1

Temat: Czy użyczenie można traktować jako usługę?

Witam wszystkich,
Chcemy zorganizować przetarg na użyczenie fotoradaru wraz z jego obsługą i zapewnieniem systemu informatycznego itp. Zastanawiam się Czy możemy to potraktować jako usługę? Niby wydaj się to oCzywiste, jednak, nie jstem do kończ przekonany Czy użyczenie możemy traktować właśnie jako usługę.
I drugie pytanie odnośnie ustalania wartości zamówienia, Czy mogę się posiłkować fakturami, które otrzymujemy za tę usługę w bieżącym roku aby ustalić wartość.
Pytania może banalne, ale stawiam dopiero pierwsze kroki w ZP i często nawet takie banały urastają do ranki mega problemu.
Jeśli macie jakieś sugestie napiszcie. A może sami przygotowywaliście podobne postępowanie.

z góry dziękuję i pozdrawiam

2

Odp: Czy użyczenie można traktować jako usługę?

Usługa - jak najbardziej.
Wartość szacunkowa na podstawie wystawianych faktur - oczywiście, że OK

3

sinek napisał/a:

Witam wszystkich,
Chcemy zorganizować przetarg na użyczenie fotoradaru...

Co rozumiesz przez użyczenie?
Bo według kodeksu cywilnego użyczenie jest bezpłatne.

P.S. I bądź tu kierowcą...

4

Wydaje mi sie Piotrze, że sinek miał na mysli dizerżawę. Ciekawe z jakiej miejscowości on jest i w których miejscach te fotoradary będzie ustawiał...;)

5

Dzięki jacek 0707 i przy okazji jeszcze jedno pytanie. Czy w sposobie obliczania ceny mogę podać jako jedyne kryterium kwotę jednostkową za wystawiony mandat, którą będziemy musieli zapłacić wykonawcy.
Firmy zaproponują cenę jednostkową za jeden wystawiony mandat, którą będziemy musieli im zapłacić i na podstawie tego wybierzemy najkorzystniejszą ofertę.

Trudno będzie się inaczej rozliczać nikt nie jest w stanie przewidzieć ile mandatów zostanie wystawionych w ciągu roku czy miesiąca.

Piotrek, masz rację też to zauważyłem ktoś zastosował taką terminologię przy poprzedniej umowie a ja mechanicznie to powtórzyłem.

6 (edytowany przez sinek 2007-12-05 07:56:40)

Będzie ustawion tam gdzie się Panu strażnikowi spodoba. Więc nie pomogę niestety. wink

7

Nie kumam tych płatności za mandaty... Myslałem, że będziesz płacił za dzierżawę np. ryczałtem za jeden miesiąc. Wykonawca ma dostawać kasę za wystawione mandaty? Za ilość? Oj, coś pogmatwałeś chyba... Jeżeli np. dzierżawisz łącze (czy jak to sie nazywa...) od firmy telekomunikacyjnej na dostawę internetu, to płacisz ryczałt za miesiąc, a nie np. za ilość uzytkowników.

8

A swoją drogą, nie lepiej kupić dla SM fotoradaru? Przeciez koszt tego urządzenia zwróci się baaaaaaaaardzo szybko smile

9

Zakup to najlepsze rozwiązanie jednak uznano, że akutalnie mamy ważniejsze wydatki.
O ryczałcie też myślałem, chciałem jednak zachować podobne rozwiązanie jakie obowiązywało do tej pory tj. płaciliśmy firmie, od której dzierżawiliśmy sprzęt za każdy mandat (np. 50 zł) . Kwota na fakturze była zależna więc od ilości wystawionych mandatów w danym miesiącu.
Ilość mandatów w miesiącu jest zależna od wielu czynników m.in. pory roku, stąd różne kwoty na fakturach.
Takie rozwiązanie wydaje mi się najbardziej dogodne Nie wiem tylko co na to ustawa.

10

Ustawa tego nie zakazuje. Sposób rozliczania sie z wykonawcą ustalasz Ty - jako zamawiacz. Musisz podpowiedzieć SM, aby łapali mniej piratów drogowych, to wtedy mniej zapłacicie za dzierzawę urządzenia wink

11

Dodam jeszcze, że całą pracę wykonuje pracownik firmy od której wynajmujemy sprzęt, ustawianie radaru obróbka zdjęć itp.

12

Jacek- świetny pomysł- popieram smile

13

wielkie dzięki jacek 0707za za dotychczasowe spostrzeżenia. Na mandatach też zarabiamy, więc strażnika raczej nie przekonam:)

Jesli ktoś robił lub spotkał się z podobnym przetargiem a chciałby sie podzielić doświadczeniami niech da znać .

14

Sinek, a ten pracownik równiez wysyła "klientom" wezwania do zapłaty mandatów? wink Traz widać na co płacimy podatki  smile

15

Na obróbce zdjęć jego rola się kończy smile

16

Na szczęscie istnieją skuteczne sposoby ochrony przed fotoradarem wink

17 (edytowany przez Tymek 2007-12-06 14:54:24)

"Obróbka zdjęć" - i wystarczy. Naruszacie ustawę o ochronie danych osobowych, i to w zakresie tzw. danych "wrażliwych". Radca prawny to widział?

A rozliczanie usługi przychodami z mandatów karnych też mi brzydko pachnie... jeszcze nie wiem czym (nie jestem karnistą), ale brzydko...

18

Nie od dzis wiadomo ze straże gminne naruszają więcej przepisów niż przestrzegają.
I to w celu osiągania korzyści majątkowych...

19

mam niemal identyczny przetarg - w którym równiez są zawarte klauzule o ochornie danych osobowych Sposób rozliczenia mamy taki sam autor postu - zapłata jest  uzależniona od ilości wyegzekwowanych mandatów (oficjalnie nazywa sie to ilośc kompletnie wypełnionej dokumentacji w wyniku której Zamawiający uzyskał wpływy finansowe)
bardzo proszę autora postu o kontakt mailowy - może mamy takie samy zasady w specyfikacji i będzie możliwa wzajemna wymiana informacji

20

moni napisał/a:

mam niemal identyczny przetarg - w którym równiez są zawarte klauzule o ochornie danych osobowych Sposób rozliczenia mamy taki sam autor postu - zapłata jest  uzależniona od ilości wyegzekwowanych mandatów (oficjalnie nazywa sie to ilośc kompletnie wypełnionej dokumentacji w wyniku której Zamawiający uzyskał wpływy finansowe)
bardzo proszę autora postu o kontakt mailowy - może mamy takie samy zasady w specyfikacji i będzie możliwa wzajemna wymiana informacji

Próbowałem dwukrotnie przesłać do Pani wiadomość, jednak zwrotnie dostaję wiadomość o błędzie. Dlatego proszę o kontakt na fcf@o2.pl
pozdrawiam
sinek

21

sinek zwroc uwage na zapis moni - wyegzekwowanych!!!!!

jak mozecie placic 50 zl za obrobke fotki z komputera??? smile marnotrawstwo!!! z windykacja to juz inna sprawa !