1

Temat: oswiadczenie art 22 - spolka cywilna

Witam wszystkich serdecznie

Mam pytanie odnosnie zlozenia oswiadczenia z art. 22

Przetarg nieograniczony ponizej 60 000 euro, dostawy. Oferte zlozyla spolka cywila skladajaca sie z 2 wspolnikow. Do oferty zostala dolaczone pelnomocnictwo do reprezentowania spolki w postepowaniu przetargowym. oswiadczenie z art 22 podpisal wyznaczony pelnomocnik.

pytanie:

Czy drugi wspolnik powinien tez zlozyc oswiadczenie z art. 22?

Z gory dzikuje za odpowiedz
pozdrawiam wszystkich
gojgo

2

Odp: oswiadczenie art 22 - spolka cywilna

gojgo napisał/a:

Czy drugi wspolnik powinien tez zlozyc oswiadczenie z art. 22?

Nie

3

Nie, pod warunkiem ze oswiadczenie złozono rowniez w imieniu drugiego wspólnika (a nie "Ja, Jan Kowalski oswiadczam, ze posiadam... itp.")

4

Zgadzam się z Piotrkiem. Spółka cywilna, o której mowa skłąda się z dwóch odrębnych przedsiębiorców, dlatego każdy z nich powinien złożyć oświadczenie pod swoim imieniem i nazwiskiem, a w związku z ustanowieniem pełnomocnika podpisać je może pełnomocnik lub każdy wspólnik z osobna

5

Grzech napisał/a:

podpisać je może pełnomocnik lub każdy wspólnik z osobna

Do niedawna robiłem dwa podstawowe oświadczenia (o spełnianiu warunków z art.22 i o niepodleganiu wykluczeniu z postępowania) na jednym formularzu, bo wydawało mi się, że to wszystko jedno. Teraz zawsze daję do SIWZ dwa osobne formularze. Czy słusznie?

Ostatnio spotkałem w SIWZ formularz ofertowy z oświadczeniami w jego treści i osobne 2 załączniki ze wzorami oświadczeń. Nie za dużo tych oświadczeń?
Może wystarczające jest zawarcie oświadczeń we wzorze oferty?