1

Temat: Badanie RNC

Witam,
kiedy liczycie wezwanie do wyjaśnień od wartości zamówienia a kiedy od średniej cen ofert? Wiemy już, że wystarczy to lub to, ale zawsze można mieć mniej roboty smile
Zastanawia mnie tylko kiedy kontrolujący może zakwestionować "odnośnik" od którego policzymy owe 30%. Wiadomo jednym sposobem wejdzie jeden wykonawca innym wejdzie już np. dwóch.

2

Odp: Badanie RNC

a nie trzeba sprawdzać i jednego i drugiego?? i wzywać każdego który sie załapie??

3 (edytowany przez covec 2015-05-25 12:37:40)

Mi wygląda na to, że nie

"...wykonawcę do złożenia wyjaśnień, przy czym zamawiający ma obowiązek wszczęcia procedury wyjaśniającej w przypadku, gdy cena oferty jest niższa o 30% od wartości zamówienia lub 30% średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert."
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;3060

A może jednak tak...?

4

każdą ofertę badam pod kontem średniej i wartości i jeżeli któraś przesłanka jest spełniona wzywam

5

Jedna z przesłanek i wezwanie, jednak w przypadku kiedy przesłanki nie zaistnieją a cena wydaje się rażąco niska też można wezwać.

6

wiadomo juz z jakiegos wyroku nowego co do czego porownywac cene oferty brutto do wartosci szacunkowej brutto/netto?

7

netto do netto / brutto do brutto

8

bada się oba przypadki , wartość zamówienia netto ubruttowione do brutto oferty

9

myszy1953 napisał/a:

... wartość zamówienia netto ubruttowione do brutto oferty

możecie mi wytłumaczyć z czego to wynika, że muszę to ubruttowić, oczywiście poza wynikania z logiki?

10

Z wyroków KIO wink

11

KIO 165/15

12

Tu masz ciekawy artykuł z sygnaturkami KIO 500/15 i 148/15
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/872202,przetargi-rozsadek-naprawil-niedopatrzenie.html

13

Marcel napisał/a:

Z wyroków KIO wink

jak zwykle trzeba wyroków KIO. szkoda, że nie wynika to wprost z ustawy.

14

Też bym tak chciał szad, z przepisów nie z wyroków.

15

pismo wyjaśniające rnc bez dowodów wszelakich, podają wysokość zarobków w ich firmie oraz informację że mają duże upusty, wzywałem bo z porównaniu z wartością szacunkową 30 % z średniej  było 18 procent czy zdarzyło wam się odrzucić ofertę z uwagi na waszym zdaniem odpowiedz była za słaba??

16

Mnie się jeszcze nie zdarzyło ale trzeba patrzeć obiektywnie, sami musicie zdecydować czy złożone wyjaśnienia są wystarczające czy jeszcze pytać czy odrzucić.

17

Sygn. akt: KIO 587/15
Aktualne pozostaje stanowisko Sądu Okręgowego w Warszawie wyrażone w uzasadnieniu wyroku z 5 stycznia 2007 r. (sygn. akt V Ca 2214/06), że dla zakwalifikowania oferty do dalszego postępowania nie jest wystarczające złożenie jakichkolwiek wyjaśnień, lecz wyjaśnień odpowiednio umotywowanych, przekonujących, że zaproponowana oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny {podobne stanowisko zostało wyrażone przez ten sąd również w wyrokach z: 13 lutego 2014 r. (sygn. akt V Ca 3765/13) oraz 17 lutego 2014 r. (sygn. akt V Ca 3547/13). W orzecznictwie Izby dodaje się, takie wyjaśnienia powinny wskazywać zarówno co spowodowało obniżenie ceny, jak również w jakim stopniu dany czynnik wpłynął na jej obniżenie {por. uzasadnienie wyroku Izby z 18 grudnia 2012 r. (sygn. akt KIO 2659/12)}.

18

zostawiam, mniej ryzykowne niż się kiedyś tłumaczyć że wytłumaczenia nie wytłumaczyły  niskiej ceny wink