny ofert zamawiający może żądać od wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert (..). W art. 87 ust. 2 pkt 3 przewidziano natomiast możliwość dokonania poprawek w ofercie innych omyłek. Zamawiający nie zażądał od Wykonawcy wyjaśnień dot. treści złożonej oferty oraz nie dokonał poprawek w sposób przewidziany w art. 87 ust. 2 pkt 3.
Należy zauważyć iż zawarta umowa zawiera postanowienia wprowadzone do wzoru umowy po modyfikacji"

Czy można jakoś odpowiedzieć na to czy pogodzić się i zostawić? Zamawiający nie wymagał dołączania projektu umowy do oferty.

W ofercie jest zapis "Oświadczamy, że akceptujemy wzór umowy, załączony do Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia i zobowiązujemy się - w przypadku wyboru naszej oferty -  do zawarcia umowy na warunkach przedstawionych we wzorze umowy i Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia. "

Może poszliśmy na za duży skrót.... Można się jakoś bronić?

2

Odp: Po kontroli, prośba

Dziwne podejście, nawet brak załączonego wzoru umowy nie skutkuje odrzuceniem oferty jeżeli jest oświadczenie w ofercie o akceptacji postanowień SIWZ i warunków umowy.
Wykonawca zaakceptował postanowienia, a sam wzorzec o niczym nie świadczy, co oni jeszcze wymyślą uff....

3

jak dla mnie jest to czepianie się na siłę.
wykonawca ma obowiązek śledzić zmiany na stronie gdzie jest siwz.
skoro złożył ofertę, czyli zaakceptował zapis: "Oświadczamy, że ...", to chce zawrzeć umowę o treści po zmianach, a że baran załączył pierwotny projekt umowy, to przecież nie twoja wina.
ogólnie to wkurzają mnie wykonawcy, którzy dołączają niewymagane papiery, a to co mają złożyć to nie składają.
czy taki załączony zaparafowany wzór umowy, to wogóle stanowi treść oferty?
jaka to niby ma być inna pomyłka?
jakaś korekta Ci za to grozi?

Jak dla mnie zawarta umowa zawiera to samo co projekt umowy po zmianach, to nie wiem czego oni się czepiają?

4

Muszą wykazać i szukają na siłę. Tak jak poprzednicy - trzymaj się tego, że wzór umowy nie jest dokumentem wymaganym na podst. rozp. w spr. dokumentów, więc nie możesz go żądać i nie żądałeś, bo dla ciebie wiążące jest jego oświadczenie w formularzu ofertowym.
A na koniec wyślij ich na drzewo   wink

5

Dzięki za odzew. Kontrola z U. Marszałkowskiego. Nie jest to projekt EU.

6

Bitter daj znać czy coś udało się zdziałać wyjaśnieniami.
Pozdrawiam